RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Hantera askan från kaminen rätt och undvik en brand!

Publicerad: 2016-10-13 11:21

Öppna spisar, kakelugnar och vedkaminer blir allt vanligare  i våra hem, men det kan vara svårt att veta hur man ska hantera askan.

När kaminen städas ur skyfflas askan ner i plastpåsar eller pappkartonger och ställs ut på verandan. Något som kan vara livsfarligt!

Tänk på följande:

  • Askan ska alltid läggas i plåthink med lock och placeras på eldsäker plats, locket är minst lika viktigt som plåthinken. Utan locket kan vinden lätt få fatt på glöden och sprida askan. Lägg alltså askan i en plåthink med tätt lock.
  • Ställ hinken på ett underlag som inte kan börja brinna
  • Låt hinken med askan stå och kallna några dagar innan du tömmer den.
  • Lägg den kalla askan ordentligt paketerad överst i ditt gröna sopkärl avsett för restavfall

Mostphotos

Kategorier: Tips

Många kan sortera ut matavfall i Ystad men ett flertal har ännu inte anmält sig.

Publicerad: 2016-09-02 07:48

Många kan sortera ut matavfall i Ystad men ett flertal har ännu inte anmält sig.

Ett frivilligt system som Ystad har bygger på att alla som kan och har möjlighet också gör det. I Ystad har vi bra kvalité på insamlat matavfall, ditt matavfall blir till biogas och biogödsel som kan ersätta fossila drivmedel och konstgödsel.
Våra barn och barnbarn har rätt till en hållbar framtid. Att sortera ut matavfall är ett sätt att visa att vi bryr oss om vår miljö och vill ta tillvara på våra resurser.
Vet du inte om du kan sortera ut matavfall där du bor, men vill gärna anmäla dig? Kontakta kundtjanst-avfall@ystad.se så hjälper de dig.

matavfall_Bild LotteNilsson_Ystadskommun

Kategorier: Sortering

Sju myter och fakta om energiutvinning

Publicerad: 2016-07-01 10:19

Det sprids många myter kring energiåtervinning och import av avfall. För att bemöta detta presenterar de båda branschorganisationerna Avfall Sverige och Energiföretagen Sverige en folder med fakta kring sju av de vanligast förekommande myterna.

I Sverige arbetar vi enligt EU:s avfallshierarki.

I första hand strävar vi efter att minska mängden avfall som uppstår, därefter materialåtervinning i form av nya produkter, det som inte går att materialåtervinna till nya produkter återvinns som energi, för att göra el och fjärrvärme.

Läs gärna igenom foldern och få mer kunskap och fakta om frågorna kring energiutvinning. För mer information besök avfallsverige.se

Kategorier: Avfall Sverige

Ny Renhållningsordning 2016-2020

Publicerad: 2016-04-08 14:01

Renhållningsordningen antogs av kommunfullmäktige 17 mars 2016


Dela kärl med grannen!

Publicerad: 2016-03-02 15:02


Oj vad lite sopor!

Publicerad: 2016-02-25 09:42


Kämpigt att hämta sopor i snöväder

Publicerad: 2016-01-11 08:00

Fredagen den 8 januari gjorde Sveriges Radio Malmöhus en intervju med renhållarna i Ystads kommun.


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.