RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Roliga böcker till galen-dag i Svarte

Publicerad: 2020-05-25 11:23

Elevrådet och personalen på Svarte skola planerar att ha en Galendag den 5 juni. Det ska vara galna kläder, galna frisyrer, färgglatt och kul, och det kommer lottas ut hemliga paket till de galnast klädda. Det kommer också att finnas uppblåsbar hinderbana, "omöjliga stigen", baklängestipsrunda och annat, kan man läsa på Svarteskolans facebooksida. 

Och skolbiblioteket är med på det sättet vi är bäst på: att ha plockat ihop en lista över roliga böcker till denna galendag. Inga problem alls - roliga böcker finns det gott om!

Så klart vi har lagt upp den listan även här på hemsidan - HÄR hittar du den för utskrift.

boklista

Kategorier: boktips, högläsning, Hcf, Hcg

Spöken, vänskap och berättande

Publicerad: 2020-03-19 09:56

Det finns så många sätt att använda sig av skönlitteraturen i undervisningen! Och det finns så många bra böcker att jobba med, nya böcker, roliga böcker, böcker på alla nivåer! Det gäller bara att hitta dem. Men det där kan vi i skolbiblioteksenheten hjälpa till med, vi har tiden att ha koll på barn- och ungdomsbokutgivningen och läsa in oss på det senaste.

Böckerna om Familjen Monstersson (av Mats Wänblad/Pelle Forshed) är inte helt nya. De har funnits i några år men det kommer fortfarande fler böcker i serien varje år. De står på börja-läsa-hyllan eftersom de har lättläst text med kanske 6-8 rader per sida, och pratbubblor med versaler i illustrationerna. De är underbart, klurigt roliga där texten är en berättelse men där illustrationerna berättar mycket mer. Till exempel står det ju aldrig i texten att Boris är ett fruktansvärt monster med hemska ögon och långa klor, och med ett "husdjur" som är en stor dreglande best med röda ögon som alla människor borde bli rädda för. Nejdå, Boris är bara Ebbas kompis, och så gör de sånt som alla andra barn gör: spelar fotboll, har övernattning, går på bio... 

Så klart att böckerna om Familjen Monstersson är perfekta att använda om klassen har teman om både spöken och vänskap! Det hade nämligen åk 1 på Hedeskoga skola nyligen, så bibliotekspedagog Turid tog upp vänskapstemat och spöktemat i de här böckerna - och använde som inspiration till att skapa egna berättelser. 

min vän boris


Drakar i olika kulörer på fritids i Svarte

Publicerad: 2020-03-13 10:45

Skolbiblioteket samarbetar med fritidspedagogerna på Svarte skola, både med olika rastaktiviteter och med aktiviteter på eftermiddagen efter skolans slut.

 

Det här fotot har jag lånat från Svarteskolans facebooksida, med tillhörande bildtext som jag citerar nedanför:

rastaktivitet

Rasten ❣️ Vi har fått ett samarbete med biblioteksenheten ( Malin )📚 Så var 4e vecka får man gå in till bibblan på rasten. En hel vecka man får lyssna på berättelser, läsa själv, ha speciella tema utifrån fritids osv. Malin är hos oss från 8.00 på morgonen & forsätter på fritids till 16.30 😃

Det kan handla om egen läsning, eller om gemensam högläsning med efterföljande aktivitet, som när bibliotekspedagog Malin först har högläsning ur Tam tiggarpojken (av Jo Salmson), där drakar har en väldigt viktigt roll i berättelsen, och barnen sedan får färglägga drakarna från boken. För er som (ännu) inte har läst böckerna om Tam (och gör för all del det, de är verkligen bra) så är det ju så att det finns ett antal drakar i kungariket. Alla drakarna har olika, klara färger, och Tam vet vad alla heter, vilken färg de har och vad deras drakriddare heter. Jo, för det sitter ju människor på de där drakarna och rider dem på olika uppdrag. Och vet ni? (spoiler alert...) Tam själv kommer förstås att bli en av de där drakriddarna så småningom, hur mycket tiggarpojke han än är i början av serien.

Tam tiggarpojken

tam tiggarpojken

isak läser
Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier