RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Ny termin -nya tankar!

Publicerad: 2023-09-20 13:46

Tiden har sprungit sen terminsstarten, vi har haft händerna fulla och bloggen har fått vänta lite. Men nu är vi tillbaka! Och bakom kulisserna har det hänt massor av saker!

I slutet av förra terminen hände det många saker bakom kulisserna. Sånt som kanske inte märks så mycket ute i klassrummen och bland bokhyllorna men som ändå spelar roll. Ystad kommun gjorde om sina förvaltningar. Från att utbildning och kultur legat i samma till att utbildningsförvaltningen blev en egen och kultur gick samman med fritid. I samma veva såg man över organisationen och vi i den centralt organiserade skolbiblioteksverksamheten bytte chef. Så många saker behövde testas och falla på plats lite igen. 

Vi försökte också "trolla med knäna" som det kallas och få de timmar vi har att kännas som dubbelt så många för att öka känslan av närvaro och sammanhang ute på skolorna, men också för att få utrymme att börja arbeta mer med Anpassade grundskolan -något vi velat göra länge!

Målet var färre skolor per bibliotekspedagog och "fler" veckor/tätare schema på plats vilket både skulle ge större flexibilitet i lektionsbokningen men också kännas som om man var på plats mer, en kollega i vardagen -trots att det egentligen var samma antal timmar vi hade att spela med. 

Men nu, lite mer än en månad in börjar det kännas som om vi kommit till rätta lite med våra nya rutiner och -för vissa av oss- nya arbetsplatser. 

"Ystadmodellen"-skolbibliotek

I Ystad har vi två högstadieskolor med "bofasta" bibliotekarier (en av dem är en F-9 skola) på våra övriga grundskolor F-6 ambulerar heltidsanställda bibliotekspedagoger. Hur många dagar man är på skolorna är lite anpassat efter elevantal, men vi försöker lägga tiden sammanhängande. På så vis får även de små skolorna en heltidsanställd skolbibliotekarie -fast kanske inte alla dagar i veckan. Ett sätt att lösa så man kan bemanna även den lilla skolans skolbiblioteksverksamhet med yrkesutbildad personal och även erbjuda heltider. 

Hedeskoga som är vår minsta skola med bara F-2 och strax över 60 elever delar t.ex. vecka med Anpassad grundskola. Men eftersom den tillhör, och ska sen slås samman med, Sövestad kan man vara flexibel i sin schemaläggning och byta lite dagar mellan dem också. Allt för att eleverna som sen ska gå tillsammans i trean ska få en likvärdig grund av oss att bygga vidare på. Sånt hade varit mycket svårare om verksamheten inte var centralt organiserad och vårt ledord -och även det stadsbidrag som bekostar oss- är ju just likvärdighet. Såhär ser t.ex. bibliotekspedagogernas schema ut denna termin: 

schema höst

 


Nytt bibliotek i Sövestad!

Publicerad: 2021-10-22 09:44

tidningsartikel

Det här fina reportaget i YA 2021-10-22, skrivet av Cecilia Billgren, handlar om hur skolbiblioteket i Sövestad blir invigt under festliga former, men också om skolbiblioteksverksamheten, om biblioteksrådet på Sövestads skola, om läsning och om hur viktigt det är med högläsning. Det är en sån där text man blir glad i hela kroppen av att läsa, om man jobbar med skolbibliotek, barn och läsning!

Det är egentligen inte ett "nytt" bibliotek på Sövestads skola, utan i stället det att skolbiblioteket flyttat till en ny och bättre placering. Förut låg det uppe i ett hörnrum med förvisso vacker utsikt genom fönstren, men lite trångt och avsides. Nu fick biblioteket flytta in i fritidshemmets gamla lokaler, precis mitt i skolan, bredvid matsalen, och på en plats där alla barn passerar dagligen. Det blev helt enkelt jättebra, och precis som det står i rubriken på YAs artikel: det har blivit hjärtat i skolan.

Flytten skedde under sommarlovet, och när höstterminen började låg alla böcker ouppackade i lådor, hyllorna var inte riktigt på plats och det var mycket kvar att göra:

tomma bibliotekshyllor

bibliotekshyllor

Sedan började arbetet, och här arbetade bibliotekspedagog Susanne tillsammans med eleverna i klass 2 med uppackningen av böcker. Nya genreskyltar kom upp, böckerna ordnades och skyltades, boksnurran fylldes, möbler kom på plats, liksom en "speakers corner", och så började det bli dags för invigning. 

Och den skulle så klart firas med pompa, ståt, musik, mingel och tilltugg! Alla klasser bjöds in, och nu var det biblioteksrådet (elever i åk 5 och 6 som fått ansöka om att vara med i biblioteksrådet) som hjälpte till med det praktiska kring arrangemanget. Det var flaggor och band som skulle klippas (varje klass fick sin "egen" invigning), elever provade att stå i Speakers corner (på bilden i tidningsartikeln är det där Susanne står), det var bokbord och utlottning av böcker och ett stort engagemang. Och så kom då tidningen, och barnen pratade om böcker och läsning och favoritförfattare och det märktes verkligen hur detta skolbibliotek medverkar till att locka till och lyfta läsning.

Läslarven, då, som det står i inbjudan nedan om? Jo, den ska växa fram på väggarna ovanför bokhyllorna i biblioteket. Varje "larvdel" ska bestå av ett boktips från någon elev. Så boktipsen kommer från eleverna, skyltningen på boksnurran från biblioteksrådet (som också hjälper till med att sätta upp böcker på hyllorna) och det som verkligen känns när man går in i det lilla skolbiblioteket är att "detta är barnens bibliotek". 

affisch

 


Första veckan på Källan!

Publicerad: 2021-01-18 15:57

Äntligen har vi intagit det fina skolbiblioteket på Källan!

Alltså, ja, vi flyttade in böckerna i hyllorna ganska många veckor före jul, men sedan organiserade vi böckerna, och skyltade, och märkte, och gallrade lite till, och under tiden kom en möbel då och några möbler då och ett bord här och några kuddar där. Och sedan kom det en gigantisk byggnadsställning i hela den centrala trappan och spärrade ungefär allting som hade med bibliotek att göra - jo, för då skulle det otroligt vackra konstverket i taket skapas. 

Och nu, när vårterminen satte igång, så var det dags med skolbiblioteksverksamhet på riktigt. Det var bibliotekspedagog Susanne som var på plats första veckan, och hon har guidat bland hyllor, hjälpt till med utlåning (utlåningsdatorerna står ännu tillfälligt placerade på flyttkartonger eftersom borden de ska stå på inte har levererats), sagt frasen "i biblioteket GÅR vi" ungefär tusen gånger till elever i olika storlekar eftersom de stora ytorna på något sätt trycker på en knapp märkt "spring, spring, spring" hos många barn. Och så har hon så klart varit ute i klassrummen i skolbiblioteksverksamhet tillsammans med lärare och elever.

Skolbiblioteksenheten har ett eget kontor i anslutning till skolbiblioteket, med många skåp och med arbetsbord, bokvagnar och allt vi behöver. Helt underbart, faktiskt. 

Och här finns en läsgrotta! Och ett högläsningsrum, också i anslutning till själva skolbiblioteksrummet, precis intill vårt kontor. 

Det är så väldigt fint! Och nu också fyllt av barn, barn och ännu fler barn....!

skolentré

bokhylla

konstverk i tak

bokhylla

barn framför bokhylla

barn framför bokhylla

barn i kö










Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier