RSS

Köpingebro skola - förskoleklassen Hjärtgruppen(2)

Vi som jobbar i Hjärtgruppen är Lotta och Saara.

personal

Välkomna till oss!

 

Spara

Spara


Vi är unika

Publicerad: 2018-03-27 16:53

Vi har under några veckor arbetat med temat Vinter OS. Vi har lärt oss om OS ringarna, värdlandet Sydkorea, olika vintersporter, mäta hopp, vad är bra att tänka på för att kroppen ska må bra, gjort maskotar och mycket, mycket mer! Vi avslutade temat med att tåga med våra flaggor till idrottshallen där vi fick prova på lite OS grenar. Vi provade på "ishockey", "skeleton", "skidskytte", "snowboard" och "curling". Sen var det dags att åka hem till Sverige igen. Flygresan gick bra och vi kunde senare på eftermiddagen berätta om våra upplevelser till våra föräldrar och visa runt dem vad vi gjort.

Det är väl ingen som missat att det har varit Melodifestival! Vi har lyssnat på låtarna, shufflat och lämnat in våra hjärteröster. Hur vi hade röstat kunde vi sedan se på ett stapeldiagram och resultatet blev... Samir och Viktor!

När vi arbetade med bokstaven F så lekte vi bland annat Fruktsallad, Färg och familj, Farbror lejon och Fem leken. Något som också börjar på F är den Fria leken. Kommer man inte på något att leka så finns det väskor med lite olika språk-och matte lekar. Just nu är kortspel och playmobil populärt!

Sen kom det lite mer snö och då passade det bra att göra egna snöflingor. Det klipptes och klipptes och de blev lika unika som riktiga snöflingor. 

Det har erbjudits olika aktiviteter på rasterna och denna månaden har det varit bland annat två tipspromenader. Den första tipspromenaden bestod av foton på personal på skolan när de var barn. Det var lite svårt men roligt att se att även de vuxna varit barn! Den andra tipspromenaden handlade om Melodifestivalen.

Det är lyx att ha ett bibliotek runt hörnet! Här är eleverna på jakt efter nästa bok att sätta tänderna i. Det är kul när eleverna själva tipsar om bra böcker de läst.

Vi har provat på garnmålning och det var inget alster som blev den andra lik. Det var som att öppna ett paket och bli övverraskad över resultatet.

Vi kombinerade språk-och mattelek med programmering tillsammans med Blue-bot robotar. Vi tränade på problemlösning och samarbete.

Vi har haft önskevecka i matsalen och det avslutades med en efterrätt som många uppskattade.

Vi smakar även på ljud och ord och experimenterar med språket.

Vi har firat Rocka sockorna dagen och hyllat olikheter. Som en elev sa, -Så tråkigt om vi alla hade sett likadana ut. Vi har läst böcker och kollat på filmklipp som berör ämnet och självklart sjungit Rocka sockorna sången som vi även hade tecken till. Dem som ville kunde färglägga målarbilder på sockor på rasten. De hänger nu i matsalen och påminner oss om hur fint det är med olikheter.

Ett populärt inslag när Ulrika kommer till oss är att leka gissa vad som tecknas. Eleverna turas om att hjälpa till och det är full fokus.

Vi längtar efter mer vårväder och försköker skynda på den lite med bl.a. vårpyssel. Det skapades kycklingar, ägg, harar m.m. Nu får vi ha lite vår inomhus i alla fall! Påsken hör till våren och vi bjöds på påskbuffé i skolans restaurang. Det njöts av maten och några valde att leka äggpickning. Fredagen på den stilla veckan avslutades med lite trevligheter. Eleverna kunde välja om de ville pyssla, leka påsklekar och gå tipspromenad. Tillsammans med de andra i F-1 sjöng vi vårsånger.

Vi önskar alla ett härligt lov och ses igen tisdagen den 3 april!


Februari

Publicerad: 2018-02-15 15:10

Vi började februari med att få besök av Anna som berättade för oss om hur det är att vara florist. Vi fick också lära oss en massa om tulpaner - passande så här i vår T-vecka! Barnen fick även lära sig att binda en bukett, tulpanerna ritades av och sedan skrev vi på våra datorer om allt vi lärt oss.Om det är fler av er föräldrar som vill besöka oss och berätta om ert yrke, fritidsintresse eller något annat så hör av er!

Teater har vi också spelat, denna gång i form av charader - det blev jättelyckat och mycket uppskattat!Vi har fortsatt arbeta med tiokompisarna på olika sätt.Vårt tema om OS i Sydkorea har startats upp med att barnen fick tillverka sina egna pass innan de gick igenom passkontrollen för att ta plats på flyget mot Seoul. Under flygturen serverades lite tilltugg av flygvärdinnorna och när vi gick in för landning kunde vi se hur stor stad Seoul är. De kommande veckorna kommer vi arbeta tillsammans med Stjärnorna i grupper med olika OS-inriktningar.

När några av barnen skulle gå igenom pep detektorn så då fick skärpen tas av!
Passkontrollanten var noggran och tittade om bilden verkligen överensstämde med personen som visade upp passet.


När snön kom passade vi så klart på att åka pulka!På fria leken har det spelats mycket spel och lekts i Café Småkakan som öppnat inne i fritidsrummet.


Naturpedagogerna från Marietorp har varit hos oss på ett mycket uppskattat besök! Vi fick göra experiment kring varmt och kallt - hur ska vi klä oss bäst? Barnen fick lära sig göra egna termometrar och leka lekar. Ett experiment som ni kan testa hemma är att undersöka hur många droppar som får plats på en enkrona!
Med hjälp av appen NE Berätta i våra iPads har barnen gjort egna räknesagor. I appen kan de fota, filma, rita, skriva och spela in ljud. Tyvärr går de inte att lägga upp här på bloggen men så här kan de se ut:

 

Efter våra T-veckor började vi jobba med bokstaven Ii. Intervjuleken var en kul start! Barnen fick i par intervjua varandra -Vad hade du velat tävla i för gren i OS? samt -Vad hade du tagit med dig till en öde ö?

Vi har även forskat om igelkotten och skrivit och ritat saga och/eller fakta om igelkotten.

Två gånger i veckan är vi med på rastaktivitet på lunchen. Det är personal från fritids som håller i dem och de är välbesökta och uppskattade! De senaste har varit cykelrace och kompisbingo.

Personalen på Kulturskolan i Ystad har bjudit oss på en teater om "Henke och Molly och deras magiska cykel" samtidigt som vi bjöds på en musikalisk resa från 30-talets jazz fram till nutidens Markus & Martinus. Vi i förskoleklasserna samt alla eleverna i år 1, 2 och 3 åkte buss in till Ystad Teater och såg på en härlig föreställning!

Nu stundar snart sportlov! Fritids är öppet som vanligt men vi i Hjärtgruppen syns igen måndag den 26 februari.


Nytt år och nya lärdomar!

Publicerad: 2018-02-02 08:13

Det nya året startade vi med skapande och matte! Vi gjorde sockermålningar som visualiserade vackra fyrverkerier. Barnen fick en klurig matteuppgift där man skulle hitta och färlägga rutor efter koder. När de var färdiga kunde de se att det hade bildats siffror av rutorna de färglagt och det var siffrorna 2018. Det nya året!

Barnen tycker det är kul när vi har experiment och denna gången fick de fundera och rita vad de trodde skulle hända med polkagrisstängerna där en stod i ett glas rumstempererat vatten, en i varmt vatten och en i ättika. Det blev många funderingar. Kommer de bubbla, brinna, smälta? Fråga barnen vad som hände.

I programmering har barnen fått skapa egna interaktiva sagor och även fått följa instruktioner för att lära sig nya saker.

I januari har vi hunnit med två F-3 sjunger tillsammans. Vi sjöng bl.a. Hej, goddag och hallå!, Äppelmelodin och Afrika.

Vi har lekt med det engelska språket och sjungit och härmat fraser om namn, familj och kropp.

Vi har lekt nya lekar på rasterna och vi har även provat på rastaktiviteter som är gemensamma för hela skolan.

I skriva sig till läsning har vi tagit inspiration till skrivning genom bland annat sagotärningar och favoritlekar. Barnen samarbetade i grupp när de skulle komma på ord av de boksäver vi arbetat med. 

Vi har lekt nya språk-och mattelekar och spelat tärningsspel, löst sudoku, lagt tetris och mycket mer.

Former finns överallt och det upptäckte vi när vi var på formjakt. Vi har ritat former, räknat sidor och hörn på dem och klippt former. Från de klippta formerna skapade vi en rymdraket. Rymdraketerna symboliserar hur vi tillsammans lyfter och till raketerna skrev vi vad vi ville lära oss i förskoleklassen. 

Vi har provat olika tekniker och kategorier i måleri när barnen tillverkade stilleben av egen valda motiv. När vi arbetade med bokstaven e gjorde vi en flock elefanter. På bokstaven z provade vi rita av en zebra genom rita steg för steg video.

I sporthallen har vi fortatt med rörelse glädje när vi lekt lekar och gjort olika grovmotoriska övningar. På bilderna ser vi spökboll, välta koner, evighetssvansleken och hinderbana. 

Varje dag har vi samling på morgonen där barnen turas om att själva berätta om dagen med hjälp av bilder och tecken. Något som vi också gör varje dag är att vi läser. Barnen har varit och lånat nya böcker från biblioteket och vi har läst högt ur kapitelboken Nina börjar skolan. Flera barn har kännt igen sig själva i Ninas värld och det hon får vara med om i bland annat roligheter, motgångar, kompisrelationer och hur det är att gå i förskoleklass. Får se vad det blir för bok nästa gång!


Tack för denna terminen!

Publicerad: 2017-12-20 11:25


Vänskapskalender

Publicerad: 2017-12-20 11:04


Lärande i december(2)

Publicerad: 2017-12-18 11:32


Loopar, programmering och bokfest!

Publicerad: 2017-12-06 22:47


Novemberveckor

Publicerad: 2017-11-17 15:07


Massor av skoj

Publicerad: 2017-10-19 13:17


L-veckor

Publicerad: 2017-10-12 17:28


Lekplats & svampar

Publicerad: 2017-09-29 11:42


Ssssjuksköterska

Publicerad: 2017-09-27 08:38


Skolan firar 50 år

Publicerad: 2017-09-21 19:30


Första veckorna i Hjärtgruppen

Publicerad: 2017-09-18 10:13


Välkomna

Publicerad: 2017-08-18 18:08


Glad sommar!

Publicerad: 2017-06-09 10:27


Bondgård, bokmärken och brandstation

Publicerad: 2017-06-02 09:36


Graffiti och gläntan.

Publicerad: 2017-05-19 09:39


Robotar och mycket annat

Publicerad: 2017-05-12 12:55


V.17 & V.18

Publicerad: 2017-05-05 07:38


Kategorier