Skoltider
I Sverige är det viktigt att komma i tid. Om skolan börjar 8.00, börjar den 8.00. Om ditt barn blir sjukt eller måste vara ledig för att till exempel gå till doktorn, migrationsverket eller liknande måste du anmäla (ringa eller på Vklass) frånvaro.
Man tar inte ledigt för att åka på semester, handla eller gå till optiker eller liknande mer än i absoluta undantagsfall. Det är rektor som bestämmer om ditt barn får vara ledigt.
Idrott och idrottskläder
Ditt barn har idrott två gånger varje vecka. Då har man särskilda idrottskläder och skor som du själv ordnar till ditt barn. Det ska vara kläder som är lätta och bekväma att röra sig i och skor som bara varit inomhus och som inte har en svart sula. Ditt barn kan också vara barfota. Efter lektionen duschar man. Om man inte vill visa sig naken för andra barn, duschar man med underkläder på (eller före/efter de andra barnen enligt överenskommelse med lärare).
Bad
Någon gång varje månad går klassen för att simträna. Simkunnighet är ett krav i svensk skola. Man får inte betyg i ämnet idrott om man inte kan simma. När ditt barn ska gå och simma ska ditt barn ha badkläder med sig som du själv ordnar och bekostar. Ditt barn duschar både före och efter simträningen. Det gör man för att bassängvattnet ska hållas så rent som möjligt.
Mat
På förmiddagen i samband med rasten kan ditt barn ha med sig en frukt eller smörgås för att orka arbeta hela förmiddagen fram till lunchen. Lunchen som serveras kostar inget. Om ditt barn ska äta specialkost (-mjölk, -gluten, -fläsk eller något annat) ska detta anmälas skriftligt till skolan. Varje dag serveras ett vegetariskt alternativ.
Det är inte tillåtet att ta med sig mat som innehåller trädnötter, jordnötter, mandel och sesamfrö på grund av allergier till skolan
Raster
Från förskoleklass till årskurs 6 är eleverna alltid ute på rasten. Därför är det viktigt att ditt barn har kläder som passar vädret. Se till att det står namn i vantar, mössor, överdragsbyxor och stövlar. Många barn har lika kläder. Det är lätt att ta fel. Det är också bra att ha extrakläder om något skulle hända.
I årskurs 7-9 bestämmer eleverna själv om de ska vara ute eller inne.
Bibliotek
När ditt barn ska låna böcker på skolans bibliotek eller i det stora stadsbiblioteket måste ditt barn ha ett lånekort. Det är gratis. Om man glömmer att lämna tillbaka det som lånats får du som förälder betala en förseningsavgift.
Föräldramöte
En eller två gånger varje år bjuder skolan till föräldramöte. Alla föräldrar är välkomna. Det är skolans sätt att informera om saker som ska hända framöver och ett bra diskussionsforum för föräldrar. Där träffar du ditt barns kompisars föräldrar. När du anmäler dig till föräldramötet kan du önska att få tolk.
Utvecklingssamtal
Varje termin har du ett enskilt möte med skolan för att samtala med läraren och ditt barn om hur ditt barn utvecklas i skolan, vad som fungerar bra och vad ditt barn behöver träna mer på.
Publicerad 2023-03-25, Uppdaterad 2024-06-19