Julkalendern 2011

Publicerad: 2011-11-30 00:00

Imorgon är ni säkert många som öppnar första luckan och läser ett stycke ur en text eller en bok som passar - det är ju den första december!

Jag lobbar för Sveriges radios julkalender, som i år heter Allt du önskar. Den är skriven av Sara Kardefors.

Handlingen i korthet:

Elvira önskar sig en fin mobil i julklapp, men Elviras mamma är arbetslös och vill inte ens läsa hennes önskelista. En dag får Elvira nog och skriker att hon önskar sig en annan mamma och ett lyxigare liv.

Dagen därpå är hennes mamma borta och i ett sms står det att hon rest bort för att söka jobb. Socialtanten kör Elvira till Familjen Lancelot. De bor i ett slott och ägnar dagarna åt att snaska i sig mat och handla lyxiga saker. Hos familjen får Elvira allt hon önskar sig och behöver inte gå i skolan.

Men mamma kommer inte tillbaka och Elvira börjar bli allt oroligare för henne. Samtidigt börjar hon misstänka att allt inte står rätt till hos Familjen Lancelot. Varför eldar de på nätterna och hur kommer det sig att grannarna trakasserar familjen? Och vad finns egentligen bakom den låsta dörren längst uppe i tornet?

På SRs hemsida finns allt om årets julkalender, och mycket mer.

Eftersom vi har så bra ljudsystem i klassrummen hoppas jag att ni lyssnar med era elever. Jag följde den ett år, och det är språkutvecklande på så många sätt. Inom ramen för ASL kan ni skriva  önskelistor, brev till tomten, mejl till karaktärerna i kalendern osv.

God jul!

Anki, Backa