Stöd till nyanlända

Här finns information om etableringsinsatser, utbildning om det svenska samhället för dig som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige och hur du som vill engagera dig kan hjälp till vid flyktingmottagande

Det är viktigt att asylsökande kommer till Migrationsverket så snabbt som möjligt för att inte fördröja asylprocessen. En asylsökande får tillgång till dagbidrag och boende från Migrationsverket och får också möjlighet till sjukvård.

Migrationsverkets ankomstboenden finns vid Midhem och Jägersro i Malmö. Oavsett vilken tid på dygnet som en asylsökande anländer erbjuds de mat och sovplats. Om det skulle bli brist på platser i Malmö ordnas bussresor till andra städer.

Ystads kommuns ansvar

Ensamkommande flyktingbarn

Ystad kommuns ansvar är att ta hand om ensamkommande flyktingbarn som kommer till Ystad. Detta sker genom den kommunala förvaltningen Social- och Omsorgsförvaltningen. Verksamheten ”Ensamkommande barn” är kommunövergripande och erbjuder boende och stöd för asylsökande barn och unga som kommer till Sverige utan vårdnadshavare.

Ystads kommun ansvarar för de ungdomar Migrationsverket anvisar och placerar dem på boenden eller i utredda familjehem.

Vuxna och familjer

Migrationsverket ansvarar för asylsökande vuxna och familjer under tiden de utreder om rätten till asyl finns. De ansvarar också för bostad, boende, ekonomiskt stöd och offentligt biträde.

Etablering

När den asylsökande har fått sitt uppehållstillstånd är det Arbetsförmedlingen som har uppdraget att ordna bosättning någonstans i Sverige. Arbetsförmedlingen ansvarar också för att stödja nyanlända med så kallade etableringsinsatser som ska främja integrationen och ge möjligheter till egen försörjning. Under de två år som etableringstiden pågår beslutar Arbetsförmedlingen om ersättning och Försäkringskassan betalar ut den.

För att få reda på om man har rätt till etableringsinsatser ska man kontakta Arbetsförmed­lingen så snart som möjligt efter att man har fått sitt uppehållstillstånd.

Kommunens uppgift är att ordna Svenska för invandrare (SFI), samhällsorientering och i övrigt är det samma kommunala ansvar som för alla kommuninvånare.

Samhällsorientering

Samhällsorientering är en gratis utbildning om det svenska samhället för dig som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Anmälan för intresse av Samhällsorientering

Du kan studera kursen på ditt modersmål, på lätt svenska eller på något annat språk som du kan. Det är kommunen där du bor som organiserar kursen. Kursen är minst 60 timmar lång.

Kursen ger dig kunskap om:

  • De mänskliga rättigheterna
  • Grundläggande demokratiska värderingar
  • Rättigheter och skyldigheter
  • Hur det svenska samhället är organiserat
  • Praktiskt vardagsliv

Vem kan gå på samhällsorientering?

Du som nyligen har fått uppehållstillstånd och har ett etableringsprogram från Arbetsförmedlingen, eller du som är anhöriginvandrare, kan gå kursen i samhällsorientering.

Varför ska du studera samhällsorientering?

Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur det svenska samhället är organiserat. Kursen handlar om praktiskt vardagsliv, till exempel frågor om arbete och utbildning, bostad, hälsa och sjukvård och barn och familj.

Syftet med samhällsorienteringen är att göra det lättare för dig att komma in i det svenska samhället.

Du får ett intyg när du är klar med utbildningen.

Anmäl ditt intresse via länken nedan:

Vill du ha mer information kontakta en studie- och yrkesvägledare eller din vuxenskola.

Vill du engagera dig i flyktingmottagandet?

Vi på Ystads kommun får många frågor kring flyktingar och hur man kan hjälpa till. Här har du diverse information kring olika ansvarsområden och hur du kan engagera dig.

God man

Du kan bli så kallad god man åt ett ensamkommande flyktingbarn. Många barn som söker asyl i Sverige har inte sina föräldrar eller någon annan vuxen person med sig när de kommer hit. I dessa fall behövs en god man som kan hjälpa barnet med olika saker. På Sveriges kommuner och landsting kan du läsa mer om vad det innebär att ta uppdrag som god man.

Mer information om god man hittar du under överförmyndarnämndens gemensamma sidor för Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommun..

Familjehem

Barn som inte kan bo hos sina föräldrar behöver utvecklas, leka, gå i skolan, träffa vänner, ha en fritid och vara del av en trygg familjegemenskap, precis som alla andra barn. Därför finns familjehem. Familjehem är vanliga familjer som har tid, plats och tålamod för ytterligare en medlem. Familjehemmet ska vara en utvecklande och stabil miljö och ge barnet en varm känslomässig kontakt. Socialtjänsten utreder familjen noggrant innan placering kan bli aktuellt.

Kontaktperson eller kontaktfamilj

Vill du engagera dig i någon som behöver stöd och sociala kontakter? Bli kontaktfamilj eller kontaktperson. Som kontaktperson åtar du dig att träffa en ung eller vuxen människa en eller ett par gånger i veckan. Syftet med träffarna kan vara att bidra till en meningsfull fritid, bryta isolering och skapa kontakt till en vuxen person som lyssnar.

Som kontaktfamilj tar ni emot ett barn i ditt hem vissa helger varje månad. Kontaktfamiljen ger avlastning för barnets föräldrar och en möjlighet för barnet att få fler viktiga vuxna i sitt nätverk.

Fler sätt att engagera sig

I Ystad finns ett stort engagemang med frivilligorganisationer och ideella initiativ. Insatser är välkomna när det gäller den aktuella flyktingsituationen men även för personer som är i en asylprocess eller som redan har fått uppehållstillstånd. Här har du några exempel på hur du kan engagera dig.

Rädda Barnen

I Rädda Barnens lokalförening i Ystad har man fyra ”arbetsgrupper” igång: Läxhjälp, Barnfattigdomsgruppen, Skyddsnätsgruppen och Ungas delaktighet.

Svenska Kyrkan

I samarbete med flyktingboendet på Ystad Spa, Facebookgruppen Flyktingstöd i Ystad och Lions-hjälpen har Svenska kyrkan dragit upp riktlinjer för en organiserad insamlings- och utlämningsverksamhet av kläder till nyanlända flyktningar. Svenska kyrkan söker nu frivilliga som vill hjälpa till med verksamheten.

Hjälpa genom hjälporganisationer

Det finns flera hjälporganisationer som har mångårig erfarenhet av humanitära kriser, t.ex. Rädda barnen, Röda korset, UNHCR och Läkare utan gränser. Alla dessa och många fler har så kallade 90-konton som man betalar in pengar till. Då vet du att hjälpinsatserna blir professionella och koordinerade. På Svensk insamlingskontroll kan du leta upp organisationer med 90-konton dit du kan ge pengar.

Kontakt

Arbetsmarknadsenheten

Besöksadress: Södra Dragongatan 22

Telefon: 0411- 57 70 74

Telefontid: Måndag - fredag kl 09.00 - 15.00

E-post: arbetsmarknad@ystad.se