Julhälsning

Publicerad: 2019-12-19 08:45

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År...från oss på Marknad & Näringsliv

Nu börjar det lacka mot jul och mellan den 20e december till och med 6e januari planerar vi att vara jullediga. Vid brådskande ärende under den tiden kan du kontakta kommunens växel på 0411-57 70 00.

I samband med vår julhälsning till dig, vill vi gärna bjuda på en kort årssammanfattning från vår avdelning. Du får också en speciell hälsning från Åsa, som valt att gå vidare mot nya utmaningar nästa år.

Vi vill passa på att tacka för alla personliga möten, utmaningar och möjligheter som vi tillsammans haft under 2019 och vi ser fram emot att ses igen under 2020.

Hälsningar från Johan, Itta, Angelica, Åsa och Lotte

Året 2019 Johan Österberg

Efter sex års positiv utveckling av företagsklimatet i Svenskt Näringslivs ranking fick vi i år ett resultat som vi verkligen tar till oss. Jag väljer att se detta, kombinerat Ystads kommuns ekonomiska situation, som en möjlighet då vi inom kommunen måste se över våra processer för att skapa en så bra-, effektiv- och smidig hantering av ärenden som möjligt. Det innebär att alla som på något sätt har med företagsamhet att göra inom kommunen, tillsammans måste kavla upp ärmarna.
I övrigt ser jag tillbaka på ett år som andats positivitet. Vi har haft fantastisk uppslutning på våra näringslivsfrukostar och våra arrangemang. Tillsammans med företagare och organisationer i vår region, kan vi kroka arm och arbeta mot gemensamma mål under 2020. Jag ser fram emot att träffas efter julledigheten igen.
Samtidigt vill jag passa på att tacka en kär vän och kollega sedan många år, Åsa Bodeborn, som valt att gå vidare mot nya utmaningar vilket innebär en förlust för både oss och för företagen. Åsa slutar den siste januari och jag önskar henne stort lycka till.

Åsas julhälsning och sammanfattning

Inledningsvis – ett stort TACK till alla ni fina företagare som jag har mött under mina 14 år här på kommunen. Er drivkraft och glädje över det ni gör har inspirerat mig och kanske är det därför som jag nu har vågat ta steget att gå vidare i min karriär.

Jag kommer med glädje se tillbaka på alla härliga möten men även minnas alla de utmaningar vi tillsammans har ställts inför. Men jag vet att mina kollegor på Näringslivsenheten kommer att fortsätta med vårt fina arbete och så som ystadbo kommer jag att fortsätta hålla ögonen på dem och er =) 

2019 var ett år då det både hände mycket men samtidigt inte. När man jobbar med så långa ledtider som jag gör så är det lätt att åren går utan att man kommer till ett avslut, men bara för det ska man inte tro att det inte händer något.

Under året har jag drivit näringslivsfrågor under arbetet med att ta fram en ny kommunal översiktsplan, en plan som under många år kommer att vara vägledande för hur man ser på kommunens utveckling. 

Jag har fått hjälpa flera av er genom komplexa företagsärenden och Öja verksamhetsområde, som är min lille bebis sen 10 år tillbaka, är nu äntligen klart och förhoppningsvis får jag skriva det allra första köpeavtalet innan jag går.

Näringslivsgala i år blev en succé och ett perfekt avslut i min mening! Tack!

Angelica summerar 2019

Ett år som präglats av många utvecklande samarbeten! Kompetensförsörjning diskuteras mycket och här bidrar vi med att bygga fler broar mellan skola och näringsliv. Kunskapsutbyte om framtida yrken och kompetenser, medvetenhet om branscher och lokala företag samt vad framtidens arbetskraft ser som en attraktiv arbetsgivare, går som en röd tråd i våra aktiviteter.

Ett axplock ur aktiviteterna är Teknikexpo med teknik- och industribranschen, Yrkesbussarna för årskurs 9, fadderföretag till diplomerad ekonomprogrammet, hotell- och restaurangbranschdag m.fl. Vi har också fortsatt med våra uppskattade branschträffar som i år har arrangerats för bl a Fastighetsägarna och Mäklarna.

Tillsammans med Företagarna arrangerar vi Näringslivsfrukostarna och Näringslivsgalan. Frukostarna har varit fortsatt välbesökta, vilket vi är mycket glad för. Galan krönte året och det blev verkligen en strålande kväll där näringslivet stod i fokus.Full fart in i år 2020 säger jag!

Itta 2019

Arbetet med bilden av Ystad och Ystads attraktivitet pågår på många olika sätt. Internt, som en av värdegrundsledarna där vi hittills jobbat med 1 500 av kommunens anställda. Tillit, mod, delaktighet och professionalism är våra ledord.

Genom stadsmiljögruppen kan jag bevaka näringslivets intressen, t ex vad som händer i Hamnstaden, Fritidsparken, runt Stortorget osv.

Citygruppen har under året blivit Ystad i Centrum där köpmannaföreningen, fastighetsägarna och kommunen jobbar ännu tätare med varandra. Staden har inget byalag. Det är den rollen Ystad i Centrum har.

Region Skåne och SÖSK-kommunerna har anförtrott Ystad ledartröjan som regional kärna och det ska vi nyttja för att stärka vårt gemensamma hörn av Skåne och landet på olika sätt. I remissen till den nya regionala utvecklingsplanen har man förstått att folk här är energiska och driftiga, och att det inte är vi som går i ”stråhatt och linnekostym”.

I år producerade jag Nationaldagsfirandet för 10:e gången och Nyinflyttardagen för 16:e. Oj vad tiden går! Ser jättemycket fram emot 2020 med ny kommundirektör med nya mål och visioner!    

Lotte och 2019

Under året har vi arbetat intensivt med vårt koncept "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer" och jag måste säga vilket fantastiskt engagemang vi mött när vi tillsammans kopplat ihop affärsutveckling och de 17 globala målen. Arbetet är i linje med vårt uppdrag att arbeta för att skapa förutsättningar för näringslivet.

Vi försöker också finnas tillgängliga så mycket som möjligt. Du är alltid är välkommen förbi oss på Gamla Rådhuset och vi finns på direktnumret 57 80 00. Strax före sommaren startade vi vår egen Instagramkanal där delar av vårt arbete skildras men där vi också försöker följa med i andra kanaler. På vår hemsida ystad.se/naringsliv lyfter vi fram arrangemang som berör näringslivet, även sådant som anordnas av andra organisationer.

Under våren har avdelningen för regional utveckling, Region Skåne valt att arbeta i bl.a Ystad 1g/månaden och för vårt fortsatta arbete med regional kärna är det av stort värde.

2020 innebär troligtvis en del utmaningar men också möjligheter, vi ses då!

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År...från oss på Marknad & Näringsliv!

Gamla Rådhuet

Kategorier: Företagsklimat

Kommentarer