Kåseberga och Ales stenar

Kåseberga Ales stenar

På Kåsehuvud ovanför hamnen i det gamla fiskeläget Kåseberga tronar Sveriges största bevarade skeppssättning, Ales stenar. Den omfattar idag totalt 59 stenblock, är 67 meter lång och 19 meter bred. Upplevelsen på åsen, där havet möter himlen och naturen kommer så nära är magisk! Läs mer i boken Ales stenar - Stenskeppet i Kåseberga skriven av Görhan Hellström.

Till fiskeläget kommer varje dag, hela året, mängder med besökare som vill njuta av atmosfären, äta och dricka gott och vandra upp på åsen till skeppssättningen. Konstnärer, hantverkare, souvenirbutiker och antikaffär ligger sida vid sida med restauranger, fiskrökeri och kiosker.

Tillgänglighet och parkering

Att komma upp till Ales stenar om man är funktionshindrad eller sitter i rullstol är tyvärr inte möjligt. Det går inte att köra dit upp med bil och vägen upp är markväg med gräs i mitten och svår att rulla på.

Vägarna i Kåseberga är smala och trånga och bara en väg som leder ner till hamnen. Det finns två parkeringar i Kåseberga. För att underlätta trafiksituationen parkera gärna på den första och största parkeringen (P-avgift) och följ sedan vägen till Ales stenar genom den pittoreska byn. Den andra parkeringen finns i hamnen med begränsade antal platser och P-avgift.

Publicerad 2013-07-15, Uppdaterad 2020-11-04

Turistinformation i Kåseberga

I Kåseberga vid den stora parkeringen just vid nerfarten finns en tavla med information att ta del av.

Ta sig hit

Under sommaren går det fint att åka med Skånetrafiken till Ale Stenar (hållplats Kåseberga S). Klicka här för att söka busstider.