Hur fungerar Skitch på iPad?

Publicerad: 2013-01-29 00:00

Enkelt uttryckt är Skitch ett verktyg för att kunna göra enkla förtydliganden och bearbetningar i bilder. Jag har länge varit såld på enkelheten i Skitch för Mac och nu finns programmet alltså även som iPad-app. Härligt! I Skitch kan du enkel lägga in förklarande texter och pilar för att visa funktioner i webbresurser, program och appar. Jag kan tänka mig att både pedagoger och elever kan göra mycket med appen, mycket tack vara att den är så enkel och intuitiv. Men vi tar det från början:

När du startar Skitch möts du av en ruta där du uppmanas att logga in med ditt Evernotekonto. (Evernote är en anteckningstjänst som fungerar på dator, webb, plattor och smartphones. Allt du skriver på ett ställe synkas och du har med dig dina anteckningar överallt.) Om du väljer att göra så, kommer dina bilder att kunna sparas till ditt Evernotebibliotek och du kommer alltså att komma åt dem från alla dina enheter eller från vilken internetuppkopplad dator som helst.

Du behöver dock inte ha ett Evernotekonto för att kunna utnyttja Skitch.

Nu är det dags att börja skapa. Du kommer att mötas av följande bild:
Startmenyn

Ta ett foto - Använd iPadens inbyggda kamera för att fotografera. Gör därefter ändringar i Skitch.

Välj ett foto - Här letar du fram en bild bland dina bilder i kamerarullen för redigering.

Rita på karta - Du får fram en karta som du kan zooma in till önskad plats i världen. Gör dina markeringar.

Börja med blank - Du kommer att få fram en tom yta att rita, skriva och göra figurer på.

Fånga från webben - Safari öppnas och här kan du markera en del av en webbsida som du vill gör markeringar på.


Oavsett vilket av alternativen du väljer har du samma lättanvända verktyg till ditt förfogande för att göra anteckningar på din bild.

Markera på bilden

Pilar
När pilverktyget är valt lägger du enkelt till pilar i bilden genom att sätt fingret på den punkt du vill att pilen ska utgå ifrån och sedan dra den till önskad position. Om den inte hamnar riktigt rätt, eller fick rätt storlek kan du enkelt flytta eller förändra storleken genom att knacka på den.

Text
Välj textverktyget och knacka sedan på bilden där du vill att texten ska finnas. Skriv din text och välj därefter Klar. Vill du flytta, eller ändra storlek gör du på samma sätt som med pilarna.

Rutor, cirklar och linjer
Välj den form du vill att markeringen ska ha och dra sedan ut den över bilden.

Storlek och färg
Du kan välja mellan åtta olika färger och tre olika tjocklekar på markeringarna. Vill du ändra en figur i efterhand knackar du på den och väljer därefter önskad färg och tjocklek.

Pixlad markering
Det har aldrig varit enklare att skapa en pixlad effekt än i Skitch. Kanske vill du göra ansikten oigenkännliga eller se till att bilen i bakgrundens nummerskylt inte blir läslig. Knacka bara på pixelverktyget och markera på bilden vilken del du vill ska pixlas.

Beskär
Du kan enkelt beskära bilden genom att välja verktyget "beskär". Markera den delen av din bild du vill behålla och vips har du beskurit bilden på nolltid.

Ångra
En bra funktion (som borde finnas i iPadens iOS) är Ångra. Längst upp finns knapparna Ångra och Gör om. Ovärderligt när man är lite för snabb i rörelserna.

Dela

Om du är inloggad med ditt Evernote knackar du på Spara för att synkronisera bilden med ditt konto.


Du kan dela med dig av din bild genom att knacka på Dela-knappen längst upp till höger.

  • Skapa en offentlig länk som du sedan kan dela med dig av till världen.
  • Om du har AppleTV kan du spegla din iPad mot exempelvis en projektor. Du kan då välja att bara visa bilden på skärmen, medan du på din iPad även ser verktygen.
  • Dela bilden direkt via iPadens E-postklient.
  • Lägga bilden i din kamerarulle.

Och vet ni? Skitch är gratis och kan hämtas i AppStore.

Kategorier: Skitch, iPad, Bilder

Kommentarer