Framtidsspaning i Ystad!

Publicerad: 2018-12-18 10:52

Tisdagen den 18 december var det premiär för "Framtidsspanarna i Ystad" på Änga/Västervång. På plats, redo att intervjua och intervjuas fanns alla åk 8 och 9 samt 13 representerade företag & organisationer.

Framtidsspanarna i Ystad

Strax efter klockan åtta fanns 13 olika företag och organisatoner utplacerade på olika platser på Västervångsskolan redo att bli intervjuade av elever åk 8 och 9 från Änga/Västervång.

Denna dag arbetade eleverna ämnesöverskridande och målet för dagen var att göra en presentation av företaget man intervjuat för sina klasskamrater. Presentationerna mailas även ut till respektive företag som i sin tur utser en vinnare!

Vi på Marknad & Näringsliv har i uppdrag att samverka mellan skola och näringliv och ett av skolans uppdrag är att förbereda eleverna för att leva och verka i samhället. Företagen i sin tur är i behov av arbetskraft och kompetens och har även en viktig uppgift att förmedla arbetslivets kopplingar till skolans undervisning.

När intervjuerna var klara, fortsatte eleverna att jobba med att sammanfatta och skapa presentationerna som ska vara klara i samband med skoldagens slut.

Exempel på frågor som eleverna ställde var:

  • Vad kännetecknar arbetsplatsen?
  • Vad är det bästa med att arbeta hos er?
  • Vad ser ni behov av hos framtida anställda?
  • Vilka visioner har ni?
  • Vem äger företaget?

Framtidsspanarna är en del av ett årshjul som vi på Marknad och Näringsliv tillsammans med skolorna och näringslivet arbetar med. Andra exempel på aktiviteter under 2018 är Teknik/Industrimässa, T4 och Yrkesbussarna.

Deltagande företag/organisationer denna morgon var:
Vård & Omsorg, Polykemi, Turistbyrån, IT-avdelningen (Ystads kommun), Picksell, Hydx, Hemrex, Länsförsäkringar, BilBengtsson, Apoteket Doppingen, Kriminalvården, SÖRF och Synoptik.

 

Kategorier: Kompetensförsörjning

Kommentarer