Nu börjar vi bygga landströmsanläggningen

Måndagen den 10 oktober 2011 skrev Ystad Hamn kontrakt med Processkontroll Elektriska AB som ska bygga och installera landströmsanläggningen.

Efter upphandling har Ystad Hamn ingått avtal med Processkontroll Elektriska AB som totalentreprenör för en landströmsanläggning i samtliga lägen för konventionella färjor i hamnen. Det unika för denna satsning är att hamnen kan ansluta fartyg med såväl 50 som 60 Hz spänning ombord, i alla färjelägen för att vara så flexibelt som möjligt. Detta innebär att rederierna inte behöver ta hänsyn till och investera i frekvensomriktare ombord i respektive fartyg när man anpassar sitt fartyg till landström. I Ystad löser hamnen detta med en anläggning i land.

Vidare innebär satsningen att hamnen har Sveriges högsta täckningsgrad av elanslutna färjelägen då vi kan erbjuda en 11 kV anläggning med en effekt av hela 6.5 MVA. Vid maximal effekt motsvarar detta en förbrukning för ett villasamhälle som Nybrostrand, utanför Ystad och skulle t.ex. kunna produceras av två vindkraftverk. Anläggningen ska stå klar i augusti 2012.

Processkontroll Elektriska AB har tidigare levererat anläggningar för landanslutning i Göteborg och Karlskrona för Stena Line och bygger nu en anläggning för två färjelägen i Trelleborgs hamn. Processkontroll Elektriska AB har sitt huvudkontor i Stenungsund. Bland underleverantörerna kan bl.a. nämnas ABB, Cavotec samt några lokala entreprenörer. Konsult för hamnens förprojektering och upphandling har varit Fred Johansson, Grontmij AB.

 

Läs mer om principen för landström i denna förenklade information. (PDF)

Publicerad 2011-10-16, Uppdaterad 2014-02-28