Mer information om Ljuskällan

Inriktning

Vi ger omvårdnad, omsorg och service dygnet runt. Här arbetar vi utifrån brukarens behov och önskemål.

Boendemiljö

Boendet har 58 lägenheter med möjlighet till parboende i två av dem. Lägenheterna är fördelade på sju enheter och har ett till två rum med pentry och rymliga badrum. Till varje lägenhet hör också ett vindsförråd.

Lägenheterna på markplan har uteplats och lägenheterna på andra våningen har en fransk balkong. Enheterna på andra våningen har även en rymlig, gemensam balkong. Varje enhet har ett gemensamhetsutrymme med öppen planlösning som inrymmer matsal, tv-hörna, kök samt tvättstugeutrymme.   

Fastigheten består av två tvåvåningsbyggnader som är sammanbundna av en lägre byggnad med stora glaspartier. I denna del finns enhetschefens kontor, sjuksköterskornas kontor, personalrum samt en samlingssal, Torget.

Torget är husets samlingspunkt och inrymmer bland annat fåtöljgrupper, bord och stolar. Torget har skjutbara väggar och ger möjlighet till privata samkväm för er och era närstående. I anslutning till torget finns också ett mindre kök. Torget används till såväl aktiviteter för brukare som andra sammankomster.

Vi kan njuta av två vackra innergårdar med rinnande vatten och prunkande växtlighet. Det finns även fina promenadvägar runt fastigheten med bänkar placerade utmed vägen.    

Kost och måltider

På varje enhet finns det ett kök med matsal och sällskapsrum. Måltiderna serveras i den gemensamma matsalen. De som vill har möjlighet att äta inne i sin lägenhet. På Ljuskällan är måltiderna en viktig del av vardagen. Vi arbetar för att skapa en så trevlig måltidsmiljö som möjligt. Vi arbetar för att nattfastan inte ska bli för lång och därför erbjuder vi alltid något lite senare på kvällen eller på morgonen för de som vaknar tidigt. Till helger och högtider dukar vi extra fint och anpassar maten efter traditioner och önskemål.

Aktiviteter och rehabilitering

På Ljuskällan särskilda boende finns en aktivitetsledare som ansvarar för planering av sociala och meningsfulla aktiviteter utifrån brukarens intressen och önskemål. Det finns bland annat gymnastik, dans uppträde, kortspel, bingo, pyssel och frågesport.

Vi erbjuder alla våra boende på spa upplevelse. Stunden på spaet ska vara en helhetsupplevelse med musik, bad och avkoppling.

Det finns tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut som regelbundet kommer till våra enheter. De upprättar träningsprogram för dem som är i behov av detta och handleder personalen att tillsammans med den boende fullfölja programmet. Vårt mål är att hjälpa dig att behålla de funktioner som Du har kvar trots eventuella fysiska eller psykiska hinder.

En sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt. Ljuskällans särskilda boende har en sjuksköterska som arbetar måndag till fredag mellan kl.07.00 – 16.00. Det finns husläkare som gör hembesök efter tidsbokning om man så önskar.

Personal

Majoriteten av personalen är undersköterskor och all personal erbjuds kontinuerligt fortbildning inom verksamhetsområdet. Vårt mål är att hela tiden se över våra rutiner och arbetsformer för att kunna bedriva en bra verksamhet.

Kvalitetsarbete

På Ljuskällans särskilda boende arbetar vi utifrån brukarens behov och önskemål. Vi har ankomstsamtal och upprättar genomförandeplaner. Alla boende får en kontaktperson i samband med inflyttning som håller kontakt med anhöriga, beställer hårvård och fotvård om det behövs. Anhöriga är en viktig och nära samarbetspartner med oss.

Publicerad 2020-11-05, Uppdaterad 2022-03-22