RSS

Näringslivsbloggen

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Walk and Talk med Företagslots

Publicerad: 2020-05-20 09:14

I Coronatider hittar även vi på Marknad & Näringsliv nya sätt att träffa lokala företagare. "Walk and Talk med Företagslots" värt att prova!

Walk and Talk med Företagslots

I vårt Instagramflöde dök plötsligt ett inlägg upp hos en av Ystads lokala företagare som vi utifrån vår funktion som Företagslots insåg var klockren i tider som dessa när man ska hålla avstånd. Vi på Marknad & Näringsliv är vana med många sociala kontaktar och flera fysiska möten och nätverkande och för oss som har en nätverkande funktion behöver vi hitta nya sätt att mötas.

Vad kan vara ett bättre sätt än att ses för en promenad, att prata, nätverka och samtidigt uppleva den natur som vi har precis runt hörnet.

Först ut...

Konceptet Walk and Talk blev till "Walk and Talk med Företagslots" och först ut den 24 april var företagaren som skrivit om Walk and Talk i sitt flöde, Anna Åkerman på House of Success.

Under promenaden pratade vi såklart om rådande omständigheter. Anna berättade att för dem handlar det om att flytta fram fokus och företaget har medvetet flera affärsområden, vilket innebär att alla inte är hotade samtidigt. Kris på latin betyder möjligheter och det är på möjligheterna som Anna och hennes gäng fokuserar på även i en tid då omsättningen går ner och vi pratade om flera planer och ideér.

...och vi fortsätter och välkomnar fler

Kort efter första tillfället var det dags för en Walk and Talk med Caroline Rosefors på Carepa.

Vi pratade bland annat om hur en Företagslots fungerar, vilka branschträffar och nätverk som finns och hur man arbetar kring samverkan här och nu när förutsättningarna ständigt ändras.

I början av maj en strålande solig dag var det Walk and Talk nere vid havet med Carina på CJ Consulting. Vi pratade ledarskap och utmaningar, men också värdet i att ha luckor i kalendern så man inte missar nya möjligheter som kan dyka upp plötsligt.

 

Vill du också boka in en Walk and Talk med Företagslots?

Vad kul! Hör av dig till foretagslots@ystad.se så bokar vi in en promenad!

 

 Walk and Talk Walk and Talk Walk and Talk

 

Kategorier: nätverk

Digital näringslivsfrukost i Ystad

Publicerad: 2020-05-14 14:09

12 maj klockan 8.00 var det premiär för oss att sända näringslivsfrukosten live via YouTube.

Livesänd Näringslivsfrukost 12 maj

Sändningen utgick från Ystad Studio Visitor Center och Johan Österberg och Andreas Narsell höll igång samtalen i morgonstudion tillsammans med Ingvar Öberg.

På plats i studion fanns några morgonpigga lokala företagare:  Anders Nilsson, YSB/ESS Group, Cherztin Persåkre, Österlenkryddor, Anna Åkerman, House of Success och Fredrik Hagenkötter, Skånsk Bistro.

På plats i studion mötte vi också Thomas Andersson, säkerhetschef.

I vanliga fall brukar vi äta frukost tillsammans med gott om tid för nätverkande. Under rådande omständigheter uppmanade vi istället alla som var med oss att bjuda någon på frukost.

Många tog en bild och taggade @näringslivystad och företaget man valt att besöka eller hämtat frukost från. På så sätt kunde vi nätverka om än på ett digitalt plan.

Vi hade en del premiärnerver men när sändningen gick igång då hade vi fantastiskt nog 100st som följde oss live!

Här kan du titta på frukosten i efterhand, obserbera att sändningen startar efter ca 6min.

 

Näringslivsfrukostarna arrangeras av Ystads kommun och Företagarna, i samarbete med Ystads Allehanda och Radio Active.


Entreprenör Skåne

Publicerad: 2020-05-08 12:08

33 talangfulla unga entreprenörer från Skånes 33 kommuner

 

Entreprenör Skåne

Entreprenör Skåne är ett skräddarsytt koncept framtaget åt Region Skåne för att boosta 33 talangfulla unga entreprenörer från Skånes 33 kommuner till ökad tillväxt i sina bolag.

Deltagarna ska även få del av vad Skåne har att erbjuda sina framtida entreprenörs-talanger. Det har genomförts av Region Skåne i olika former sedan 2013 och sedan 2017 med Forza of Swedens koncept.

Sandra Lindström som driver CleverSign är nominerad och uttagen för att representera Ystad och ett uppstarts-webinar hölls den 6e maj för att kicka igång året. Vi frågade Sandra när, hur och varför hon startade Cleversign

- "Jag startade Cleversign tillsammans med ytterligare en delägare 2019.

I samband med att jag jobbade som konsult hos flera olika företag kom jag i kontakt med digital signage och fick i uppdrag att upphandla ett sådant system åt en kund. Jag insåg då att det saknades ett digital signage system som fokuserade på användarvänlighet. Framför allt som passade små och medelstora företag. Bakgrunden, kunskapen och kontakter gjorde att jag undersökte möjligheten för att utveckla en sådan mjukvara.

Jag ville kunna fylla det hålet som fanns och fungera som en partner till företag som behövde hjälp med alla delar gällande digital signage", svarade Sandra

Vi undrade också vilka förväntningar Sandra har av Entreprenör Skåne

- Förväntningarna på entreprenör Skåne är att skapa nya kontakter och bredda mitt nätverk, inspireras av andra entreprenörer, bollar idéer, få feedback och ta med mig konkreta verktyg för att växla upp till nästa nivå.

Min förhoppning är att vi kan expandera utanför Sverige. Vi har börjat förbereda för detta och kommer erbjuda vår mjukvara på flera andra språk. Vi behöver hitta återförsäljare och partners som kan hjälpa oss att lyckas med det målet. Generellt tror jag att det finns stora möjligheter inom digital signage, allt fler branscher inser fördelarna och allt fler företag genomgår digitaliseringar. Digital signage har växt mycket och kommer troligtvis att fortsätta öka de närmaste åren.

Nu när det blir allt mer tillgängligt och prisvärt kan även de mindre verksamheterna använda sig av digitala skärmar för att sprida information och erbjudanden, avslutar Sandra.

Läs mer om Entreprenör Skåne på Forza Swedens hemsida.

 

Kategorier: Nätverk

Kommungemensamt webbinar

Publicerad: 2020-04-29 12:07

Idag var det premiär för kommungemensamt webbinar med Region Skånes Företagsakut

 

Kommungemensamt webbinar

På detta digitala morgonmöte ville vi försöka hjälpa till att räta ut en del funderingar kring den hjälp som finns att få via de insatser och paket som Regeringen presenterat för att mildra effekten för näringslivet.

Just nu pågår ett intensivt arbete både nationellt, regionalt och lokalt med att ta fram åtgärder och stöd, i syfte att minska de ekonomiska konsekvenser som coronaviruset Covid-19 medför för näringslivet.

Webbinariet samlade drygt 25 företagare och näringslivsrepresentanter från Ystad-, Sjöbo-, Tomelilla- och Simrishamns kommuner.

Med oss på mötet hade vi Jonas Bergholm från Företagsakuten som guidade oss igenom de möjligheter som finns. Jonas Bergholm arbetar som Näringslivsutvecklare sedan sex år på Region Skåne.

Även Johan Olsén från Almi var med och berättade om flera olika områden som Almi helt kostnadsfritt kan vara behjälpliga inom.

Region Skåne tillsammans med Almi Skåne, Invest in Skåne, Tourism in Skåne och Innovation Skåne satt upp företagsakuten som ska guide skånska företag om det stöd som finns att tillgå i spåren av corona.

En del frågor kom in via chatten, men eftersom webbinariet var tänkt att fungera som övergripande så uppmanades deltagarna och alla andra företagare att kontakta Företagsakuten för frågor som specifikt berör den egna verksamheten.

 

Vad är Företagsakuten?

Region Skåne erbjuder stöd för små- och medelstora företag i kris. Regeringen har presenterat stora insatser och paket för att mildra effekten för näringslivet. Hur ska man praktiskt göra för att till exempel få krediter, anstånd med att betala skatt, korttidspermittering, varsel mm?

Det ska vara enkelt att hitta rätt hjälp, och till företagsakuten kan du vända dig med dina frågor. Företagsakuten är kostnadsfri och allt som diskuteras är under sekretess.

Satsningen genomförs tillsammans med Almi, Invest in Skåne, Tourism in Skåne och Innovation Skåne.

Du når Företagsakuten på 040-675 34 80 eller på hemsidan

 

webbinar

Kategorier: Företagslots

Varför en Tillväxtplan just nu?

Publicerad: 2020-04-16 16:08

Kategorier: Nätverk

Den viktiga tillväxtplanen

Publicerad: 2020-04-16 15:14

Vi har valt att intervjua Cherztin på Österlenkryddor som är ett företag där tillväxtplanen gjort att man snabbt kunde hitta fokus och stå stadigt i marken när tuffa vindar viner runt omkring.

Kategorier: Nätverk

Nyföretagarcentrum

Publicerad: 2020-04-16 13:56

Sedan några veckor tillbaka har Nyföretagarcentrum erbjudit kostnadsfri rådgivning till alla företag oberoende av bolagsform.

Kategorier: Företagsklimat

Näringsliv Ystad

Publicerad: 2020-04-01 10:08

Kategorier: Företagslots

Det blåser hårda vindar

Publicerad: 2020-03-20 10:51

Just nu är det en tuff tid för många företagare och vi behöver verkligen ta hjälp av varandra.

Kategorier: Företagslots

Näringslivsfrukost

Publicerad: 2020-03-10 16:53

Idag var det dags för årets första näringslivsfrukost. Frukosten var fullsatt till sista sittplats och det var ett härligt sorl och inspirerande talare.


Gott och blandat

Publicerad: 2020-03-02 08:59

Kategorier: Företagslots

Företagsbesök

Publicerad: 2020-02-13 08:18

Kategorier: Företagslots

Avtackning

Publicerad: 2020-01-31 14:25

En teammedlem slutar och går vidare mot nya utmaningar


Lokala företag på branschdag

Publicerad: 2020-01-24 10:40

Västerportskolan i Ystad arrangerade en branschdag tillsammans med lokala krögare.


Företagsklimat

Publicerad: 2020-01-09 10:20

Kategorier: Företagsklimat