RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Retoy i Löderup 25 mars

Publicerad: 2019-03-07 16:14

Måndagen den 25 mars kan du byta leksaker på biblioteket i Löderup. Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare - kul för både barn och miljön!

Vad är ett leksaksbyte?

  • Barn tar med leksaker de inte längre leker med och byter dem mot nya favoriter! 
  • En rolig mötesplats uppbyggd av tre lekfulla stationer: incheckningen, lekytan och utcheckningen.
  • Ett tillfälle att rensa ut leksaker med farliga kemikalier.

När: Måndag 25 mars kl 15–18

Var: Löderups bibliotek

Det är helt gratis, men kom ihåg att ta med leksaker att byta! Läs mer på retoy.se.


Leksaksbyte – roligt för barnen, roligt för miljön!

Publicerad: 2019-02-11 13:37

I lördags, den 9 februari, höll avfallsenheten en leksaksbytesaktivitet på Glemmingebro bibliotek i samband med invigningen av Meröppet på biblioteket. 18 barn deltog och lämnade sammanlagt in 41 leksaker till leksaksbytet. 26 leksaker fick nya ägare, vilket innebär en besparing på 78kg* koldioxid jämfört med om leksakerna köpts nya.

Leksaksbytet var uppskattat av både barn och föräldrar och aktiviteten innebär att barnen får leka och byta leksaker de inte längre använder mot nya spännande saker. Samtidigt sker miljöbesparingar, när barnen återanvänder leksaker hellre än köper helt nya. 

I lördags var det första gången avfallsenheten höll leksaksbyte i någon av byarna, tidigare har leksaksbytet alltid hållits på Ystads stadsbibliotek.

– Vi ville testa att ordna en leksaksbytesaktivitet utanför Ystad tätort. Det är ett sätt att nå nya barn så att de också får vara med och leka och byta till sig nya leksaker, säger Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten, nästa gång är den 25 mars då vi håller leksaksbyte på Löderups bibliotek. 

Barn i Sverige har i genomsnitt 536 leksaker var och genom leksaksbytesaktiviteter får barnen chansen att testa sig fram, leka och byta leksaker istället för att köpa nyproducerade.

*Enligt den uträkning som Retoy gjort samarbete med en miljöanalytiker. Siffrorna är än så länge grova uppskattningar baserade på en första kartläggning där en nyproducerad leksak av mindre modell motsvarar ca 3 kg koldioxid (CO2).

Retoy i Glemmingebro 9 februari

Publicerad: 2019-02-05 14:19

Lördagen den 9 februari kan du byta leksaker på Glemmingebro bibliotek. Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare - kul för både barn och miljön!

Vad är ett leksaksbyte?

  • Barn tar med leksaker de inte längre leker med och byter dem mot nya favoriter! 
  • En rolig mötesplats uppbyggd av tre lekfulla stationer: incheckningen, lekytan och utcheckningen.
  • Ett tillfälle att rensa ut leksaker med farliga kemikalier.

När: Lördag 9 februari kl 10–13

Var: Glemmingebro bibliotek, Klockarevägen 2

Det är helt gratis, men kom ihåg att ta med leksaker att byta! Läs mer på retoy.se.


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.