RSS

Nyheter

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Ny återvinningsstation på Herrestadsgatan

Publicerad: 2019-02-18 07:00

Vecka 9 kommer en ny återvinningsstation att ställas ut i Ystad på Herrestadsgatan. Här kan du lämna dina förpackningar och tidningar till återvinning.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har meddelat att de kommer att ställa ut en ny återvinningsstation på Herestadsgatan under vecka 9. Den nya återvinningsstatinen kommer att placeras på Herrestadsgatan 18B, i närheten av Willys och korsningen Herrestadsgatan/Dragongatan. Här kommer du att kunna sortera tidningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, och färgade och ofärgade glasförpackningar.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ansvarar för insamlingen av förpackningar och tidningar för återvinning i Sverige. På deras hemsida, www.ftiab.se, kan du läsa mer om insamling och återvinning av förpackningar och tidningar och även hitta din närmsta återvinningsstation.

Kategorier: Sortering

Leksaksbyte – roligt för barnen, roligt för miljön!

Publicerad: 2019-02-11 13:37

I lördags, den 9 februari, höll avfallsenheten en leksaksbytesaktivitet på Glemmingebro bibliotek i samband med invigningen av Meröppet på biblioteket. 18 barn deltog och lämnade sammanlagt in 41 leksaker till leksaksbytet. 26 leksaker fick nya ägare, vilket innebär en besparing på 78kg* koldioxid jämfört med om leksakerna köpts nya.

Leksaksbytet var uppskattat av både barn och föräldrar och aktiviteten innebär att barnen får leka och byta leksaker de inte längre använder mot nya spännande saker. Samtidigt sker miljöbesparingar, när barnen återanvänder leksaker hellre än köper helt nya. 

I lördags var det första gången avfallsenheten höll leksaksbyte i någon av byarna, tidigare har leksaksbytet alltid hållits på Ystads stadsbibliotek.

– Vi ville testa att ordna en leksaksbytesaktivitet utanför Ystad tätort. Det är ett sätt att nå nya barn så att de också får vara med och leka och byta till sig nya leksaker, säger Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten, nästa gång är den 25 mars då vi håller leksaksbyte på Löderups bibliotek. 

Barn i Sverige har i genomsnitt 536 leksaker var och genom leksaksbytesaktiviteter får barnen chansen att testa sig fram, leka och byta leksaker istället för att köpa nyproducerade.

*Enligt den uträkning som Retoy gjort samarbete med en miljöanalytiker. Siffrorna är än så länge grova uppskattningar baserade på en första kartläggning där en nyproducerad leksak av mindre modell motsvarar ca 3 kg koldioxid (CO2).

Farligt Avfall-bilen 2019

Publicerad: 2019-02-07 10:39

Farligt Avfall-bilen är en specialutrustad lastbil med chaufför och kemist. Här kan hushållen kostnadsfritt lämna sitt farliga avfall, inklusive mindre elavfall. Farligt Avfall-bilen besöker Ystads kommun fyra gånger under året.

Schemat för Farligt Avfall-bilens besök i Ystad 2019:

Den 25 mars besöker Farligt avfall-bilen Österportstorg kl. 17-18 och Missunnavägen 11 kl. 18.30-19.30.

Den 25 juni besöker Farligt Avfall-bilen Nybrostrand, på Örnvägen vid återvinningsstationen, kl. 17-18 och Löderup, på Storgatan 31 vid Lantmännen, kl. 18.30-19.30.

Den 3 september besöker Farligt Avfall-bilen Svarte, på Duettgatan 2, kl 17-18.

Den 19 september besöker Farligt avfall-bilen Österportstorg kl. 17-18 och Missunnavägen 11 kl. 18.30-19.30.

Farligt avfall-bilen tar bland annat emot:

  • Kemikalier och sprayflaskor
  • Småbatterier
  • Bekämpningsmedel klass 3
  • Bilbatterier
  • Färg-, lack- och limrester samt nagellack
  • Oljor (spillolja, dieselolja) och oljefilter
  • Kvicksilverhaltiga material
  • Ljuskällor (t.ex. glödlampor)
  • Lösnings- och rengöringsmedel
  • El-avfall upp till en mikrovågsugns storlek

Påminnelse via SMS!

SMS:a sysavystad till 71350 så får du en kostnadsfri påminnelse när Farligt Avfall-bilen kommer till Ystad. Start av prenumeration kostar som ett vanligt SMS.

Läs mer om Farligt Avfall-bilen på på sysav.se.

Kategorier: Farligt avfall

Retoy i Glemmingebro 9 februari

Publicerad: 2019-02-05 14:19

Lördagen den 9 februari kan du byta leksaker på Glemmingebro bibliotek. Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare - kul för både barn och miljön!


Kontakta oss

Kundtjänst 
Telefon: 0411-57 71 00 (vardagar 9-12 och 13-15)
E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Renhållningschef
Catarina Göransson
Telefon: 0411-57 72 48
E-post: catarina.goransson@ystad.se

Miljöstrateg
Emma Nilsson
Telefon: 0411-57 70 86
E-post: emma.e.nilsson@ystad.se

Kommunikatör
Elin Jöryd 
Telefon: 0411-57 70 23
E-post: elin.joryd@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.