Ensamhet

Alla har behov av att få känna närhet och gemenskap med andra människor för att må bra.

Känslan att vara själv

Det kan kännas viktigt att få dela upplevelser och lyckliga stunder med andra runt omkring sig, men också att känna att man inte står ensam när man möter motgångar i livet. Ensamhet blir ett problem när man är ensam utan att ha valt det själv. Man kanske känner att man saknar relationer som man egentligen vill ha, och någon att dela tankar och funderingar med. Man kan också känna sig ensam fast man är omgiven av människor, men där man känner att man inte passar in eller att ingen förstår en.

Ensamhet vid förändringar

Vissa förändringar i livet kan leda till att man känner sig ensam, till exempel om man flyttar, byter skola eller om ens föräldrar separerar. Oftast handlar det om kortare perioder i livet och det brukar lösa sig när man får nya kompisar och man har vant sig vid den nya situationen.

Vad kan jag göra?

Om man lider av sin ensamhet kan man behöva stöd och hjälp. Har man under längre tid känt sig isolerad, kanske så pass att man slutat gå i skolan, börjat undvika kompisar, tackat nej till sådant som man brukar gilla att göra, är det extra viktigt att få stöd och hjälp med att bryta isoleringen. Man kan till exempel ta kontakt med skolsköterskan på skolan. Vissa skolor erbjuder stödjande samtal. Man kan också ta kontakt med ungdomsmottagningen och få prata med någon där.

Om det känns svårt att ta kontakt via telefon och samtal kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon. På Tjejzonen och Bris kan man få stöd om man mår dåligt. De chattar med ungdomar vissa dagar och tider. Även ungdomsmottagningen, UMO, eller skolsköterskan kan hjälpa till.

Källa: BUP

Publicerad 2021-12-07, Uppdaterad 2023-09-22