Program

Det här händer på konstmuseet!

Färgstark nåltovning under kulturlovet

Vet du vad en filtnål är? Visste du att konst kan vara mjuk och skapas av ull med hjälp av en sådan nål? Antingen om du kommer ensam, tillsammans med en kompis eller med familjen så är du välkommen till en spännande eftermiddag med nåltovning på Ystads konstmuseum.

Workshopen börjar med att vi ser på serieskaparen och konstnären Lisa Ewalds färgstarka utställning med stora nåltovade ullskulpturer. Efter visningen skapar vi själva i ateljén. Med hjälp av filtnålen, ull och annat roligt material kommer vi att tova tredimensionella former och bilder. Du får gärna ta med dig ditt konstverk hem efter workshopen. Visningen hålls av museets konstpedagog Madelene Oldeman och workshopen hålls av Christel Jönsson från Toveriet.

Workshopen är från 6 år. Barn upp till 7 år måste komma i vuxens sällskap.

Workshopen är gratis, inga förkunskaper krävs, och vi står för materialet.

Begränsat antal platser, föranmälan krävs.

 

Workshopen hålls:        Onsdag 3 november kl. 13.30-15.00

                                       Torsdag 4 november kl. 13.30-15.00

                                       Lördag 6 november kl. 13.30-15.00

 

Frågor och anmälan sker till: madelene.oldeman@ystad.se

Anmälan bekräftas alltid.

 

På tal om konst: Dödsdansen

I sitt performance ”Dödsdansen” skildrar och bearbetar den 92-årige konstnären Börje Lindberg sin dödsångest. Filmaren Paul Jackson Wallin följer hans arbete och är på plats på Ystads konstmuseum när Lindberg framför sitt välbesökta performance. Två dagar före sitt bröllop hostar Jackson Wallin upp blod på golvet och diagnosticeras därpå med elakartad cancer i halsen. Nu blir han och den nyblivna hustrun Natasja själva en del av berättelsen, en del av dödsdansen.
Filmen är en skildring av konstnären Börjes perfomancearbete och hans tankar om sitt liv och kommande död. Filmen följer också det nygifta parets möte med ett eventuellt nära slut på sin kärlekssaga. ”Dödsdansen” blir en poetisk resa genom livet och döden, den väjer lika lite som dess huvudpersoner för de verkligt svåra frågorna.
Efter visningen av filmen följer ett samtal mellan de tre huvudpersonerna Paul Jackson Wallin, Natasja Jackson Wallin och Börje Lindberg. Samtalet är tänkt som en publikdialog om livet, döden och konsten. Välkommen att delta!
"På tal om konst" är en programserie på Ystads konstmuseum, som görs i samarbete med Ystads konstförening. Vi djupdyker ned i konstens värld för att diskutera aktuella frågor och möjliggöra spännande möten.
Entré 50 kr, gratis för Ystads konstförenings medlemmar. I samarbete med Ystads konstförening.
Max 40 deltagare. Anmäl dig på konstmuseet@ystad.se eller 0411-577285.


Fakta om filmen "Dödsdansen"
Längd: 72 min
Genre: dokumentär/konstfilm
Film, musik och poesi: Paul Jackson Wallin
Medverkande: Paul och Natasja Jackson Wallin, Börje Lindberg och Lars Westman
Tilläggsfoto: Anders Gromer och Natasja Jackson Wallin
Cellist: Martin Gruet


Presentation av samtalets deltagare
Paul Jackson Wallin:
En av filmens huvudpersoner och tillika dess upphovsman. Dokumentärfilmare i Malmö sedan 1992. Har efter ett längre utlandsboende i Tyskland mer eller mindre övergått till konstfilm.
Börje Lindberg:
Utan denne egensinnige och starke konstnär ingen dödsdans. En mer naken och självutlämnande föreställning än Börjes performance är svår att tänka sig. Inga samtal är för svåra, det oundvikliga möts bäst med öppna ögon.
Natasja Jackson Wallin:
Till vardags är Natasja präst i Kivik. I filmen är hon den som får stå bredvid utan kunna påverka det som drabbat henne. Kanske den svåraste rollen. Gift med en agnostiker.

Publicerad 2008-09-08, Uppdaterad 2021-10-18

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16


Dag före röd dag 12 - 16 om inget annat angives.

 

Entré

50 kronor. 

Fri entré på fredagar under perioden 1 okt 2021 - 31 mars 2022

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.