RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Harry Potter på fritids i Svarte

Publicerad: 2020-03-20 10:32

För någon vecka sedan hade vi en Harry Potter-dag i Svarte: skolbibliotek, folkbibliotek, fritids och Ungdomens hus hade slagit ihop sina kloka huvuden och skapat en gemensam aktivitet för åk 3-6 (först var det åk 4-6 men sen bjöds även treorna in, lyllos dem). 

Det var ett antal aktiviteter, eller "stationer" på både fritidsgården och biblioteket, och det kunde handla om olika saker alltifrån en föreläsning om fantastiska vidunder (som hölls av Lisa från Ungdomens hus) till att skriva egen fanfiction om Harry Potter. Det förekom trollkarlsdueller (och instruktioner för olika trollformler fanns), det letades efter gömda trollstavar (egentillverkade trollstavar), det fanns mååånga Harry Potter-böcker att kolla på, bläddra i och låna med sig hem, och jag ser till och med bildbevis på en skolslips av papper i Gryffindors färger. 

Det blir så väldigt bra när så här mycket kreativitet och kunskap samlas!

ingång HP

Här är ingången - som givetvis är perrong 9 3/4!

info HP

HP pyssel

HP pyssel

HP fan-fic

HP trollformler

HP tre kvastar

Lisa föreläser HP


Drakar i olika kulörer på fritids i Svarte

Publicerad: 2020-03-13 10:45

Skolbiblioteket samarbetar med fritidspedagogerna på Svarte skola, både med olika rastaktiviteter och med aktiviteter på eftermiddagen efter skolans slut.

 

Det här fotot har jag lånat från Svarteskolans facebooksida, med tillhörande bildtext som jag citerar nedanför:

rastaktivitet

Rasten ❣️ Vi har fått ett samarbete med biblioteksenheten ( Malin )📚 Så var 4e vecka får man gå in till bibblan på rasten. En hel vecka man får lyssna på berättelser, läsa själv, ha speciella tema utifrån fritids osv. Malin är hos oss från 8.00 på morgonen & forsätter på fritids till 16.30 😃

Det kan handla om egen läsning, eller om gemensam högläsning med efterföljande aktivitet, som när bibliotekspedagog Malin först har högläsning ur Tam tiggarpojken (av Jo Salmson), där drakar har en väldigt viktigt roll i berättelsen, och barnen sedan får färglägga drakarna från boken. För er som (ännu) inte har läst böckerna om Tam (och gör för all del det, de är verkligen bra) så är det ju så att det finns ett antal drakar i kungariket. Alla drakarna har olika, klara färger, och Tam vet vad alla heter, vilken färg de har och vad deras drakriddare heter. Jo, för det sitter ju människor på de där drakarna och rider dem på olika uppdrag. Och vet ni? (spoiler alert...) Tam själv kommer förstås att bli en av de där drakriddarna så småningom, hur mycket tiggarpojke han än är i början av serien.

Tam tiggarpojken

tam tiggarpojken

isak läser


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier