RSS

Skolbiblioteken i Ystad


När biblioteksråden får råda

Publicerad: 2022-02-14 13:18

Vi arbetar mycket med biblioteksråd och elevsamverkan i skolbiblioteken. De har, och tar, stort ansvar för sina bibliotek - dels genom att som biblioteksvärdar schemalagt hjälpa till med att sätta upp böcker och hålla ordning i hyllorna, dels genom att skapa intresse för biblioteken, böcker och läsning genom olika evenemang som tävlingar, eller genom olika skyltningar inför till exempel halloween eller Alla hjärtans dag. 

Här är bilder från skolbiblioteket på Källan, där biblioteksrådet i flera omgångar har dekorerat biblioteket inför Alla hjärtans dag. Det här är läsgrottan, nu omgjord till Kärleksgrotta där det till och med finns röda och rosa lampor för de som vill sitta i grottan och mysa (gärna med en bok, förstås...!)

biblrad7

Och här är bokvagnen som just nu tjänstgör som Kärleksvagn, där först biblioteksrådet valt ut böcker om kärlek och sedan dekorerat med mängder av hjärtan, och lite senare har även elever i åk 4 fyllt på med ytterligare böcker om kärlek.

biblrad6

Här är anteckningarna från höstens planeringsmöte med biblioteksrådet på Källan, och sedan också en bild på när de är i full färd med att dekorera biblioteket inför Halloween.

mötesanteckningar

biblrad kallan

I höstas startade ett bibliotekråd även på Norreportskolan, och här kommer eleverna att ha ansvar för temahyllor (som nedan till Halloween) och annan skyltning. De hjälper också till med att genremärka böckerna med små symboler, och har schemalagt den tid de kan vara med och hjälpa till i biblioteket. En stående punkt på biblioteksrådens möten kommer här att vara att dela med sig av boktips och recensioner.

bokhylla

På Edvinshusskolan gjorde biblioteksrådet en egen tävling - och här gjorde de själva allt arbete från att komma med förslaget (se mailet nedan) till förberedelser och organisation av själva tävlingen. 

Tävlingen var upplagd i olika stationer, där varje station utgick från bibliotekets nya böcker som de flesta ännu inte hunnit läsa, så det blev samtidigt lite marknadsföring för dem. Vid en station skulle man till och med gestalta karaktärer genom charader. Biblioteksrådet provade först att ha tävlingen i en klass, och när det gick bra bjöds resten av klasserna in.

mailtext

biblrad 2

biblrad3

biblrad4

biblrad5

Och i oktober när Sövestad invigde sitt "nygamla" skolbibliotek så var det biblioteksrådet som höll i invigningen. De fixade allt, från entrébiljetter och mingel till speakers corner och bokutlottning. Ystads Allehanda besökte också invigningen och skrev ett reportage. I det här inlägget från oktober kan du läsa mer om invigning och reportage!
Biblioteksrådet i Sövestad är dessutom extra duktiga på att göra bokmärken.


Mellanstadieelever och kärleksdikter?

Publicerad: 2021-02-09 14:56

Det är alla-hjärtans-dag-veckan, och det brukar innebära lite olika kärleksteman i skolor och på skolbibliotek. Läraren till åk 5 på Backaskolan bad bibliotekspedagog Turid om hjälp att komma på något nytt sätt att arbeta med kärlekstemat som inte direkt var att läsa kärleksböcker. Turid föreslog att de skulle arbeta kring dikter i stället. Hon valde ut fem korta dikter som på något sätt handlade om kärlek - en att läsa och arbeta med varje dag. Eleverna får en dikt i taget via classroom dagen före, tillsammans med frågor utifrån två olika områden ("Diktens form" som handlar om hur dikten är uppbyggd, språk och ord, samt "Dikten och jag" som mer handlar om hur den får läsaren att känna sig, om det egna tyckandet).

De fem dikterna hämtades från två alldeles fantastiska böcker: Min längtan kvar av Mårten Melin, och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg. Kolla in dem om du inte redan gjort det!

Och de utvalda dikterna är alltså väldigt korta, när det gäller Melins till och med bara 5-6 rader eftersom han mästerligt kan säga så mycket med så få ord:

säg inget
kom inte närmare

jag vill ha
min längtan kvar

 

två bokframsidor

Kategorier: kärlek, boktips, dikter

Tema "Kärlek och identitet"

Publicerad: 2020-01-22 10:27

År 5 på Backaskolan jobbar just nu med tema Kärlek och identitet, och har av bibliotekspedagogerna Turid och Susanne fått boklådor med gruppuppsättningar av särskilt utvalda böcker. Några av titlarna:

Kompisar online
lite ihop
Miras Martin
Brorsan är kung
Så himla taskigt

och fler, totalt är det nio titlar (olika många ex av varje titel men ca 5-10 ex).

I lådorna finns också arbetsmaterial för både lärare och elever:

- för varje bok finns läsförståelsefrågor ordnade efter kapitel i boken
- för lärare finns korta presentationer för alla böcker: vad de handlar om, läsnivå, och vad elevernas diskussioner i gruppen kan komma att handla om utifrån boken
- förslag till vidare arbete i temat, både med intressanta webbsidor och med olika lektionsförslag

lite ihop

Eleverna kommer nu att i grupp läsa minst en bok var fram till v. 9 då temat avslutas, eventuellt med det som heter cut-out poetry utifrån texterna i böckerna eleverna läst. (liknande black-out poetry men inte riktigt samma) Eleverna ska också göra bok-trailers på sina lästa böcker.

När Backas 5:or är klara med lådorna och temat ska 5:orna på Köpingebro ta över materialet.
Är du också intresserad av att göra det här med din klass? Kontakta någon av bibliotekspedagogerna! (kontaktuppgifter hittar du här i högermarginalen)



Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier