RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Skuggstyrelse

Publicerad: 2021-09-27 16:37

Den 16 september träffades ledamöter och företagare för en gemensam uppstart av skuggstyrelseprogrammet

Vad är en skuggstyrelse?

En skuggstyrelse består av lokala personer med värdefull affärserfarenhet och kompetens som matchas till företagets behov och mål.

Att skuggas av Skuggstyrelsen är precis som det låter: den är bara en skugga, den tar inte ifrån deltagaren bestämmanderätten över sitt företag. Den kompletterar kunskaper, ger kloka råd och åsikter. Men det är företagaren som fattar besluten och väljer vad de vill ta till sig för att utvecklas i den riktning de önskar.

Skuggstyrelsen utgör ett strategiskt bollplank som kan bidra med input, råd, erfarenheter och kontakter och kan ses som förberedelse för en extern styrelse.

Skuggstyrelseprogrammet drivs gemensamt av Nyföretagscentrum Sydöstra Skåne och Innovationscenter för landsbygden och de har nu startat upp programmet för tredje året i rad.

Det finns en stor resurs av kompetens på landsbygden och därför byggs detta program med nätverk som skapar affärsnytta för lokala företag, både här och nu och för framtiden.

Den 16 september träffades ledamöter och företagare på Systrarna Lindskogs fina handelsträdgård för en gemensam uppstart med speed-dating. Ett bra sätt att lära känna varandra inför kommande matchning.

Här kan du se en film från kickoffen.

 

Kategorier: Företagsklimat

Trendbrott för Ystad i Svenskt Näringslivs rankning

Publicerad: 2021-09-23 16:21

Trendbrott för Ystad i Svenskt Näringslivs rankning

Dags för Svenskt Näringsliv att presentera årets rankning

Ystad placerar sig på plats 81, vilket innebär en förbättring av tio platser jämfört med förra året.

– I år gör vi ett trendbrott efter tre års tapp och är återigen på den övre tredjedelen i landet, närmare bestämt plats 81, vilket innebär att vi klättrat 10 platser, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Ystads kommun och en av de som följde Svenskt Näringslivs livesändning.

Svenskt Näringslivs årliga rankning består av enkätsvar från företagare och statistik som har inhämtats från SCB och UC.

– Marknad och Näringslivsavdelningen har fått i uppdrag att ta fram en ny Näringslivsstrategi och vi tror mycket på hur vi därmed kan växla upp arbetet ytterligare och att vi gemensamt i kommunen kan sträva efter att skapa förutsättningar för ett bra företagsklimat. Vi är inte nöjda utan vill tillbaka till topp 10 procent i landet, säger Kristina Bendz, kommunalråd i Ystad.

Ystads kommun befann sig 2017 på plats 25. Sedan dess har många kommuner växlat upp och under 2021 har Ystad klättrat i det sammanfattande omdömet.

– Det känns fantastiskt bra att vi idag får bekräftat att hårt arbete lönar sig och denna bekräftelse från företagare ger energi i vårt fortsatta arbete. Nu ser vi fram emot att analysera resultaten och implementera detta i vår nya näringslivsstrategi för att skapa ett riktigt bra företagsklimat nu och i framtiden, säger Johan Österberg, marknads- och näringslivschef i Ystads kommun.

Fakta

Syftet med Svenskt Näringslivs rankning är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2021 års rankning utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare. I den sista tredjedelen vägs även in statistiska faktorer från SCB och UC. På www.foretagsklimat.se visas hela rankninglistan.

 

 
Kategorier: Företagsklimat

Kickoff med Ung Företagsamhet

Publicerad: 2021-09-23 13:11

Nu har UF-läsåret startat. Den 22/9 hade alla Unga företagare StartUp med Kick Off.

Startup med kickoff för Ystads unga entreprenörer

Vi fick det stora nöjet att delta på Ystad Gymnasiums mingel där det bjöds på alkoholfri cider och snacks. Därefter deltog vi tillsammans på den digitala Kick Off’en som sändes av Ung Företagsamhet.

Under dagen fick de Unga företagarna på gymnasiet goda råd och inspiration men också lära sig om kundrelationer, varumärke, säljtips samt mycket annat.

En viktig och betydelsefull del är de rådgivare som varje UF-företag behöver ha.

  • Vill du som företagare ta chansen att inspirera och bli inspirerad av Ystads unga entreprenörer?

Ta då kontakt med jenny.randowo@ystad.se som lotsar dig vidare.

UF Ystads kommun


A Sustainable Tomorrow

Publicerad: 2021-09-21 13:35

Ystads kommun var för andra året i rad en officiell hubb för A Sustainable Tomorrow som är en modern mötesplats där kunskap sprids och nätverk skapas i syfte att öka hållbarheten inom näringslivet.

5000 följde Sveriges största digiloga hållbarhetskonferens

Ystadhubben fick vara med och inleda konferensen tillsammans med Luleå när man gjorde nedslag live hos två av de 40 officiella hubbarna.

- Låt oss säga såhär, det var väääldigt nervöst men fantastiskt hedrande, säger Lotte Nilsson, Näringslivsutvecklare

Ystads kommun har ingått ett samarbete med A Sustainable Tomorrow för att stärka och utveckla sitt hållbarhetsbete. Som en del av samarbetet är Marknad & Näringslivsavdelningen med och arrangerar Sveriges största digiloga hållbarhets- och framtidskonferens.

Tack vare stöd från Sparbanken Syd kunde 30 personer från företag och organisationer kostnadsfritt följa årets konferensen live från från Helsingborg på plats i Ystad Studios Visitor Center. Stort tack till alla som gjorde denna förmiddag så lyckad!

Vad är A Sustainable Tomorrow?

A Sustainable Tomorrow är ett nätverk för aktörer från näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle och akademi som vill gå från ord till handling i hållbarhetsfrågan. Varje år arrangeras en gemensam hållbarhetskonferens som livesänds av utvalda hubbar runt om i landet.

För att tydliggöra samarbetet och dess syfte har alla hubbar fått en logotyp som utgår från FN:s Globala mål för hållbar utveckling – från det globala till det lokala i en symbol. Logotypen har skapats av samma personer som utvecklade det visuella kommunikationssystemet för Globala målen, Jakob Trollbäck och Christina Rüegg Grässli från hållbarhetsbyrån The New Division.

– Det var fantastiskt att återigen kunna vara en hubb för konferensen och vi ser det som ett sätt att utöka nätverket för företagen i vår region i linje med vårt koncept FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer avslutar Lotte

AST HUbb Ystad studion

Kategorier: Hållbar tillväxt

Branschträff och workshop

Publicerad: 2021-09-14 11:41

Äntligen kunde vi genomföra en fysiskt branschträff, denna gång vår årliga träff med Ystads största jordägare

Kategorier: Nätverk

Till minne

Publicerad: 2021-09-13 11:16

Idag vill vi skriva detta inlägg till minne av Ingvar Öberg


Ystad i Centrum

Publicerad: 2021-09-08 10:50

Ystad i Centrums medlemmar summerade sommaren


Fjärde teknikåret

Publicerad: 2021-09-08 10:41

Vi besöker företagen som är delaktiga i fjärde teknikåret på Ystad Gymnasium


Kompetensbehovet i Ystad

Publicerad: 2021-09-02 14:40

Hur ser behovet av kompetens ut inom olika branscher i Ystad? Ja det håller vi på att ta reda på just nu.