logo_utan_artal_300dpi.jpg

Sommarlovsentreprenörer

Känner du någon driftig ungdom, eller kanske rent av är en själv och vill ha ett spännande sommarjobb som entreprenör?

Bli din egen chef i sommar - sök till sommarlovsentreprenörerna

2018 år sommarlovsentreprenörer har haft sin gemensamma avslutning i Lund.

Sommarlovsentreprenör är ett koncept som finns över hela landet och ett spännande alternativ till de vanliga sommarjobben. Här får du möjlighet att sommarjobba som ”egen företagare” och chansen att skapa ditt eget arbete i en egen verksamhet. Du utvecklar din företagsamhet och ditt entreprenörskap. Och vem vet, kanske tjänar du lite extra pengar förutom din lön?!

Vi har utgått från Forums lokaler på Regementsområdet i Ystad och alla ungdomar får en liten summa i startkapital (som redovisas) och ett Jojo Sommar kort. Uttagningen till platserna som Sommarlovsentreprenör sker genom speed-dating.

Projektet drivs av kommunerna i Ystad, Simrishamn och Tomelilla i samarbete med Sparbanken Skåne och Region Skåne. Du får hjälp med utbildning, försäkring och stöd.

I programmet ingår:

 • en veckas kick-off med duktiga inspiratörer som hjälper dig att skapa en bra startplatta för dig och din verksamhet
 • handledare som följer dig och dina kompisar på vägen
 • nätverk och mentorer som hjälper dig lyckas
 • försäkring och startpeng/stipendium
 • avslutningsaktivitet med utvärdering

Tidsperiod

 • Period 1  18/6-13/7 (ej arbete midsommarafton 22/6
 • Period 2  27/6-20/7 

Såhär fungerar konceptet

 • Steg 1 - Ansök om att få vara med i sommarlovsentreprenörerna innan sista ansökningsdagen
 • Steg 2 - Obligatorisk kick off vecka
  Programmet startar med en veckas kick-off där varje deltagare får hjälp att utveckla ide´´er och göra en enkel affärsplan för sitt företag.
 • Steg 3 - Testa din affärsidé
  Du startar upp ditt företag och börjar sälja den produkt eller tjänst du har som idé. Handledare följer dig och dina kompisar på vägen, bollar idéer och hjälper dig hitta lösningar på det som är aktuellt för dig. Eftersom du är din egen chef bestämmer du själv i vilken utsträckning du jobbar. De flesta brukar jobba med sitt företag i minst 3 veckor.
 • Steg 4 - Kick out!
  Det avslutande steget är en gemensam kick-out. Då samlas vi allihop, tar del av varandras erfarenheter och utvärderar sommaren. Då avslutas också ditt företag i sommarlovsentreprenörsformen. Vill du fortsätta att driva ditt företag så kan vi tipsa dig om olika sätt att göra det.

Ansökan

Sommarlovsentreprenörerna är ett av kommunens alla sommarjobb som du kan söka till. Ansökningstiden för 2018 har gått ut, men kanske är du redan nu intresserad av att veta mer inför 2019?

Har du några frågor kring sommarlovsentrepenörerna?
Kontakta gärna vår företagslots, telnr 0411-57 80 00, angelica.erlandsson@ystad.se

Här nedan berättar några av Sommarlovsentreprenörerna från 2017 om sina erfarenheter:

Jonathan

Hur kom du på din affärsidé?

- Eftersom jag gjort dataspel tidigare och ville starta upp företag så blev det naturligt att jag startade upp min affärsidé kring att programmera dataspel.

Maariah

Hur kom du på din affärsidé?

- Min affärsidé var att importera rågbrödschips. Jag kom på idén för att jag själv försöker vara hälsosam och rågbrödschips har jag inte sett någonstans i Sverige tidigare. Jag importerade chipsen från Danmark och sålde på torget. Min försäljning skötte jag även via telefon och mail samt på Instagram. Min bror hjälpte mig ta fram loggo i form av ett chips. Det svåraste med sommarlovsentreprenörerna var att komma på min affärsidé.

Tova

Hur kom du på din affärsidé?

- Jag gör affischer och kort med egen design. Eftersom jag tycker om att rita och arbeta med grafik och går medialinjen så tänkte jag att det vore kul att arbeta med något som jag kan dela med andra. Jag har arbetat med olika teman och mitt senaste projekt är de sju dödsynderna, jag ritar allt på frihand i datorn.

Umar

Hur kom du på din affärsidé?

- Min affärsidé var att köpa hem olika fidget spinners som jag importerade från Kina. Jag fick 100st i en låda och sålde dem på torget. Affärerna gick jättebra. Tidigare har jag läst entreprenörskap hemma och det hade jag nytta av när jag startade upp som sommarlovsentreprenör.

Publicerad 2013-03-11, Uppdaterad 2017-03-31