Gerhard Nordström


Gerhard Nordström (1925-2019)

Hängande kroppar, u.å.

Olja på masonit

Förvärvad till Ystads konstmuseums samling 2021

Nordström1b Foto Anders Sune Berg

 

Med skarp skärpa fångade Gerhard Nordström i sitt måleri ofta det som vi helst vill undvika att se på. Den storskaliga målningen Hängande kroppar föreställer upphängda styckade lamm på rad. Målningen lyfter både ett djurrättsperspektiv och vår förmåga att objektifiera och varufiera liv. Ett motiv som bland annat blinkar till Rembrandts Slaktad oxe från 1655. Den tyska filosofen Theodor Adorno menade att då människan porträtterar naturen genom konst är det egentligen ett sätt att behandla den undantryckta naturen inom oss. Agnus Dei, latin för ”guds lamm”, är en urkristen symbol för Kristus och hans ställföreträdande offerdöd på korset, likt ett offerlamm. I den omfattande sviten Banco di Santo Spirito gjorde Nordström upp med den katolska kyrkans makt- och pengamissbruk.

Nordströms konstnärskap präglades av en stark politisk övertygelse. Mest känd är han för antikrigssviten Sommaren 1970 - utflykt i det gröna, en skarp kommentar till Vietnamkriget och massakern i Song My där han kombinerade det skånska landskapet med de ohyggliga bilderna från massakern. Exempelvis med Sommargrönska från 1972 där köttslamsor från offer i Vietnamkriget hänger på trädens grenar.

 

Gerhard Nordström föddes 1925 i ett prästhem och växte upp i Sjörup utanför Ystad och Gessie söder om Malmö. Han utbildade sig på Skånska målarskolan i Malmö och vid Kungliga Konstakademien i Stockholm på 1940-talet. Nordström hade sin första separatutställning i Malmö 1950. Under 1960- till 1980-talen var han lärare på Konstskolan Forum i Malmö. 1986 flyttade Gerhard Nordström till Ystad där han avled 2019.

 

Text: Julia Björnberg

Foto: Anders Sune Berg

 

Publicerad 2022-02-08, Uppdaterad 2022-09-22