Du kan skicka en intresseanmälan till socialtjänsten. Du kommer därefter att bli kontaktad av en rekryterare på Placeringsenheten. På detta möte kommer du få information om hur socialtjänsten i Ystad arbetar, vad som krävs för att bli familjehem och hur processen går till. Om du och rekryteraren är överens om att gå vidare med din intresseanmälan kommer en familjehemsutredning startas.
En utredning innebär att socialtjänsten kommer att intervjua dig och eventuell partner, prata med biologiska barn, göra hembesök, ta registerutdrag från hemkommunen, belastningsregister samt kronofogden och försäkringskassan. Socialtjänsten kommer också vilja ta referenser från två stycken personer som känner dig väl. Har du varit familjehem åt andra kommuner så önskar vi också ta en kontakt med de kommunerna.
Efter att familjehemsutredningen är klar och bedömning är att du ska godkännas som familjehem så matchas du till vilket barn som passar bäst. Sedan är det socialnämnden som beslutar om du kan bli familjehem till barnet.
Släktingar, och andra i barnets nätverk som redan känner barnet, kan också bli familjehem men måste även de utredas och godkännas av socialnämnden.
Avtal
När ett barn placeras i ett familjehem skrivs ett avtal mellan familjehemmet och Socialtjänsten. Avtalet innehåller uppgifter om rättigheter, skyldigheter och ekonomisk ersättning.
Arvode och ersättning
Den ekonomiska ersättningen varierar från barn till barn. Den är bland annat beroende av barnets ålder och den arbetsinsats uppdraget kräver. Ersättningen utgår enligt kommunförbundets riktlinjer och är uppdelad i två delar:
- En omkostnadsersättning som ska täcka merkostnader som mat, kläder, resor, fritidsaktiviteter, fickpengar och del i bostad.
- Ett arvode som är ersättning för det uppdrag familjehemmet har. Arvodesdelen beskattas.
Du kan läsa mer om arvode- och en omkostnadsersättning på Sveriges kommuner och regioners hemsida.
I särskilda fall kan du behöva vara hemma med barnet under en begränsad tid och då kan du få ersättning för förlorad inkomst.