Artikeln publicerades 6 mars 2025
Gå MHFA-utbildningen – första hjälpen till psykisk hälsa
Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem som drabbar de flesta av oss någon gång i livet. Som en del av kommunens arbete med att förbygga psykisk ohälsa erbjuder vi nu allmänheten och föreningslivet att gratis gå utbildningen Mental Health First Aid (MHFA). I april sker det första utbildningstillfället.

En utbildning lika viktig som HLR
Kunskapen om psykisk ohälsa är ofta låg. Målsättningen med utbildningen är att rädda liv genom att öka kunskapen om psykiska sjukdomar och självmord, och ta bort negativa attityder, rädslor och tabun som dessa ämnen väcker.
Nu introducerar kommunen en första omgång av MHFA-utbildningen (Mental Health First Aid) för allmänhet och föreningsliv, och du har möjlighet att delta gratis.
– Det är mer sannolikt att träffa på en person med psykiska besvär än att hamna i en situation där du får använda dina HLR-kunskaper, säger Anders Frense, utbildad MHFA-instruktör på social- och omsorgsförvaltningen.
Om utbildningen
Du får lära dig om de vanligaste psykiatriska diagnoserna och hur man kan upptäcka, hantera och förebygga psykisk ohälsa. Utbildningen hjälper dig att känna igen tecken och hur du tar kontakt med en person i kris och kan stötta personen till professionell vård. Genom tidig upptäckt ökar chansen till snabb återhämtning.
Antalet platser per utbildningstillfälle är begränsat till 20.
– Grupperna är medvetet små och utbildningen består av många samtal och grupparbeten, för att deltagarna ska känna sig trygga med att diskutera de bitvis känsliga och tunga ämnena. Man får vara beredd på att utbildningen väcker många känslor, säger Anders Frense.
MHFA är en tvådagarsutbildning som leds av instruktörer utbildade av NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention). Karolinska institutet och NASP har tagit fram utbildningsunderlaget, som utgår från evidensbaserad kunskap och befintlig forskning.
Information
Datum: 9 och 11 april (två heldagar)
Plats: Social- och omsorgsförvaltningens lokaler på Nils Ahlins gata 2a
Anmälan: Föranmälan krävs, max 20 deltagare.
Pris: Gratis
Förtäring: Vi bjuder på för- och eftermiddagsfika. Lunch kan du ta med själv eller köpa i närheten. Det finns en matsal med kylskåp och mikrougn i anslutning till lokalen.
För vem? Allmänheten och föreningslivet. För dem som vill öka sina kunskaper för att kunna möta människor i kris.
När du fått bekräftelse på din anmälan får du mer information och exakta tider.
Alla deltagare får diplom och boken ”MHFA – första hjälpen till psykisk hälsa” efter avslutad utbildning.
Kontakt
Camilla Flink
kontaktperson för suicidprevention på social- och omsorgsförvaltningen
E-post: mhfa@ystad.se
Om du inte själv mår bra
MHFA utbildar dig i att hjälpa andra, och är ingen självhjälpsutbildning. Om du inte mår bra finns det andra möjligheter att få stöd och hjälp. Se kontakter och länkar nedan.
Därför erbjuder kommunen MHFA-utbildning
I maj 2024 fastställde social- och omsorgsförvaltningen en förvaltningsövergripande rutin för suicidprevention. Den stöttar och tydliggör ansvarsfördelningen för medarbetare inom social- och omsorgsförvaltningen i deras möte med personer som har tankar på att ta sitt liv eller försöker ta sitt liv. Den betonar också kommunens mål om att ingen ska behöva hamna i en sådan situation att suicid upplevs som den enda utvägen.
– I rutinen står bland annat att vi ska erbjuda metoder som ökar psykisk hälsa och minskar självmordsrisken. Därför erbjuder vi nu utbildningar för att öka kunskapen om psykisk ohälsa, både internt i kommunen och externt för allmänheten, säger Camilla Flink, kontaktperson för suicidprevention på social- och omsorgsförvaltningen.