Nyheter

Nyheter på Marietorps naturskola

 

Missa inte höstens Grön flagg webinarier 

Ett exempel är Plast på fel plats - om nedskräpningen av våra hav - 24 september
Passa på att träffa och lyssna till Eva Blidberg som har den senaste kunskapen om hur våra hav mår och hur vi ska kunna förhindra att det år 2050 finns mer plast än fisk i våra hav.

Läs mer och anmäl dig till webinarierna här

 

havet

 

 

 

 

Ut och njut av det fina vädret. Testa vårt naturbingo!

Här kan ni ladda ner och skriva ut vårt stora naturbingo. Får ni 5 i rad har ni rört på er samtidigt som ni lärt er om djur och natur. Lyckas ni kryssa i alla rutorna så har ni blivit naturexperter! //Marietorps naturskola i samarbete med Österlens sköna vattendrag: naturbingo 

 

vanlig groda.jpg

 

 

Sommarkul i Havet 

Sommarkul i Havet är vår sommarverksamhet 15/6-10/7 där vi erbjuder aktiviteter för barn och vuxna vid och i havet. Vi kommer att ha vadarbyxorna på för att med hjälp med håv undersöka vad som lever i vattnet. Där kommer även finnas möjlighet att undersöka havets minsta invånare plankton i mikroskop.   

Välkommen att upptäcka havet med oss!

 

vatten.jpg

 

 

 

 

 

 

Information om Corona - Ystads kommun 

corona.jpg

Vi på Ystads kommun stödjer oss på myndigheternas rekommendationer. Men eftersom rekommendationerna ändras eller utökas kommer deras och även våra frågor och svar att förändras och utökas. Läs mer här:

Därför kan du som läser frågorna och svaren inte se dem som huggna i sten. Om en timma eller en dag kan de ha förändrats. Undvik därför​​ att exempelvis skriva ut dem, lägga dem på ett fikabord eller sätta upp dem på en anslagstavla. Spara dem inte heller i ett annat dokument. Risken finns alltså att ett antal parallella versioner kommer att cirkulera på kommunen och det måste vi undvika!

Kom gärna med synpunkter på frågorna och svaren. Komplettera gärna med nya frågor och svar. Du kommer inte att få svar på din fråga så snabbt eftersom svaret måste stämmas av med interna experter.

Men du – kolla först med Folkhälsomyndighetens frågor och svar ​innan du kommer med förslag. SKR har frågor och svar på sin webbplats​, men främst ur ett arbetsgivarperspektiv. Skolverket har även lagt ut information och frågor och svar på sin webbplats om viruset. Läs mer här  

 

 

 

 

 

Matlagning på Marietorp - Vinn över matsvinn

Fullbokat! 

Onsdagen den 19/2 är du som är mellan 7 och 12 år välkommen till Marietorps naturskola. Vi lagar mat tillsammans över öppen eld. Råvarorna får vi från livsmedelsbutiker i Ystad – råvaror som annars skulle slängts men fortfarande har god kvalitet.

Datum: Ons 19 feb
Plats: Marietorps naturskola, Skogvaktarevägen 93, Ystad.
Tid: Samling 9:30. Då värmer vi oss med en kopp choklad. Dagen avslutas kl 13:30.
För åldern/årskurs: 7-12 år
Pris: Gratis
Föranmälan:Stängd

 

matsvinn.jpg

 

Vi börjar med att värma oss med en kopp choklad. Sen får du lära dig att hantera och använda täljkniv innan vi börjar med matlagningen. Det kommer också att finnas tid för kojbygge och lek i skogen.

Klä dig för att vara ute hela dagen.
När du anmäler dig; kom ihåg att ange kostavvikelser.


Skånetrafikens buss 570 går från Ystad station kl 9:10 till hållplats Gamleån.
Bussen går i retur kl 13.42. Se Skånetrafikens app eller 'sök resa' på hemsidan, för tider och priser.

Välkommen till Marietorps naturskola!

 

 

 

 

Inspirationsföreläsning kring Hållbar utveckling i förskolan

 Grön Flagg kommer till Ystad för att visa konkreta exempel på hur vi kan:

•   koppla vårt GF-arbete till läroplanen och De Globala målen

•   skapa delaktighet

•   ge barnen inflytande och

•   skapa handlingskompetens

Datum: 2020-02-11

Tid: kl. 17.30-19.00

Plats: Ystad gymnasiums aula. (Ingång 6 inne på gården till höger om idrottshallen)

Rektorer för Ystads förskolor bjuder in, ingen anmälan krävs 

ladda ned.png

 

Handledning om globala målen 

Genom Naturskoleföreningen kan ni ladda ner en kostnadsfri handledning som knyter ihop FN:s hållbarhetsmål med övningar från "Att lära in ute" böckerna. Ladda ner här 

GM.jpg

 

Inspelning av "Allt hänger ihop - Livet från källa till hav"

Inspelning av undervisningsfilmen "Allt hänger ihop-Livet från källa till hav" pågår och företaget Pdyk AB vann upphandlingen. Reningsverket blev platsen för första intervjun och i filmen kommer även en lantbrukare samt en forskare från SLU att intervjuas. Filmen kommer att vara klar och finnas tillgänglig kostnadsfritt på webben från augusti 2020. För mer information om projektet se nedan. 

 

reningsverk.JPG

 

Kommunövergripande samarbete i sydöstra Skåne med hjälp av stiftelse


Tomelilla kommun och Marietorps naturskola (Ystads kommun) har blivit tilldelade ett stipendium på 75.000 kr från Sten K Johnsons stiftelse för att ta fram ett digitalt undervisningsmaterial. Projektet ”Allt hänger ihop” var ett av de projekt som valdes ut bland 634 sökande.

Medlen kommer att användas till att ta fram en kortfilm om havet, åarna på Österlen och åarnas närområden. Samarbetet mellan kommunerna påbörjades med en gemensam aktivitet inom Leaderprojektet ”Österlens sköna vattendrag” och fortsätter nu med att belysa naturens värden från källa till hav.

Med filmen kan vi förklara komplexa begrepp som ekosystemtjänster och visa Östersjön ur ett positivt perspektiv. ”Allt hänger ihop” vill skapa ett engagemang för att bevara våra natur- och vattenmiljöer i sydöstra Skåne. Det digitala undervisningsmaterialet som tas fram kommer att finnas kvar efter projektets slut. Filmen kan användas av lärare och pedagoger för att få ett visuellt stöd i undervisningen.

 

frånkallatillhav4.jpg

 

Utbildningsvideo om Lärande för hållbar utveckling

Docent Per Sund, forskare och lärarutbildare i naturvetenskapernas och teknikens didaktik med särskilt fokus mot utbildning för hållbar utveckling och bedömning vid Stockholms universitet, ger i en video en metod för att arbeta med hållbar utveckling och lärande om hållbar utveckling. Filmen finns både på svenska och engelska.

Lärande för hållbar utveckling 

 

Marietorps marinpedagogiska verksamhet har tilldelats Sydkustens Vattenvårdsförbunds Vattenvårdspris 2019. Vi är så tacksamma för att vår verksamhet uppskattas och att det sprids vidare hur viktig den är. Tack Sydkustens vattenråd!

 

sydkustens vattenvårdspris.JPG

 

Utveckla dina kunskaper om utomhuspedagogikens positiva effekter på elevers lärande och hälsa. Få fler verktyg att undervisa utomhus. Ta del av den nya webbkursen från Skolverket om utomhusdidaktik för förskoleklass och fritidshem. 

Webbaserad utbildning Utomhuspedagogik.

 

 

 

 

loggamarietorp.jpg

Publicerad 2019-04-05, Uppdaterad 2020-08-25