Stöd och insatser vid psykisk funktionsnedsättning

Om du är vuxen (har fyllt 18 år) och har en psykisk funktionsnedsättning, som medför begränsningar i din vardag kan du ha rätt till stöd från socialpsykiatrin i kommunen. Insatserna är avgiftsfria.

Ansökan

För att ansöka om stöd, så vänder du dig till en handläggare på socialpsykiatrin. Du kan göra en muntlig ansökan på telefon eller skriftlig ansökan per brev. Se kontaktrutan längre ned.

Utredning

Handläggaren utreder sedan din ansökan och ditt behov av stöd samt fattar beslut i ditt ärende. Till utredningen behöver handläggaren ofta inhämta information från andra aktörer, därför är det bra att skicka med en skriftlig samtyckesblankett i samband med att man ansöker om insatser. Då kan handläggaren inhämta de uppgifter som krävs för att kunna fatta ett beslut i ditt ärende.

Blanketter:

Beslut

Om du blir beviljad ett biståndsbeslut, så är detta oftast tidsbegränsat. Syftet med insatser från socialpsykiatrin är inriktade på återhämtning och målet med stödet är oftast återgång till självständighet. Bedömningar görs individuellt i varje ärende.

Insatser som kan beviljas genom socialpsykiatrin:

Boendestöd

Är du vuxen över 18 år med psykisk funktionsnedsättning eller samsjuklighet kan du ansöka om boendestöd i hemmet.

Stödet handlar om att underlätta din vardag, både i och utanför din bostad och öka dina möjligheter till ett självständigt liv och delaktighet i samhället.

Samsjuklighet innebär att ha två eller flera sjukdomsdiagnoser samtidigt, i detta fall missbruk eller beroende och annan psykiatrisk diagnos. Det är socialtjänstlagen (SoL) som ger rätt till boendestöd för person med psykisk funktionsnedsättning eller samsjuklighet.

Detta kan boendestödet stötta dig med:

  • Bryta isolering
  • Komma i gång med hushållssysslor
  • Skapa rutiner i vardagen
  • Enklare hushållsekonomi
  • Vara ett stöd vid möte med olika myndigheter

Planering av ditt stöd med din boendestödjare:

När du beviljas insatsen boendestöd görs en genomförandeplan för hur ditt stöd ska se ut. Denna planering görs tillsammans med din boendestödjare.

Denna genomförandeplan följs upp regelbundet, för att vad du behöver stöd med och hur ofta kan förändras med tiden.

Kontaktperson enligt SoL

Kontaktperson ska underlätta för dig att leva ett självständigt liv genom att minska social isolering och är någon att uppleva nya saker tillsammans med.

Hur ofta ska vi träffas?

Vanligtvis träffas man någon gång i veckan eller några gånger varje månaden.

Vad ska vi göra när vi träffas?

Du och din kontaktperson kommer överens om var eller när ni ska träffas och vad ni ska hitta på tillsammans. Ni bestämmer om det passar bättre att ses på dagen eller kvällen och om det ska ske på vardagar eller helger.

Ni kan utföra olika aktiviteter som till exempel att se en film på bio, gå ut och äta, ta en fika, gå på promenader, spela spel.

Kontakt

Myndighetsenheten för funktionsvariation

Biståndshandläggare
Telefon: 0411-57 79 20
Telefontid: 08.30-09.30 helgfria vardagar

E-post

Adress: Social- och omsorgsförvaltningen, Blekegatan 1, 271 80 Ystad.