Klostrets utställningar

Dessa utställningar kan du se på Klostret just nu

Vem ställer ut? undrar Stina Wirsén

Wirsen

24 maj – 2 november | Barnutställning på andra våningen

Välkomna till en värld av bild, form och färg. I utställningen möter du flera älskade figurer och karaktärer från Stina Wirséns fantastiska bilderboksvärld. Här kan uppleva originalkonst och skulpturer, titta på film, läsa böcker, rita, eller leka fritt. Utställningen riktar sig till yngre barn och deras vuxna.

Sedan slutet av 1990-talet har Stina Wirsén illustrerat egna och andras texter i över 100 barnböcker. I år är det jubileumsår för ”Vem”, då det är 20 år sedan den första boken gavs ut.

Kopplat till utställning finns en öppen verkstad. Vem är du när du är glad? Vem är du när du är jättesur? Vem är du när du är blyg? Alla barn är välkomna att rita sitt självporträtt.

Är du nyfiken på mer av hennes arbete? Gå in på www.stinawirsen.se

 

Väggarna Talar! - Ett klosters historia

Detalj av kalvariegrupp som tidigare stod i klosterkyrkan.

3 juni 2023 - tillsvidare | För barn och vuxna | Första våningen

Kostret har en fascinerande historia. Hur har denna gamla byggnad framlevt sina snart 760 år? Vad har hänt innanför murarna och hur har staden Ystad där klostret byggdes förändrats?

Nu visar vi en ny utställning om klosterbyggnadens historia. Den riktar sig till barn och vuxna från 12 år och uppåt.

 

Kunskapens bilder – Skolplanscher i våra samlingar

Skolplansch

1 mars – 2 november | Utställning på första våningen

Under slutet av 1800-talet och stor del av 1900-talet användes planscher för att illustrera undervisningen i svenska skolor. I YF – Ystads kulturhistoriska förenings samlingar finns skolplanscher med bland annat bibliska, botaniska, zoologiska och historiska motiv. I utställningen visas ett urval av dem.

Fredrik Vilhelm Thorsson – En skomakares och statsmans liv i bild och text

31 maj - 6 januari 2026| Bildspel på andra våningen

Den 5 maj i år är det 100 år sedan finansminister Fredrik Vilhelm Thorsson från Stora Köpinge avled på Ystads lasarett, knappt 65 år gammal. I Ystads museers fotosamling finns en del fotografier av honom. I ett bildspel i Klostrets hörsal visar vi dem och berättar en del av Fredrik Vilhelm Thorssons historia från skomakarlärling till rikspolitiker.

 

På ruinens brantFotografier från klostrets restaurering i början av förra seklet.

Klostret före restaurering

Klostret mot sydost, före restaureringen. Den östra längan och utbyggnaden är putsade, trappstegsgavlarna är nertagna. Fotograf: Samuel Moses Marcus, 1901.

6 juni – tillsvidare | Fotoutställning på första våningen

Det var nära att klostret revs i slutet av 1800-talet. Vid den tiden hade byggnaden försummats i nästan ett sekel. I början av 1900-talet ändrades stadsfullmäktiges rivningsbeslut och klostret restaurerades istället. Utställningen i klostrets korsgång visar fotografier från tiden före, under och efter klostrets restaurering.

 

Digitala utställningar

Klostret visar alltid ett urval föremål eller fotografier ur samlingarna, men det är bara en bråkdel av allt vi förvaltar. Här i våra digitala utställningar kan du ta del av föremålen från tidigare utställningar på Klostret.

Kvinna i folkdräkt

Allmogens juveler

Dräktsilverutställningen visades ursprungligen på Klostret 17/11 2013 – 3/4 2016.
I den digitala versionen visar vi dräktsilver från 1700- och 1800-talen.

Samuel Moses Marcus

Samuel Moses Marcus - Fotografen som förevigade det sena 1800-talets Ystad

Fotoutställningen visades ursprungligen på Klostret 9/6 2019 – 5/4 2020.
I den digitala versionen visar vi Ystadbilder från 1860-talet fram till 1910-talet.