RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Ystad håller hjulen rullande

Publicerad: 2021-02-23 13:04

I Ystad finns framtidstro. Här kommer lite positiva nyheter #näringslivystad

 

Ystad häver avgiften för uteserveringar också 2021

Ystads kommun beslutade den 17 juni 2020 att upphäva avgiften för markupplåtelse på allmän platsmark för uteserveringar till 31 december 2020.

Coronapandemin beräknas få effekter för många företagare även under 2021, varför kommunfullmäktige i Ystad har beslutat häva avgiften för markupplåtelse på allmän platsmark för uteserveringar under hela 2021, berättar Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.
Beslutet i kommunfullmäktige gäller 1 januari – 31 december 2021.

Polistillstånd för uteserveringar krävs dock fortfarande.

 

Ystad växer

En annan kul grej är också, att Ystad växte med 1,4% under 2020 när Sverige generellt växte endast 0,5%. så vi fick 1 899 nya invånare. Självklart flyttade en del ut och en del avled, men nettot är ändå 1,4%. Vi är nu 30 970 personer.

Presentkort

En mycket glädjande grej är, att Ystad i centrum sålde presentkort till affärerna för 4,2 miljoner förra året. Det är rekord! Och antalet verksamheter som tar emot presentkorten växer också stadigt.

Kunder från Malmö

En del affärer berättade för jul, att det var många från Malmö-området som körde till Ystad och handlade. Här hade man hittat på olika fyndiga system för att inte få trångt i butikerna. 

Restaurangnyheter i Ystad centrum

Mitt i pandemin, i midsomras öppnade Fritiden Hotell & Kongress. Där etablerade sig också
restaurang Harrys, Fitness24Seven. Hotellet har en roof top bar, gym, shuffle, boule, dart mm
Det har gått bra för dem trots pandemin. Överraskande bra. Inte många privatpersoner som vågar satsa på hotell i dessa tider, men Martin och Jenny vågade.

För två veckor sedan öppnade Saluhallen som stått tom och renoverats vackert och varsamt under flera år. Bland annat har man restaurerat det enorma glastaket.
Fick nya ägare i Anders Kullberg och Francesca Goretti som har både uthållighet och smak.
De har gjort om Saluhallen för mat & musik. En riktig diamant som slipats varsamt.

I helgen öppnade Graffiti Café. Riktigt läckert.

Sushinu håller på och fördubblar sin yta sedan de kunnat ta över lokalen vägg i vägg. Ligger på Stora Östergatan.

Jenny Fredman Benson och pappan/kände kocken Crister Svanteson öppnar franskt Le Petit Bistrot, på gågatan, Stora Östergatan 32, i maj. Jenny och maken Jonas har drivit Fredmans kök. Crister Svanteson har drivit krog med bland annat Leif Mannerström.

Byvägen Ystad öppnar på Stora Östergatan i Ystad. Preliminärt till påsk. Det är Byvägen 35 från Sankt Olof som öppnar inne i stan.

Arrangemang

Ystad Sweden Jazz Festival, som inte lade sig ens förra året när alla andra i Europa ställde in, har redan festivalprogram för tre olika scenarier klart. Så festivalen kör 4-7 aug. Normala år bidrar festivalen till 17,2 miljoner extra omsättning i stan + 3,2 miljoner i skatteintäkter. Få se hur försäljningen blir till sommaren med vaccin och pandemin.

Tillsammans håller vi hjulen rullande!

 

Kategorier: Företagslots

Att skapa affärsrelationer

Publicerad: 2021-02-03 11:32

För att kunna veta hur man skapar förutsättningar för att få det man önskar genom att ställa de rätta kraven så krävs dialog. Man är liksom bäst på sitt eget område oavsett om det gäller inom en förvaltning eller inom en specifik bransch.

Direktupphandling - ett första steg

Ungefär en gång i månaden tänker inköpsenheten tillsammans med oss på näringslivsavdelningen bjuda in till digitala dialogmöten kring upphandlingar. Vi tänker oss att vi möts, tar en kopp kaffe och pratar möjligheter helt enkelt!

Målet är att skapa relationer och bättre kunskap om varandra men också att lära av varandra.

På förra dialogmötet pratade vi livsmedel, detta eftersom det är en livsmedelsupphandling på gång gällande frukt och grönt. På detta möte var även kostenheten med och det blev väldigt bra dialog mellan leverantörerna på plats och kostenheten som tillsammans identifierade flera områden som de ville prata vidare om efter mötet.

 

På dagens agenda stod direktupphandlingar

Ystads kommun tecknar löpande avtal med leverantörer inom områden där våra verksamheter har behov av att handla varor och tjänster för mindre värden, som idag inte innefattas av upphandlade avtalsområden.

Avtalen innefattar även särskilt brådskande inköp, mindre kompletterade inköp och varuprovsinköp. Exempel på direktupphandlingsinköp kan vara blommor, fikabröd, profilprodukter, utbildningar eller andra tjänster.

 

Det är enkelt att lämna in förfrågan om direktupphandlingsavtal

Genom att beskriva vilka varor och tjänster som du erbjuder och som du anser att Ystads kommun har ett behov av i detta ansökningsformulär så har du lämnat in din förfrågan att ingå i ett direktupphandlingsavtal. Därefter kommer inköpsenheten titta på din ansökan och återkoppla med besked till dig.

På dagens möte fanns ett härligt gäng näringsidkare på plats och vi pratade allt ifrån vad de som företag kan erbjuda kommunen och vilka möjligheter som finns. Mötet visade tydligt att alla inblandande uppskattar möjligheten att kunna ha en förutsättningslös dialog med fokus på möjligheter.

Om du missade dagens träff men gärna vill ha koll på det där med direktupphandlingar för att se om det kanske är något för dig, då klickar du på länken till formuläret.

Har du några frågor, då kontaktar du mattias.johansson@ystad.se

 

Vill du ta en kopp kaffe med oss och vara med på nästa dialogmöte?

Sätt ett kryss i kalendern den 24 mars kl. 8.00-9.00 och anmäl dig till lotte.nilsson@ystad.se (näringslivsavdelningen) eller mattias.johansson@ystad.se (inköpsenheten) så kommer en länk till Teamsmötet.

Ett tillfälle att prata upphandling, identifiera hinder och möjligheter och tillsammans skapa förutsättningar för hållbara affärer.

 

(bild från dagens digitala dialogmöte)

upphandlingsdialog digitalt

Kategorier: Företagsklimat