RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Skåne Innovationweek

Publicerad: 2022-06-15 11:09

Vi arrangerade två event under Skåne Innovation Week. Kompetensfika och Ystadmodellen från TV-soffan

Innovationskraften är stark i sydöstra Skåne

Under Skåne Innovation Week är ett veckolångt forum runtom i hela Skåne som visar hur innovation, forskning och utveckling är avgörande för människors framtidstro. Vi på Marknad och Näringslivsavdelningen deltog självklart!

Kompetensfika i Ystad

Under förmiddagen den 14 juni arrangerade Jenny Norberg Randowo, Ystads kommun tillsammans med Helena Kurki på Innovationscenter för Landsbygden en kompetensfika i Ystad.

På plats var flera Rusta och Matcha företag som arbetar för att hjälpa företag med rekryteringsbehov. De fick möta lokala företagare för att i första hand arbeta gemensamt i en workshop och därefter under en kompetensfika identifera behov och lösningar på kort och lång sikt. 

Många nya kontakter knöts. Kompetensfikan var ett led i kompetenskompassen

Ystadmodellen från TV-soffan

På eftermiddagen var det dags att sända live från Sjöbo. Då tog Lotte Nilsson, Ystads kommun och Helena Kurki rollerna som programledare och workshopledare.

I Studion samlades lokala företagare och Tillväxt Syd och tillsammans med de som deltog live via Facebook testa en light variant av Ystadmodellen.

Missade du sändninge så går den att se i efterhand. Vi kommer att lägga upp den här inom kort.

Kompetensfika Livesändning Skåne Innovationweek Ystadmodellen

Kategorier: Nätverk

Svenska mästare

Publicerad: 2022-05-30 10:08

Ystads IF handboll tog SM-guld i handboll i fredags

Stort grattis och TACK

Nu börjar pulsen att lägga sig och vi kan konstatera att Ystads IF är svenska mästare i handboll.

Ett STORT GRATTIS till alla spelare, ledare, ideella krafter och supportrar och ett stort TACK för att ni sätter Ystad på kartan.

Under söndagen hyllades laget med kortege genom stan med slutstation Surbrunnsparken för att ta emot folkets jubel.

På Näringslivsfrukosten 31/5 kommer vi att möta YIFs tränare Oscar Carlén för att höra med om ledaskap och laganda.

Bild Ystads IF

SM guld_Bild Ystads IF_Jeanette Lindskog

Kategorier: Nätverk

Mäklarträff

Publicerad: 2022-04-06 11:36

Vi bjuder in till specifika branschträffar under året och nu var det dags för mäklarträff

Branschspecifika träffar

Uppslutningen var mycket god till vår Mäklaträff som vi arrangerade tillsammans med våra kollegor Henrik Olsson, bygglovschef, Nina Begovic, planchef och Stefan Engdahl, myndighetsnämndens ordförande (vars nämnd bl. a behandlar bygglov).

På plats hos oss i Gamla Rådhuset var ERA Fastigheter Wallin, Ludvig c/o , Fastighetsbyrån, Bjurfors, by Mogensen Fastighetsbyrå och Länsförsäkringar.

Henrik berättade om att det är ett högt tryck på att bygga bostäder i kommunen och att många tittar på att bygga på landsbygden. Antalet ansökningar om förhandsbesked för att bygga på landsbygden har fördubblats sedan 2020.

Henrik hade en genomgång av hur plan- och bygglagen och miljöbalken ser på möjligheten att bebygga på jordbruksmark, och att bedömningen görs främst utifrån om det finns ett samhällsintresse och inte utifrån enskilda intresse. Det är därför viktigt att ansöka om ett förhandsbesked innan försäljning, så att förutsättningarna är tydliga för köparen.

Nina Begovic, planchef, berättade om de pågående detaljplaner för bostäder i bl a Ystad, Köpingebro, Hedeskoga samt vilka planer som ligger ännu längre fram i tiden som t ex Hamnstadens olika etapper. 

Mäklarna berättade att intresset är fortsatt stort för att köpa bostad i kommunen, där efterfrågan främst är småhus, vilket det finns ont om.

Vi kan Ystad!

Vill du också veta mer om nuläge för Ystad ur ett näringslivsperspektiv? Kontakta oss på foretagslots@ystad.se eller 0411-57 80 00

Mäklarträff ystads kommun.jpg1 Mäklarträff ystads kommun

Kategorier: Nätverk

Media Evolution

Publicerad: 2021-11-01 10:03

Media Evolution City Ystads nya mötesplats?

En vision om att bygga en ny mötesplats i staden 

Den 29 oktober samlades ca 25 företagare på Hotell Continental för att tillsammans föra en första öppna dialog om visioner och tankar kring hur vi tillsammans kan skapa en ny mötesplats.

Målbilden

Målbilden är att skapa en plats där människor kan ses, ha sin arbetsplats, företag ha sitt kontor, folk kan träffas för möten och inspiration, ta en fika eller en lunch, ha spontana möten, utbildas och förkovras, skapa nya samarbeten, bygga nya affärer, kompetensutvecklas, träffa nya kontakter.

En plats med många arenor, där det gemensamma ligger i mötesplatsen mellan människor, företag och utveckling. En plats med innovation i sikte och människor i fokus - möten, där det oväntade kan hända helt enkelt.

Media Evolution är Ystad kommuns samarbetspartner i denna satsning. Media Evolution är en medlemsorganisation i Skåne som har som varje år hjälper tusentals människor att navigera i digitaliseringens framfart.

Satsningen görs i samarbete med Media Evolution, som villl undersöka om det är en bra idé att öppna upp sin första community-baserade plats för arbete utanför Malmö just i Ystad.

- Idag har vi samlat personer med kunskap, personliga egenskaper och härlig energi, dessutom med ett stort lokalt engagemang vilket vi verkligen värdesätter i denna dialog berättar Angelica Erlandsson, Näringslivsansvarig Ystads kommun

Bakgrund

Sedan något år tillbaka har dialog kring möjligheterna med Media Evolution förts.

Ett initiativ till finansiering har tagits av Ystads kommun för att inleda arbetet kring förutsättningarna för satsningen. Man har även testat tankarna på några företag där mottagandet var positivt. Idag var det dags att bjuda in till ett av många dialogmöten framöver.

Media Evolution arbetar med community-byggande (medlemsverksamhet), arbete (Media Evolution City), foresight (The Conference) och utbildningar (projektet CoSkill).

- Idag har vi lyssnat på inbjudna företags behov och idéer. Vi kommer träffa fler företag framöver som inte kunde vara med idag och därefter bjuder vi in till fortsatt dialog. Man är varmt välkommen att löpande höra av sig till mig med uppslag och idéer, säger Pernilla Lavesson, projektledare och affärsutvecklare på Media Evolution

- Känns riktigt bra att startskottet nu gått. Dagens möte visar att det finns kraft i idén men att vi tillsammans nu måste hitta strukturen för långsiktighet. Ser nu fram emot kommande dialoger och hur vi tillsammans kan arbeta för att skapa en ny mötesplats med människor i fokus avslutar Per-Olof Lind, Ystads kommun

 
Vad är Media Evolution?

Media Evolution startade 2008, som ett gemensamt initiativ mellan näringslivet, akademin och den offentliga sektorn för att främja förutsättningarna för tillväxt och innovation i det skånska.

Allt eftersom tiden har gått har media vuxit till att omfatta alla typer av organisationer som sysslar med digital utveckling och idag har Media Evolution mer än 350 medlemsföretag.

Media Evolution verkar för det som marknaden och det offentliga inte kan göra var och en för sig. Kunskapsspridning och insiktsarbete är centralt för verksamheten och sker kollaborativt med såväl medlemmar som ett stort nationellt och internationellt nätverk. 

Mötesplatsen Media Evolution City i Malmö skapades 2012 och finns idag på två ställen med över 100 företag med drygt 1000 besökare dagligen.

www.mediaevolution.se

Media Evulotion Ystad Media evulotion

Kategorier: Nätverk

Branschträff och workshop

Publicerad: 2021-09-14 11:41

Äntligen kunde vi genomföra en fysiskt branschträff, denna gång vår årliga träff med Ystads största jordägare

Kategorier: Nätverk

Näringslivsfrukost Ystad

Publicerad: 2021-04-13 11:27

Den13 april var det dags för livesändning av årets första näringslivsfrukost från Fritiden Hotell & Kongress! Du kan se den i efterhand på Ystads kommuns YouTube kanal.

Kategorier: Nätverk

Branschträffar

Publicerad: 2020-10-27 10:20

Vi har regelbundet olika branschträffar och senast i raden träffade vi de större jordägarna och fastighetsägarna i Ystads kommun

Kategorier: Nätverk

Högskolan i Kristianstad

Publicerad: 2020-06-30 13:18

Kategorier: Nätverk

Walk and Talk med Företagslots

Publicerad: 2020-05-20 09:14

I Coronatider hittar även vi på Marknad & Näringsliv nya sätt att träffa lokala företagare. "Walk and Talk med Företagslots" värt att prova!

Kategorier: nätverk

Varför en Tillväxtplan just nu?

Publicerad: 2020-04-16 16:08

Kategorier: Nätverk

Den viktiga tillväxtplanen

Publicerad: 2020-04-16 15:14

Vi har valt att intervjua Cherztin på Österlenkryddor som är ett företag där tillväxtplanen gjort att man snabbt kunde hitta fokus och stå stadigt i marken när tuffa vindar viner runt omkring.

Kategorier: Nätverk

Hållbarhet och nya affärer

Publicerad: 2019-11-26 16:27

120 deltagare och drygt 60 representerade företagare samlades i Ystad Arena

Kategorier: Nätverk

Fastighetsägarna Syd

Publicerad: 2019-10-23 16:18

En gång om året förlägger Fastighetsägarna Syd sitt styrelsemöte i Ystad

Kategorier: nätverk

Kommunbesök

Publicerad: 2019-03-06 11:42

Kategorier: nätverk

Kommunbesök

Publicerad: 2019-02-26 15:21

Erfarenhetsutbyte och nätverkande

Kategorier: nätverk

Kickoff med Tillväxt Syd

Publicerad: 2018-09-17 14:17

Måndagen den 10 september var det dags för Kickoff med Tillväxt Syd

Kategorier: nätverk

Näringslivsfrukost

Publicerad: 2018-06-12 12:35

Temat den 12 juni var Ungt företagande & en titt bakom kulisserna

Kategorier: nätverk

Näringslivsrådet

Publicerad: 2018-05-24 13:35

Näringslivsrådet sammanträder 5-6 ggr per år och har i syfte att främja dialogen mellan näringsliv och kommun

Kategorier: Nätverk

Årets jordägarträff

Publicerad: 2018-05-23 13:22

Kategorier: Nätverk