RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Så gick det på klädbytardagen!

Publicerad: 2018-06-04 14:00

Naturskyddsföreningens stora klädbytardag var den 14 april och Ystads kommun passade på att ordna klädbyte på Ungdomens Hus. Vi slog rekord, både i Ystad och i Sverige!

Den 14 april ordnade Ystads kommun klädbytardag på Ungdomens Hus i samband med Naturskyddsföreningens årliga klädbytardag. Detta var tredje året i rad som Ystads kommun ordnade klädbyte och det är alltid ett populärt evenemang bland de som deltar. Både barn- och vuxenkläder byts och det finns utställare på plats som visar hur man kan sy om kläder för att göra dem till "sina egna".

I år slog vi dessutom rekord med 108 besökare och 478 bytta klädesplagg! Runt om i lande anordnades 112 klädbyten med sammanlagt 14 000 besökare och 44 000 bytta plagg.

Oroa dig inte om du missade årets klädbytardag - vi kör igen nästa år! Och kan du inte vänta tills dess så kan du ju alltid ordna ett egent klädbytarevenemang med vännerna eller på jobbet.

Fyra personer byter kläder


Blomstra Miljövänligt blir Ystads 13e Miljönär-märkta verksamhet!

Publicerad: 2017-07-28 08:32

Den 26 juli fick Ystad sin 13e Miljönär-märkta verksamhet - floristen Anna Persson och Blomstra Miljövänligt.

                       

                        Bild av Anna med nyplockad bukett

En miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att lappa, laga eller återanvända – för att spara jordens resurser och förebygga avfall.

Blomstra Miljövänligt är en hållbar och naturlig florist som förutom blomsterbinderi, blomstercatering och blomsterabonnemang även erbjuder kurser i friskvård och stressreducering med hjälp av blommor, färg och form.

Blomstra Miljövänligt återbrukar så mycket som möjligt för att spara på naturens resurser. För att värna om vår miljö är blomsterarbetena säsongsbetonade och i största möjliga utsträckning gjorda av närodlat, obesprutat eller miljömärkta råvaror. Målet är att produkterna ska vara helt biologiskt nedbrytbara.

För att arbeta hållbart har Anna valt att inte ha en fysisk butik eftersom det då krävs mycket varor som hela tiden behöver rensas ut, fyllas på och snyggas till. Istället arbetar hon med beställningar så att hon kan ta hem varor som hon vet blir använda och till glädje, så att hon slipper slänga.

       Bild av Anna med Miljönär-märket

Vaser, krukor och fat är främst återbruk eller närproducerade. Pynt och stommar återvinns i största möjliga utsträckning. Allt med hänsyn till miljön och för att minska transporter samt bevara hantverket och kunskapen lokalt. Vaser, krukor och fat hittar Anna på loppis eller hos släktingar och vänner.

Drömmen är att verksamheten ska växa med egen trädgård att odla i – för att kunna bli självförsörjande på ekologiska blommor. När Blomstra Miljövänligt får större lokaler vill Anna också utveckla återbruks-verksamheten till att ha vaser, krukor och fat på lager som hon kan hyra ut, till exempel till bröllop.

Här hittar du Blomstra Miljövänligt: www.blomsramiljovanligt.se

Här hittar du mer information om Miljönär-märkningen och alla Miljönär-märkta verksamheter i Ystad och Sverige: www.miljönär.se

       Miljönär-märket

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.