RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Backåkra Summit

Publicerad: 2021-10-11 09:25

Hur driver vi i Sverige en affärsmässig hållbar utveckling inom näringslivet och tillsammans identifierar områden för samverkan eller gemensamma utmaningar om vi ser på FN:s hållbarhetsmål som ett smörgåsbord för affärer?

Vi växlar upp ytterligare

Söndagen den 24 oktober bjuder Ystads kommun in åtta företagsledare och näringslivsprofiler från olika branscher, till ett samtal kring affärsmässig hållbar utveckling på Dag Hammarskjölds Backåkra. Samtalet leds av Kristina Yngwe, riksdagsledamot och Bo Nilsson, grundare av A Sustainable Tomorrow.

Syftet med samtalet är att diskutera hur vi i Sverige tillsammans kan driva affärsmässig hållbar utveckling och identifiera områden för samverkan kring gemensamma möjligheter och utmaningar. I samtalet används Ystadmodellen och de Globala målen som verktyg. Mötet på Backåkra sker i avskildhet i Dag Hammarskjölds anda för att kunna dryfta idéer, tankar och utmaningar tillsammans.

Kristina Yngwe, riksdagsledamot och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och Bo Nilsson, grundare och ägare av A Sustainable Tomorrow leder samtalet som kommunen valt att förlägga på Dag Hammarskjölds Backåkra.

- Miljön på Backåkra är helt rätt för vad vi vill åstadkomma med arrangemanget; att i avskildhet kunna dryfta idéer, tankar och utmaningar tillsammans i Dag Hammarskjölds anda. Vårt mål är också att Backåkra Summit ska bli årligt återkommande och på sikt även locka internationella företagsledare. Då fungerar Backåkra i sig själv som ett dragplåster, säger Johan Österberg, marknads- och näringslivschef på Ystads kommun.

Deltagare från skilda branscher gynnar innovation

Förhoppningen är att deltagarna kommer fram till ett gemensamt uttalande om affärsmässig hållbar utveckling i Sverige.

- Vi har bjudit in företagsledare utifrån områden kopplade till utsläpp och energiförbrukning som vi människor kan påverka. De globala målen är odelbara, det vill säga de går in i varandra. Affärsrelationer kopplade till de globala målen blir därmed branschöverskridande och innovationskraften stärks när olikheter möts, säger Lotte Nilsson, näringslivsutvecklare på Ystads kommun.

Deltagarna i Backåkra Summit är:

  • Jord- och skogsbruk: Martin Andersson, Odling i balans
  • Bygg: Henrik Fajerson, projektutvecklare OneSkanska
  • Energi: Jessica Fredson, vd Ystad Energi
  • Finans: Henrietta Hansson, vd Sparbanken Syd
  • Genomförande och globalt partnerskap (Globala målen nr 17: Karin Henri, ansvar för samhälls- och hållbarhetsfrågor MFF
  • Industri: Oscar Hugoson, vd Scanfill Polykemi Group
  • Mat- och besöksnäring: Anders Nilsson, Head of Operations ESS group
  • Transport: Mårten Nordström, regionchef Vossloh

Backåkra Summit genomförs med stöd av Sparbanken Syd. Här hittar du mer information om Backåkra Summit.

Backåkra Summit 2021

 

Kategorier: Hållbar tillväxt

A Sustainable Tomorrow

Publicerad: 2021-09-21 13:35

Ystads kommun var för andra året i rad en officiell hubb för A Sustainable Tomorrow som är en modern mötesplats där kunskap sprids och nätverk skapas i syfte att öka hållbarheten inom näringslivet.

5000 följde Sveriges största digiloga hållbarhetskonferens

Ystadhubben fick vara med och inleda konferensen tillsammans med Luleå när man gjorde nedslag live hos två av de 40 officiella hubbarna.

- Låt oss säga såhär, det var väääldigt nervöst men fantastiskt hedrande, säger Lotte Nilsson, Näringslivsutvecklare

Ystads kommun har ingått ett samarbete med A Sustainable Tomorrow för att stärka och utveckla sitt hållbarhetsbete. Som en del av samarbetet är Marknad & Näringslivsavdelningen med och arrangerar Sveriges största digiloga hållbarhets- och framtidskonferens.

Tack vare stöd från Sparbanken Syd kunde 30 personer från företag och organisationer kostnadsfritt följa årets konferensen live från från Helsingborg på plats i Ystad Studios Visitor Center. Stort tack till alla som gjorde denna förmiddag så lyckad!

Vad är A Sustainable Tomorrow?

A Sustainable Tomorrow är ett nätverk för aktörer från näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle och akademi som vill gå från ord till handling i hållbarhetsfrågan. Varje år arrangeras en gemensam hållbarhetskonferens som livesänds av utvalda hubbar runt om i landet.

För att tydliggöra samarbetet och dess syfte har alla hubbar fått en logotyp som utgår från FN:s Globala mål för hållbar utveckling – från det globala till det lokala i en symbol. Logotypen har skapats av samma personer som utvecklade det visuella kommunikationssystemet för Globala målen, Jakob Trollbäck och Christina Rüegg Grässli från hållbarhetsbyrån The New Division.

– Det var fantastiskt att återigen kunna vara en hubb för konferensen och vi ser det som ett sätt att utöka nätverket för företagen i vår region i linje med vårt koncept FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer avslutar Lotte

AST HUbb Ystad studion

Kategorier: Hållbar tillväxt

Workshop

Publicerad: 2021-08-30 16:30

Från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen

Att göra en hållbarhetskalkyl

Under våren genomfördes ett kommungemensamt projekt "från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen" som finansierats av Region Skåne.

Nu i höst kan företagare kontakta Tillväxt Syd för att tillsammans med Calle Rasmusson, Tillväxt Syd arbeta fram en Tillväxtplan där vi använder de globala målen som en katalysator för tillväxt och där man även inkluderar en hållbarhetskalkyl tillsammans med den ordinarie kalkylen.

Har du frågor? Kontakta lotte.nilsson@ystad.se

ystadmodellen workshop ystadmodellen workshop

 

Kategorier: Hållbar tillväxt

Uppstart

Publicerad: 2021-08-16 16:45

Vi på Marknad och Näringsliv är tillbaka efter semestrarna och nu är det full fart för att fortsätta att arbeta för ett bra företagsklimat i Ystad

Förra vecka var alla tillbaka i tjänst och det betyder att många bollar redan är i rullning.

Anmälan till A Sustainable Tomorrow den 16 september är öppen

Ystad är för andra året i rad en officiell hubb till hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow. Vi kommer att kunna följa sändningen live från Helsingborg på plats i Ystad, närmare bestämt på Ystad Studios Visitor Center.

Under veckan som gått så har det redan trillat in en hel del anmälningar, att delta är kostnadsfritt men det finns begränsat antal platser så vänta inte för länge med att anmäla dig.

 

Nu har vi sparkat igång UF-året

Representanter från Ystad Gymnasium, Ystad Praktiska Gymnasium, Fria Läroverken och Bollerup hade sitt startmöte för UF (Ungföretagsamhet) och även om det fortfarande är en hel del restriktioner att förhålla sig till så känns det bra att vara igång.

 

Vi fick besök av Tillväxt Malmö

Petra, affärsutvecklare på Tillväxt Malmö kom till oss för att höra mer om Ystadmodellen och konceptet FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer. Det var dessutom väldigt givande att höra hur de arbetar med Tillväxt Malmö och Maxa Malmö.

 

Uppstart för Samverkansgrupp kompetensförsörjning sydöstra Skåne

Detta är en strategisk samverkansgrupp i Sydöstra Skåne som startar upp i slutet av augusti. Här ges  möjlighet att effektivt och strukturerat diskutera kompetensbehov och möjliga utbildningsvägar.

Mål och syfte är att skapa en kommunikationsgrund för korta vägar, att tillgodose lokala och regionala kompetensförsörjningsbehov. Att identifiera behov av utbildningar och möjliga utbildningsvägar och att säkerställa kommunikation till potentiell arbetskraft.

Även det stora SYV-nätverket i sydost är representerade.

Fördelen är att bristyrken och aktuella utbildningar kan förmedlas direkt till potentiell arbetskraft. Undrar du något om detta nätverk? Kontakta jenny.randowo@ystad.se

 

Tillväxt Malmö Näringsliv Ystad

 

 

Kategorier: Hållbar tillväxt

Ystadmodellen

Publicerad: 2021-06-22 15:33

Vi fick nyligen besked att vi kommer att kunna växla upp vår årliga utställning/mässa där vi visualiserar affärer och affärsmöjligheter kopplat till de globala målen tack vare stöd från Region Skåne. SÅ NU KÖR VI!

Kategorier: Hållbar tillväxt

Ystadmodellen på SKR konferens

Publicerad: 2021-06-10 09:18

Den 9 juni deltog vi på Sveriges kommuner och regioners konferens för att prata om Ystadmodellen

Kategorier: Hållbar tillväxt

Från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen

Publicerad: 2021-06-02 16:45

Idag var det dags för en kortare och intensivare version av "från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen"

Kategorier: Hållbar tillväxt

Från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen

Publicerad: 2021-04-20 11:55

Med finansiellt stöd från Region Skåne genomför SÖSK kommunerna (Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla) just nu ett kriscoachingprojekt som kommer att genomföra i samarbete med Tillväxt Syd.

Kategorier: Hållbar tillväxt

Ystad är hubb för A Sustainable Tomorrow 2021

Publicerad: 2020-12-15 11:02

A Sustainable Tomorrow bygger nu upp ett rikstäckande nätverk som ska utgöra grunden för Sveriges största digiloga hållbarhetskonferens den 16 september 2021. Ystads kommun kommer att vara en av hubbarna.

Kategorier: Hållbar tillväxt

Om kriscoaching

Publicerad: 2020-12-14 13:50

Med finansiellt stöd från Region Skåne genomförs just nu ett kriscoachingprojekt.

Kategorier: Hållbar tillväxt

Utställning Globala målen näringsliv

Publicerad: 2020-11-30 09:05

Nu skulle vi haft vår årliga mässa/utställning under konceptet FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer, den blir istället digital i våra sociala medier.

Kategorier: Hållbar tillväxt

A Sustainable Tomorrow

Publicerad: 2020-09-17 14:21

Stolta och glada över att Ystad fått vara arrangör för en av A Sustainable Tomorrow hubbar.

Kategorier: Hållbar tillväxt

Globala målen och hållbar lönsamhet

Publicerad: 2020-09-01 16:56

Globala målen och hållbar lönsamhet. Idag var det dags att arrangera vårt 5:e kommungemensamma arrangemang under konceptet

Kategorier: Hållbar tillväxt

A Sustainable Tomorrow

Publicerad: 2020-07-08 14:30

Kategorier: Hållbar tillväxt