Filmens form och berättande
Ystads konstmuseums programserie våren 2025
Vårens programserie tar avstamp i den utställningsaktuella konstnären Lena Bergendahls arbete. Tillsammans med ABF Österlen bjuder Ystads konstmuseum in konstnärer och forskare till fördjupande samtal. Det handlar om filmskapande, vad essäfilm är och så djupdyker vi i science fiction-klassikern "Blade Runner".

Porträtt av Lena Bergendahl / Lena Bergendahl still ur filmen "The Human Orchid", 2024.
KONSTNÄRSSAMTAL MED LENA BERGENDAHL
Välkommen till ett samtal mellan konstnären Lena Bergendahl och Ystads konstmuseums intendent Ellen Klintenberg. Samtalet kretsar kring Bergendahls konstnärskap och den aktuella utställningen "The Human Orchid", om hennes arbetsprocess och att arbeta med film.
🗓 Söndag 23 februari kl. 13.00
📍 Hörsalen, Ystads konstmuseum
🎟 Fri entré, ingen föranmälan
Om Lena Bergendahl
Lena Bergendahl, född 1982 i Pixbo, har för närvarande sin bas i Malmö. I sina projekt, som vanligtvis spänner över flera år, utforskas bland annat bilders ursprung och människans relation till teknik. Hon blandar ofta fiktiva scenarier, dokumentära inslag och arkivmaterial i installationer som omfattar film, fotografi, skulptur och text.
Bergendahl tog sin masterexamen i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2010. Hennes arbeten har bland annat visats i utställningarna "An Image of What You See", Galleri Gerlesborg, Gerlesborg (2023); "To the Looker’s Left", Vermilion Sands, Köpenhamn (2022);
"An Image of What You See", Galleri Format, Malmö (2021); "Digital Mutants", Celsius Projects, Malmö (2019) och "Omnejd", Lunds konsthall, Lund (2018).

Porträtt av Magnus Bärtås/ Magnus Bärtås still ur filmen "Madame & Little Boy", 2009.
FÖRELÄSNING MED MAGNUS BÄRTÅS
Välkommen till en föreläsning om videoessän med konstnären Magnus Bärtås. Med avstamp i sitt eget arbete kommer Bärtås att berätta om vad som utmärker videoessän som form. Föreläsningen ger introduktion till en berättartradition med stort inflytande på samtidskonsten.
🗓 Söndag 16 mars kl. 13.00
📍 Hörsalen, Ystads konstmuseum
🎟 Fri entré, ingen föranmälan
Om Magnus Bärtås
Magnus Bärtås är född 1962 i Jönköping och är baserad i Stockholm. Han är konstnär, skribent och forskningschef på Konstfack och arbetar främst med text och video. Bärtås avhandling i konstnärlig forskning, "You Told Me – Work stories and video essays", presenterades 2010 vid Göteborgs universitet. I fokus för avhandlingen är berättelserna bakom ett konstverk och relationer mellan berättaren, betraktaren, bilderna och konstnären inom videoessäns praktik.
Bärtås arbete har presenterats på filmfestivaler och konstinstitutioner i Sverige och internationellt. 2016 gjorde Göteborgs Konsthall en större presentation av Bärtås konstnärskap och 2017 blev hans film "The Strangest Stranger" nominerad till bästa nordiska dokumentärfilm på CPH:DOX i Köpenhamn. Han har även get ut flera böcker, bland annat "Alla monster måste dö" som han skrev tillsammans med Fredrik Ekman och som nominerades till Augustpriset 2011.

Porträtt av Michael Tapper/ Still ur Ridley Scotts film "Blade Runner: The Final Cut", 2007.
FILMVISNING OCH SAMTAL BLADE RUNNER
Välkommen till Biografteatern Scala i Ystad för en visning av Ridley Scotts film "Blade Runner: The Final Cut". Efter filmen samtalar Ellen Klintenberg, intendent på Ystads konstmuseum, med filmvetaren och kritikern Michael Tapper. Under samtalet fördjupar vi oss i den stilbildande filmens berättelse och bakgrundshistoria.
🗓 Söndag 13 april kl. 13.00
📍 Biografteatern Scala, Ystad
🎟 Fri entré, ingen föranmälan
Om "Blade Runner: The Final Cut"
"Blade Runner: The Final Cut" kom 2007 och lär vara regissören Ridley Scotts favoritversion av klassikern från 1982. Filmen utspelar sig i en futuristisk värld i Los Angeles någon gång i framtiden (2019) när staden har blivit en mörk och sorglig plats. Rick Deckard är en så kallad ”blade runner”, en polis med uppdrag att döda genetiskt framställda replikanter vars enda brott är att de önskar vara riktiga människor. När Deckard kommer närmare ledaren för replikanterna börjar han ifrågasätta sin egen identitet.
Om Michael Tapper
Michael Tapper är docent i filmvetenskap och har tidigare varit anknuten forskare vid Lunds universitet. För den breda allmänheten är han känd som filmkritiker, framförallt för Sydsvenskan men han har även skrivit för tidningar och tidskrifter som Aftonbladet och Populär Historia. Tapper har även gett ut ett flertal böcker varav "Ingmar Bergman's 'Face to Face’" (2017) är den senaste.
I samarbete med ABF Österlen
