RSS

Skolbiblioteksbloggen


F-3 arbetar med tema rymden, och brevskrivning

Publicerad: 2021-12-17 10:46

År F-3 på Västerportskolan arbetar med tema rymden. De olika årskurserna har arbetat med det på olika sätt, men alla har lärt sig mycket, är väldigt intresserade och vill veta mer.

I F-klassen har vi läst och pratat utifrån boken Full fart till rymden (Peter Ekberg). Barnens uppgift blev att rita hur de tror varelser i rymden ser ut.

I år 2 och 3 läser vi Rymdresan av Christer Fuglesang. Vi diskuterar fakta/fiktion och vill veta mer! Vad vet vi redan, och vad önskar vi veta? Var hittar vi information, vilka källor använder vi?

Vi har i samband med rymdtemat tränat oss i att skriva brev. Hur skriver man ett brev och hur skiljer det sig från att skriva ett mejl? Vi har jämfört och reflekterat och sedan tränat att skriva de olika formerna. Kanske vi kan få svar på våra frågor om rymden genom att mejla eller skriva till någon rymdforskare?!

Barnen i åk 3 har skrivit ihop varsitt mejl med sina frågor om rymden och skickat dem - inte till rymdforskare förvisso, men till elever i åk 9 på Västerport. Åk 9 jobbar just nu med källor och källkritik, så det passade utmärkt för dem att söka tillförlitliga källor om rymden och försöka besvara treornas frågor. Se bilderna längst ner!


Hitta fakta i rymden med åk 1 och 2 i Hedeskoga

Publicerad: 2021-01-27 14:39

I Hedeskoga skola startade åk 1 och 2 ett tema om rymden och bad bibliotekspedagog Turid att ta med böcker om rymden från biblioteket, både fakta- och skönlitteratur.

I klassrummet presenterade Turid böckerna så att eleverna skulle bli sugna på att läsa dem. Sedan diskuterades vad det är som skiljer faktaböcker från berättelseböckerna, skönlitteraturen, i bokhögen. Kan det finnas fakta i berättelseböckerna också? Hur vet man det?

Årskurs 2 skulle börja skriva faktatexter. Turid presenterade NE(junior) och sökte där efter olika begrepp som har med rymden att göra. Texterna från denna databas jämfördes sedan med vad man får fram genom att googla - och eleverna blev imponerade av att de fick 660 000 000 träffar på sökordet "Jupiter".

Därefter var det dags att skriva den egna faktatexten, och det viktiga med att man inte bara ska skriva av texten i informationen man sökt fram, utan i stället skapa en egen text utifrån nyckelord. Detta var nytt för eleverna, så tillsammans övade alla på att göra detta.

Det blev ett bra samarbete med läraren i klassen som styrde upp kooperativt samarbete i gruppen när eleverna skulle forma egna meningar med nyckelorden. Slutprodukten blev en ny faktatext med klassens "egna ord". 

powerpoint med instruktioner


Källkritik och rymden

Publicerad: 2020-02-26 15:52

När åk 3 på Edvinshemsskolan arbetade med tema rymden passade bibliotekspedagog Malin Gunnarsson på att koppla källkritik till det: här är bild från en lektion vom vilka källor man kan använda sig av när man söker fakta om rymden. Utgångspunkt var källspanarnas "vad?" "vem?" och "när?"

källor rymden

 

Kategorier: källkritik, rymden



Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier