I Hedeskoga skola startade åk 1 och 2 ett tema om rymden och bad bibliotekspedagog Turid att ta med böcker om rymden från biblioteket, både fakta- och skönlitteratur.
I klassrummet presenterade Turid böckerna så att eleverna skulle bli sugna på att läsa dem. Sedan diskuterades vad det är som skiljer faktaböcker från berättelseböckerna, skönlitteraturen, i bokhögen. Kan det finnas fakta i berättelseböckerna också? Hur vet man det?
Årskurs 2 skulle börja skriva faktatexter. Turid presenterade NE(junior) och sökte där efter olika begrepp som har med rymden att göra. Texterna från denna databas jämfördes sedan med vad man får fram genom att googla - och eleverna blev imponerade av att de fick 660 000 000 träffar på sökordet "Jupiter".
Därefter var det dags att skriva den egna faktatexten, och det viktiga med att man inte bara ska skriva av texten i informationen man sökt fram, utan i stället skapa en egen text utifrån nyckelord. Detta var nytt för eleverna, så tillsammans övade alla på att göra detta.
Det blev ett bra samarbete med läraren i klassen som styrde upp kooperativt samarbete i gruppen när eleverna skulle forma egna meningar med nyckelorden. Slutprodukten blev en ny faktatext med klassens "egna ord".