Prao och Praosamordnare

Välkommen att kontakta mig för frågor om praoplatser och hjälp mig få fler företag att registrera sig som praoplats åt våra elever i grundskolan.

 

Helene Larsson

Helene Larsson

Praosamordnare för Norreportskolan, Västerportskolan och anpassade grundskolan.

Tel arb: 0411-57 71 19

E-post: prao@ystad.se

 

Varför prao?

Sedan 1 juli 2018 är prao obligatoriskt och från årskurs 8 måste eleven ha 10 dagars prao. I Ystads kommunala skolor får eleverna 5 dagar i årskurs 8 och 5 dagar i årskurs 9.

Alla vinner på prao!

Prao är en viktig del av skolans undervisning. Eleverna ser hur det fungerar på en arbetsplats och får värdefulla erfarenheter. De får dessutom ofta syn på sina egna förmågor och kanske upptäcker de nya intressen.

Arbetsgivare får chans att inspirera framtidens medarbetare och påverka kompetensförsörjningen framöver genom att hjälpa eleverna att fatta välgrundade beslut kring sin framtid.

Du som arbetsgivare måste inte ordna en mängd olika arbetsuppgifter, vikten för dessa elever är att bli inspirerade eller få en insikt om att ett yrke eleven drömt om kanske inte alls passar eleven.

Praoplatser sökes!

I Ystad använder vi oss av ett praoverktyg som heter samverka.se. Där kan man som arbetsgivare själv registrera sig för att ta emot praoelever från grundskolan.

I snitt behöver jag ca 125 praoplatser per vecka för att alla elever ska få varsin plats. Jag har tre praoveckor respektive termin. En del elever har möjlighet att hitta egen plats men alla har inte det nätverket så därför hoppas jag på ett gott samarbete med er arbetsgivare.

När ert företag är inlagt i systemet samverka.nu får man ett mejl med en förfrågan varje gång jag behöver praoplatser och där väljer ni om ni kan ta emot den/de veckorna jag skickar ut förfrågan om.

Registrera er gärna på http://www.samverka.nu eller mejla mig på prao@ystad.se så hjälper jag till att registrera er.

 

Regler för arbetsmiljö för minderåriga

Praoblankett 

Publicerad 2020-08-13, Uppdaterad 2023-08-04