Tillfälligt boende

Publicerad: 2015-10-10 14:21Sockerbruket i Köpingebro blir tillfälligt boende för ensamkommande barn
Ystad har fått en förfrågan från Trelleborgs kommun om hjälp med tillfälligt boende för ett hundratal ensamkommande barn. Ystad har därför erbjudit den före detta administrationsbyggnaden på sockerbruket i Köpingebro. Boendet kommer att stå färdigt att tas i bruk nu på måndag den 12 oktober.
Trelleborgs kommun kommer att hyra lokalerna, bemanna och driva boendet. Ystads kommun bidrar med diverse praktiska saker som mat, städning och brandskydd.
Barnen kommer alltså att bo tillfälligt på boendet. Det innebär att de inte kommer att gå i skolan i Köpingebro. Men Ystads kommun kommer att hjälpa till med fritidsverksamhet om det skulle behövas. Även föreningar i kommunen är välkomna med olika fritidsaktiviteter, till exempel idrott. Om du får en förfrågan från en förening, hänvisa till Ystads kommuns fritidskonsulent Erik Green på 0709-47 73 49.
Trelleborg har en ansträngd situation på grund av flyktingströmmen. Detta eftersom man är ankomstkommun för de ensamkommande flyktingbarn som kommer med färjorna från Tyskland. Trelleborgs kommun har nu slut på tomma lokaler och har därför vänt sig till olika skånska kommuner om hjälp med tak över huvudet för barnen. Ystad är en av dessa kommuner.
Under det senaste dygnet har ytterligare hundra ensamkommande unga kommit till Trelleborg. Det betyder att Trelleborgs kommun har registrerat över tusen unga personer under de senaste två veckorna. Med det nya boendet i Ystad har Trelleborg sammanlagt 17 boenden, varav sex utanför kommunen.


Bengt Persson
Utbildningschef
Kultur och Utbildning
Ystads kommun

Kommentarer