En forntidsresa

Publicerad: 2020-01-16 12:09

Torsdagen inleddes med lite resande för min del. Först helt vardagslogistiskt med att bilen skulle lämnas på service i Malmö innan tågresan till Ystad tog vid (ni vill inte veta mer om logistiken som är inblandad här), sedan en mycket längre resa fast i tiden. Det är nämligen så att det läses om istiden, stenåldern och bronsåldern på både Sövestads och Svarte skolor, och bibliotekspedagogerna Susanne och Malin letar böcker och annat material om detta som lärarna och eleverna kan använda.

Nu gjorde jag en sökning i bibliotekskatalogen på ämnesorden "istiden", "stenåldern", "bronsåldern" och plockade ut de böcker som kan funka till barn i åk 3, både faktaböcker och skönlitteratur. Det blev en rätt lång lista som jag nu också lägger här på hemsidan. (här hittar du den)
Och böckerna som är med på listan är en blandning av urgamla faktaböcker som hängt med ungefär sedan skolornas begynnelse (vi har en författare som heter Hadenius vars böcker alla lågstadielärare säkert känner igen) - och av helt nyutkommet, både fakta- och skönlitteratur.

Särskilt vill jag tipsa om serien "Forntidsglimtar" av Anna-Lena Andersson där det finns två titlar: Jägarstenåldern och Bondestenåldern.

forntidsglimtar

Och böckerna om Älgpojken av Cecilia Sundh: Innan månen går upp och Dödens glänta.

Älgpojken

Kategorier: boktipslistor, lektionsmaterial, historia

Kommentarer

Kategorier