RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Deckartema i Köpingebro

Publicerad: 2021-11-09 12:43

Den här veckan är bibliotekspedagogerna Turid och Malin på Köpingebro skola, och temat för veckans bokprat är deckare. När eleverna kommer med sin klass till biblioteket för att låna böcker får de alltså extra många tips om spännande deckare att läsa, får veta mer om vilka författare som skriver deckare för barn och själva prata om vilka slags deckare de gillar att läsa. Men deckartemat sträcker sig även till andra aktiviteter, och barnen har också själva kunnat göra deckaruppdrag i biblioteket när de varit där med fritids.

Här är några bilder från fritidsaktiviteten med deckartema:

Först läste bibliotekspedagog Malin några deckargåtor från boken Lättlästa deckargåtor som du kan lösa själv (red. Annika Lundeberg).

Därefter gjorde barnen de deckaruppdrag som fanns uppsatta i biblioteket. Materialet är hämtat från Barnens bibliotek. (här hittar du det)

När deckaruppdragen var lösta kunde barnen välja mellan egen läsning, eller att göra någon av klurigheterna från en LasseMaja-bok.

bokomslag

pysselbild

pysselbild

läsande barn

pysslande barn

läsande barn


Lag och rätt med åk 5 i Köpingebro

Publicerad: 2021-05-21 10:20

Åk 5 i Köpingebro har haft ett tema kring lag och rätt, och bibliotekspedagog Malin kopplade skönlitteratur till temat bland annat genom att använda sig av suveräna boken Dömda kvinnor - förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg.

Genom att läsa om några kvinnoöden ur Dömda kvinnor blev det naturligt att prata vidare om vad ett brott är, och skillnader på vad som ansetts vara ett brott genom tiderna. Samtidigt som Malin läser visar hon bilder ur boken på storbild.

Därifrån gick diskussionen vidare till den genre i skönlitteratur där det alltid finns ett brott med: deckare, och så hade Malin en presentation om deckare med olika boktips.

Avslutningsvis fick eleverna en Kahoot om brottsord. De skulle också skapa en egen "tärningsdeckare" men det hanns inte med så läraren fick materialet och fortsatte vidare med klassen senare.

bokframsida


Deckartema åk 5 i Svarte

Publicerad: 2020-06-24 09:15

Bibliotekspedagog Malin har samarbetat med lärare i åk 5 i Svarte kring ett deckartema. Upplägget började med att Malin presenterade deckargenren, med många exempel på deckare för barn och unga. Därefter skulle eleverna själva prova på att skriva deckare, och de fick göra det som en "tärningssaga". De skrev i gemensamt dokument på datorn och fick sedan skriva färdigt själva eller i grupp.

Efter genomgången av deckargenre i klassrummet fick eleverna komma till Malin i skolbiblioteket där hon lagt fram mängder av deckare på ett bord (alla exempel från presentationen fanns med), och alla barn hade varsin deckarbok i handen när de gick därifrån. Den Kahoot med deckartema Malin förberett att ha i reserv om tid fanns över blev det aldrig tid till, men det kommer säkert att bli fler klasser som vill ha deckartema i det här upplägget, så den kommer nog tillhands.

förstoringsglass
Hitta på egna deckargåtor

Publicerad: 2020-03-05 16:39


Åk F och 1 löser fallet

Publicerad: 2020-03-04 14:10
Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier