Webbpublicera med dina elever

Publicerad: 2012-01-30 00:00

Precis som Ulrika i Köpingebro har vi i klass 1A på Backaskolan en blogg. Vår blogg handlar om NO-undervisningen, och vi låter eleverna webbpublicera sina texter, bilder filmer. Kika gärna in och skriv en kommentar!

Jag ser otroliga fördelar och vinster med att webbpublicera tillsammans med eleverna. Utöver att de såklart skriver (och läser) olika sorters texter så får de riktiga mottagare på sitt arbete, och ofta kommer responsen direkt! Föräldrar och släkt, men också andra, helt främmande människor går in i bloggen och kommenterar eller svarar. Eleverna blir alltså på ett mycket konkret sätt medvetna om vikten av och möjligheterna till kommunikation och interaktion. Genom bloggen dokumenteras elevernas utveckling och lärande, och föräldrarna får en tydligare insyn i vad vi gör i skolan. Vi använder mestadels våra iPads i arbetet, och eleverna börjar bli riktigt duktiga på många digitala verktyg. De tar kort, filmar, gör filmer i iMovie och dokumenterar själva sitt lärande. Framför allt är arbetet lustfyllt. Det är roligt (men intensivt!) att jobba på det här sättet.

Jag vill betona att det mesta vi gör, både vid datorn, med iPadsen och med bloggen, det gör vi i par. Lgr11 är så tydlig vad det gäller att eleverna ska kommunicera kring och i sitt lärande. Eleverna kunskapar, de lär tillsammans, och hela tiden så är det språket som är en bärande nyckeln.

Är du sugen på att starta en blogg tillsammans med dina elever så ta chansen. Webbstjärnan har guider på nätet och de erbjuder också föreläsningar runt om i landet. De har också inlett en seminarieserie tillsammans med Lärarförbundet. Vill du inte lämna Ystad är jag dock övertygad om att våra it-pedagoger i kommunen kan bistå med rätt hjälp. ;-)