Familjehem

Att vara familjehem är att ta hand om ett barn som av olika skäl inte kan bo hos sina föräldrar.

Familjehem är det som tidigare kallades för fosterhem. Ett familjehem är ”vanliga människor” som lever ett stabilt liv och är trygga och nöjda med sin livssituation. Du kan ha familj eller vara ensamstående, bo i lägenhet eller i villa, bo i stan eller på landet. Som familjehem behöver du ha tid och kraft över, lust att engagera dig och ha ett intresse för barn och ungdomar.

Vilka barn behöver bo i ett familjehem?

Barn och ungdomar som inte kan bo med sina föräldrar för att de inte har någon fungerande hemsituation kan behöva bo i ett familjehem. Det kan handla om att barnen far illa för att föräldrarna försummar dem på grund av till exempel sjukdom, missbruk, bristande föräldraförmåga eller bråk och våld i familjen. Det kan också vara så att barnet eller tonåringen har egna oroväckande beteende som hög skolfrånvaro, missbruk, kriminalitet eller försätter sig i situationer som är skadliga.

Barn som placeras i familjehem är mellan 0 och 18 år när de placeras. Målet är att barnet ska återförenas med sin egen familj, därför går det inte alltid att säga hur lång tid barnet ska stanna, det kan vara allt från några månader till hela uppväxten.

Vad innebär det att vara familjehem?

Som familjehem behöver du ha tid, engagemang och en vilja att hjälpa barnet få en bättre vardag. Du behöver ha förståelse för hur barn och unga kan ha det idag och måste kunna ge barnet trygghet, kärlek och omsorg. Det viktigaste är att du måste kunna kämpa för barnet i alla situationer.

En viktig uppgift för familjehemmen, förutom att ta hand om barnet och tillgodose dess olika behov, är att hålla kontakt med barnets nätverk och att samarbeta med andra viktiga personer runt barnet som exempel förskola, skola, sjukvård och tandläkare.

Vem kan bli familjehem?

Alla familjer är välkomna att kontakta socialtjänsten om man önskar att bli familjehem. Eftersom alla barn och ungdomar är unika individer ser behovet olika ut från fall till fall. För att behovet ska kunna mötas behövs det olika slags familjekonstellationer som familjehem. Släktingar till barnet eller någon annan som finns i barnets nätverk och känner barnet kan också bli familjehem.

Så blir du ett familjehem.

Du kan skicka en intresseanmälan till socialtjänsten. Du kommer därefter att bli kontaktad av en rekryterare på Placeringsenheten. På detta möte kommer du få information om hur socialtjänsten i Ystad arbetar, vad som krävs för att bli familjehem och hur processen går till. Om du och rekryteraren är överens om att gå vidare med din intresseanmälan kommer en familjehemsutredning startas.

En utredning innebär att socialtjänsten kommer att intervjua dig och eventuell partner, prata med biologiska barn, göra hembesök, ta registerutdrag från hemkommunen, belastningsregister samt kronofogden och försäkringskassan. Socialtjänsten kommer också vilja ta referenser från två stycken personer som känner dig väl. Har du varit familjehem åt andra kommuner så önskar vi också ta en kontakt med de kommunerna.

Efter att familjehemsutredningen är klar och bedömning är att du ska godkännas som familjehem så matchas du till vilket barn som passar bäst. Sedan är det socialnämnden som beslutar om du kan bli familjehem till barnet.

Släktingar, och andra i barnets nätverk som redan känner barnet, kan också bli familjehem men måste även de utredas och godkännas av socialnämnden.

Avtal

När ett barn placeras i ett familjehem skrivs ett avtal mellan familjehemmet och Socialtjänsten. Avtalet innehåller uppgifter om rättigheter, skyldigheter och ekonomisk ersättning.

Arvode och ersättning

Den ekonomiska ersättningen varierar från barn till barn. Den är bland annat beroende av barnets ålder och den arbetsinsats uppdraget kräver. Ersättningen utgår enligt kommunförbundets riktlinjer och är uppdelad i två delar:

  • En omkostnadsersättning som ska täcka merkostnader som mat, kläder, resor, fritidsaktiviteter, fickpengar och del i bostad.
  • Ett arvode som är ersättning för det uppdrag familjehemmet har. Arvodesdelen beskattas.

Du kan läsa mer om arvode- och en omkostnadsersättning på Sveriges kommuner och regioners hemsida.

I särskilda fall kan du behöva vara hemma med barnet under en begränsad tid och då kan du få ersättning för förlorad inkomst.

Om du vill bli ett familjehem kan du skicka in en intresseanmälan

Stöd, handledning och utbildning till familjehem.

När ett barn har placerats hos dig kommer du att få en familjehemssekreterare. Av familjehemssekreteraren kommer du att få vägledning och handledning. Ystads kommun kräver att du deltar i handledning.

Under placeringen skall du delta i utbildningen, ”Ett hem att växa i”. Socialtjänsten kommer också bjuda in dig till andra fortbildningar i form av föreläsningar och utbildningar samt grupphandledning tillsammans med andra familjehem.

Två gånger per år arrangerar Socialtjänsten i Ystad också trivselaktivitet tillsammans med våra placerade barn och familjehem.

Är du nyfiken på att bli familjehem och vill veta mer, är du välkommen att kontakta oss genom att fylla i uppgifterna här så kommer de som arbetar med rekryteringsfrågor kontakta er





Kontakt

Rekryteringsgruppen, Placeringsenheten

Telefon: 0411 - 57 79 13
Telefon: 0411 - 57 79 11
E-post: placeringsenheten@ystad.se