Artikeln publicerades 20 maj 2025

Företagsklimatet i Ystad 2025 – tryggare, tydligare och med fortsatt utveckling

Den 20 maj presenterade Svenskt Näringsliv resultaten från sin årliga enkät om det lokala företagsklimatet. Ystads sammantagna omdöme sjunker något från fjolåret och det finns en del utmaningar, samtidigt som siffror visar på att kommunens råd och vägledning upplevs har blivit bättre.

Gågatan i Ystad

Enkäten skickas ut till tiotusentals företagare i hela landet och syftar till att fånga upp deras upplevelser av kommunens service, bemötande, regler och attityder gentemot företagande. Resultaten vägs sedan samman med statistik för att skapa en ranking av Sveriges 290 kommuner.

Ystads resultat

I Ystad deltog 106 företagare i undersökningen. Det sammanfattande omdömet sjunker i årets mätning till 3,0 från, en nedgång med 0,2 sedan fjorårets mätning. Ett betyg som motsvarar godkänt, men som ligger under rikssnittet på 3,5.

– Ystad ska vara en plats där företag kan växa och det är viktigt för oss att lyssna in vad företagen tycker. Vi är självklart inte nöjda med tappet och är medvetna om våra utmaningar. Vi har redan en flera åtgärder på gång; i höst öppnar kommunen en samlad servicefunktion för medborgare och företagare med utökad tillgänglighet och förbättrad service, där kontakten med kommunen ska vara snabb och enkel, säger Marie Holmström, tf näringslivschef i Ystads kommun.

Utmaningar och åtgärder

Det största tappet i årets mätning gäller möjligheten att komma i kontakt med kommunens handläggare, som minskar med 0,4 enheter samt kommunens handläggningstider, som sjunker med 0,2 enheter. Förutom åtgärden med kommunens nya servicefunktion har det genom dialog och önskemål från Näringslivsrådet inrättats en ny tjänst på stadsbyggnadskontoret, en bygglovskoordinator. Denne kommer att handleda bygglovssökande i tidigt skede för att skynda på bygglovsprocessen när den sen hamnar hos bygglovshandläggarna.

Näringslivsrådet har också utvecklats, det fungerar nu som en som remiss för företag och dialogforum där idéer blir verklighet.

Förbättringar - trygghet, samarbete och vägledning

Trots det lägre helhetsbetyget finns flera områden där Ystad får förbättrat resultat:

  • Påverkan av brottslighet och otrygghetfår ett betyg på 4,1 – en ökning med 0,7 enheter på fem år. Det tyder på att tryggheten i kommunen upplevs som bättre.
  • Skolans samarbete med företagen harförbättrats, med ett betyg på 3,3 från företagen.
  • Kommunens råd och vägledning får också förbättrade omdömen, vilket tyder på att stödet till företagare upplevs som mer tillgängligt och användbart.

Nästa steg

Kommunen kommer att använda resultaten som underlag i det fortsatta arbetet att stärka det lokala företagsklimatet.
-Vi kommer också att fortsätta dialogen via företagsbesök och andra forum för att lyssna in och identifiera fler förbättringsåtgärder, samt öka öppenheten och transparensen i frågor som rör näringslivet genom förbättrad kommunikation, säger Marie Holmström.

Kommunstyrelsens ordförande Paula Nilsson säger:
- Vi vill påtala allt det som redan har gjorts och det som är på gång. Det har varit en nedåtgående trend under en tid, och det krävs ett hårt, strategiskt och långsiktigt arbete för att vända utvecklingen. Men vi är mycket motiverade att göra detta tillsammans med näringslivet.

Resultatet

Du kan ta del av hela enkätsammanställningen för Ystad på Svenskt Näringslivs webbplats: foretagsklimat.se/ystad