RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Ystadmodellen sprids

Publicerad: 2022-04-11 12:32

Konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer sprids och Ystadmodellen implementeras på flera olika arenor

Ett smörgåsbord för affärer i linje med Agenda 2030

2018 startade vi på Marknad och Näringslivsavdelningen konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer.

Ett koncept som utgår från FNs 17 globala mål som en katalysator för tillväxt. I konceptet ingår Ystadmodellen som steg för steg vägleder dig i arbetet med att skapa förutsättningar för företag och organisationer och nu sprids arbetet och därmed möjligheterna att skapa nya affärer.

28 april är det dags för Ystadmodellen del 1 i Alnarp

Hållbar utveckling Skåne i samarbete med Burlövs kommun, Staffanstorps kommun, Kävlinge kommun och Nyföretagarcenter Syd kommer anordna en halvdag med temat “FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer”

Detta är den första delen av Ystadmodellen och arrangeras på Alnarpsgården mellan 8.30-12.00. Läs mer och anmäl dig.

Satsningen är en del av projektet ”Vägar till hållbar utveckling” som finansieras av Tillväxtverket och Region Skåne.

Hur kan vi anpassa oss som entreprenörer till framtidens krav - DOIT dagen 19 maj

På DOIT-dagen är temat hållbart företagande och framtidsspaning med Göran Adlén. I programmet kommer även Lotte att berätta vad konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer och Ystadmodellen innebär för små och medelstora företag.

Läs mer om DOIT-dagen på deras hemsida

Lär mer och testa Ystadmodellen på Ystad Summit

Den 16:e maj bjuder vi in till ett seminarie om Ystadmodellen hos oss på Gamla Rådhuset. Seminariet ligger under Ystad Summits kalendarium och är öppet för alla.

Det är begränsat antal platser så du måste anmäla dig till lotte.nilsson@ystad.se

Gamla Rådhuset 16/2 kl 9-10.30

Ystadmodellen

 


Miljöbron

Publicerad: 2022-03-01 14:46

Genom ett nytt samarbete mellan Ystads kommun och den ideella organisationen Miljöbron Skåne ges nu företag inom Sydöstra Skåne unika möjligheter att få kostnadsfri hjälp för att lösa utmaningar som verksamheten står inför eller ta tag i något ni länge velat göra men kanske inte själva har tiden till.

Utveckla ditt miljö- och hållbarhetsarbetet med hjälp av universitetsstudenter

Den 1 mars besökte Malin och Frida oss på Gamla Rådhuset för att berätta för intresserade företag om Miljöbron och möjligheterna som det innebär för små och medelstora företag.

Miljöbron Skåne hjälper till att forma projektbeskrivningar utifrån företagets frågeställningar, rekryterar studenter och coachar både företaget och studenterna genom projektet, från uppstart till slutpresentation.

Hur gör jag om jag är intresserad?

Vi kommer att kunna erbjuda ca fem projekt (beroende på omfattning) De projekt som väljs ut sker i samråd med Miljöbron och studenterna. Företag inom hela Sydöstra Skåne är välkomna att anmäla intresse. Samarbetet görs inom koncepetet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer.

För att få en bild över er verksamhet och hjälpa er att rama in det område som kan vara relevant att fokusera på så är ett första steg att kontakta foretagslots@ystad.se som sedan sätter dig i kontakt med Miljöbron.

I mars månad behöver vi komma i kontakt med dig som är intresserad.

Vad är Miljöbron?

Sedan Miljöbron Skåne startades 2011 har 1700 studenter hjälpt mer än 500 verksamheter runt om i Skåne med frågor som berör allt från vilken miljöpåverkan som företaget ger upphov till samt förslag på hur man kan minska denna, analyserat vilka av FN:s globala hållberhetsmål som är mest relevanta för verksamheten, genomfört enklare logistikutredningar, tagit fram marknadsföringsstrategier, jobbat med produktutveckling inom livsmedelsbranschen och mycket, mycket mer.

Studenterna kan se på er verksamhet med nya ögon, bidra med den senaste kunskapen, engagemang och innovativa tankesätt. Samtidigt får de möjlighet att praktisera sina kunskaper och knyta kontakter i näringslivet. En win-win helt enkelt.

Du kan du läsa mer på www.miljobron.se/skane   

Miljöbron Ystad


Nå framgång med de globala målen

Publicerad: 2019-10-03 18:00

Drygt 40 företagare och organisationer samlades i Simrishamn när det den 3 oktober var dags för det fjärde kommungemensamma arrangemanget under paraplyet "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"

Arrangörerna hälsade välkomna och därefter inleddes morgonen av Gösta Melkersson, Business Sweden på temat agera lokalt, tänk globalt.

Därefter gav Karin Lintrup, innovationskonsult och rådgivare i hållbar tillväxt, verktyg till deltagarna så att de på plats kunde arbeta med och identifiera möjligheter till ökad lönsamhet och nya affärer genom de globala målen och skapa en handlingsplan.

- Företagare är ofta väl medvetna om att de behöver arbeta med hållbart. Problemet är att de ibland inte vet hur de ska göra det. I många fall arbetar man redan med hållbarhet integrerat i sin verksamhet men har inte sett hur man kan koppla ihop sin verksamhets egna mål med de 17 globala målen. Ofta upplevs hållbarhet och miljöfrågor som pekpinnar, kravlistor och måsten istället för affärsmöjligheter. Detta vill vi förändra och istället skapa nya förutsättningar kring, säger Lotte Nilsson, Ystads kommun

Deltagarna fick beskriva sin verksamhets värdekedja och även arbeta med värdekedjan hos personen mitt emot. Under processen identifierades vad som behövde göras för att ta nästa steg och hur/vilka som behöver involveras.

Av sorlet att dömma under hela förmiddagen blev det en givande förmiddag för alla som var på plats och det var också den feedback vi fick med oss efter arrangemanget. Vi vill verkligen tacka alla för engagemang och viljan att samverka.

Bakom arrangemanget denna dag stod Ystad-, Tomelilla, Simrishamn-, Skurup- och Sjöbo kommun, samt Tillväxt Syd och Sparbanken Syd.

Läs mer om FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer

Här nedan ser du en film från arrangemanget:


Agera lokalt, tänk globalt

Publicerad: 2019-09-09 14:59

Vi har ett fantastiskt näringsliv i Ystad och i vår region...

...Vi har också därmed otroliga möjligheter!

I vårt arbete med paraplyet "FNs hållbarhetsmål - ett smörgårsbord för nya affärer" händer det en hel del, både större arrangemang men även konkreta lotsärenden.

Fredagen den 6 september träffades vi från näringslivsenheten, Kristina Yngwe, Riksdagsledarmot och ordförande i Riksdagens Miljö- och jordbruksutskott och representanter från Polykemi Group.

Representanter från Polykemi, Scanfill och Rondo presenterade kort sina olika verksamheterna och därefter hade vi en öppen dialog kring identifierade möjligheter och utmaningar gällande plast, en produkt som är hatad, älskad, debatterad och med enorma möjligheter.

I vårt arbete med att skapa förutsättningar för vårt lokala näringsliv fungerar vi som en Lots. Vi hjälper till att skapa arenor, nätverk och möjligheter för våra företag att utvecklas. Detta företagsbesök/nätverksträff är ett sätt att överbygga hinder och hitta nya möjligheter för utveckling.

Kristina Yngwe på Polykemi


Att bygga ett mål!

Publicerad: 2019-03-20 15:15

Under paraplyet "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer" arrangerades den 20 mars, ett "hackaton" där deltagarna byggde nya affärsmöjligheter.


Mattias Goldmann till Scala

Publicerad: 2018-11-23 14:25

Hur kan jag som företagare integrera och få draghjälp av de globala hållbarhetsmålen?


FNn Hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer

Publicerad: 2018-09-17 14:58

Torsdagen den 13 september var det dags för ett gemensamt arrangemang i Ystad Arena med temat "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"