RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Ystadmodellen i Alnarp

Publicerad: 2022-04-28 14:55

Ystadmodellen del ett genomfördes på Alnarpsgården

FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer

Den 28 april bjöd Hållbar Utveckling Skåne in till en halvdag på Alnarpsgården för att genomföra steg i i Ystadmodellen. Satsningen är en del av projektet ”Vägar till hållbar utveckling” som finansieras av Tillväxtverket och Region Skåne.

Bakom inbjudan stod Burlöv, Kävlinge, Staffanstorp och Nyföretagarcentrum Syd.

Smörgåsbordet växer

Precis i linje med konceptet inleddes förmiddagen med mingel bland de 17 utställarna för att visualisera de 17 hålbarhetsmålen.

Först ut i programmet var Frida Gothnier Leander, hållbarhetsstrateg på Malmö som föreläste under rubriken "hur kan jag arbeta och utveckla mitt företagande kopplat till de globala målen" Sedan var det dags för Caroline Düberg-Martinsson, Elis Sverige att föreläsa om hur företag kan integrera och få draghjälp av de globala hållbarhetsmålen.

Alla ca 80 deltagare var på förhand uppdelade och efter de två föredragen var det dags för diskussioner kring borden utifrån på förhand angivna frågeställningar. Det blev massor av spännande dialoger och sorlet i rummet talade sitt tydliga språk av engagemang.

Efter lite mingel och nätverkande var det sedan dags för sista föredraget, där Godsinlösen berättade om sin affärside och affärsutveckling under rubriken - En hållbar affär.

Det är ännu inte bestämt om Hållbar Utveckling Skåne ska projektleda resterande fyra steg i Ystadmodellen men vi kan konstatera att steg ett blev precis så bra som vi visste att det skulle bli.

Vi vet att vårt koncept fungerar. Genom att dela med oss skapar vi tillsammans ett smörgåsbord av oändlinga möjligheter samt växlar upp takten i linje med Agenda 2030.

Det var en stolt processledare som fanns på plats i Alnarp och som åkte därifrån fylld av energi!

ystadmodellen i alnarp med HUT

Moderator för dagen var Evalena Blomqvist, Godsinlösen och hon vägledde oss genom dagen och höll koll på det intensiva programmet.


Hisspitch sökes

Publicerad: 2022-04-19 16:27

Bästa hisspitchen för företagsklimatet i Ystad sökes

Kom med ditt bästa förslag!

Kom med inspel på en rejäl hisspitch för visionen för Näringslivsstrategin.
Exempelvis Timrås ”Norrlands bästa företagsklimat” eller Helsingborg ” Tillsammans -för Sveriges bästa företagsklimat"

Bakgrund

Under hösten 2021 och våren 2022 har vi genomfört ett flertal workshops i dialog med näringslivet, näringslivsorganisationer, kommunledning och politisk ledning i syfte att identifiera vad vi behöver göra nytt, alternativt annorlunda för att nå de identifierade målen och skapa ny tillväxt.

Förutom genomförda workshops har en öppen enkät funnits tillgänglig på hemsidan med identiska frågeställningar.

Just nu pågår arbetet med att sammanställa och skapa beslutsunderlaget för strategin och vi har kommit till en del där vi skulle behöva ytterligare input. Vi behöver en hisspitch som kompletterar vår vision.

Skicka din bästa hisspitch till foretagslots@ystad.se

TACK för att DU är en del i att skapa det bästa företagsklimatet i Ystad.

Ystads kommuns vision

Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer och företagen verkar såväl lokalt som globalt. Vi har en mångfald av fritid, kultur och nyskapande aktiviteter. Här erbjuder vi attraktiva och havsnära boenden i allt från medeltida stadskärnan till den öppna landsbygden. Ystad är den lilla staden med de stora möjligheter

Affärsidén i Näringslivsstrategin

Att skapa en hållbar tillväxt i Ystads kommun genom att arbeta för- och skapa fler arbetstillfällen inom såväl privat som offentlig sektor samt att skapa förutsättningar för befintliga företag att växa och nya att etablera sig.

Målsättning

  • Fler antal arbetstillfällen i privat sektor
  • Fler antal arbetstillfällen i offentlig sektor
  • Fler antal registrerade verksamhetsställen (företag) inom Ystads kommun

Verksamhetsplanen

Kategorier: Företagslots

Almi på besök

Publicerad: 2022-04-13 08:21

I veckan fick vi besök av Gustav och Linn på Almi för att prata företagsutveckling

Almi arbetar för att utveckla företag

Efter att Gustav och Linn på Almi besökt oss på Gamla Rådhuset har vi många tankar på hur vi kan synliggöra möjligheterna som Almi erbjuder men också hur vi kan samverka bättre genom vår företagslots.

Bland annat kommer de båda att sitta i hos oss och arbeta då och då, vilket innebär dels att vi kommar att skapa goda relationer men framförallt att du som företagare kan komma förbi för att prata med dem över en kopp kaffe här på Gamla Rådhuset.

Visste du till exempel att Almi erbjuder ett verktyg på simulering av investeringar och utvecklingen av företaget kopplat till ekonomi? Eller att man kan få hjälp med ett digitalt scorecard, det vill säga en uppskattning om var ditt företag befinner sig när det gäller digitalisering kopplat till försäljning och vilka områden ni har behov av att stärka upp, kompetensutveckla eller starta upp.

Vi kommer att fokusera på lite olika områden framöver och då kommer du att få möjligheten att träffa både Gustav och Linn och deras kollegor på olika sätt. Håll kopp på vår instagramsida @naringslivystad

 

Almi_företagslots

Kategorier: Företagslots

Ystadmodellen sprids

Publicerad: 2022-04-11 12:32

Konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer sprids och Ystadmodellen implementeras på flera olika arenor

Ett smörgåsbord för affärer i linje med Agenda 2030

2018 startade vi på Marknad och Näringslivsavdelningen konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer.

Ett koncept som utgår från FNs 17 globala mål som en katalysator för tillväxt. I konceptet ingår Ystadmodellen som steg för steg vägleder dig i arbetet med att skapa förutsättningar för företag och organisationer och nu sprids arbetet och därmed möjligheterna att skapa nya affärer.

28 april är det dags för Ystadmodellen del 1 i Alnarp

Hållbar utveckling Skåne i samarbete med Burlövs kommun, Staffanstorps kommun, Kävlinge kommun och Nyföretagarcenter Syd kommer anordna en halvdag med temat “FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer”

Detta är den första delen av Ystadmodellen och arrangeras på Alnarpsgården mellan 8.30-12.00. Läs mer och anmäl dig.

Satsningen är en del av projektet ”Vägar till hållbar utveckling” som finansieras av Tillväxtverket och Region Skåne.

Hur kan vi anpassa oss som entreprenörer till framtidens krav - DOIT dagen 19 maj

På DOIT-dagen är temat hållbart företagande och framtidsspaning med Göran Adlén. I programmet kommer även Lotte att berätta vad konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer och Ystadmodellen innebär för små och medelstora företag.

Läs mer om DOIT-dagen på deras hemsida

Lär mer och testa Ystadmodellen på Ystad Summit

Den 16:e maj bjuder vi in till ett seminarie om Ystadmodellen hos oss på Gamla Rådhuset. Seminariet ligger under Ystad Summits kalendarium och är öppet för alla.

Det är begränsat antal platser så du måste anmäla dig till lotte.nilsson@ystad.se

Gamla Rådhuset 16/2 kl 9-10.30

Ystadmodellen

 


SSA konferens 2022

Publicerad: 2022-04-08 16:03

Konferensen för Samverkan Skola Arbetsliv 2022


Ystad är en attraktiv destination

Publicerad: 2022-04-06 13:06

316 073 är antalet gästnätter för Ystads kommuns boendeanläggningar under 2021 – all time high!

Kategorier: Hållbar tillväxt

Mäklarträff

Publicerad: 2022-04-06 11:36

Vi bjuder in till specifika branschträffar under året och nu var det dags för mäklarträff

Kategorier: Nätverk

Näringslivsgalan -vilken kväll!

Publicerad: 2022-04-04 14:00

Ystads Näringslivsgala, kvällen då vi hyllar det lokala näringslivet

Kategorier: Näringslivsgala