Tömning av små/enskilda avlopp

Här finns information för dig som är ägare av bostad med små/enskilda avlopp.

Slambrunn har fått sitt tunga stenlock avtaget.

Du som har en enskild avloppsanläggning vid fastigheten får hemskickat en broschyr med information om slamtömning. Läs 2025 års upplaga här:

Det här gäller inför tömning

Som fastighetsägare är det viktigt att du ser till att din avloppsanläggning är lättillgänglig för tömning.

Din avloppsanläggning ska vara uppmärkt

Sätt en pinne, flagga eller liknande vid avloppsanläggningen, så är den lätt att hitta.

När anläggningen ligger utanför fastigheten, eller det är oklart vilken fastighet anläggningen tillhör, ska den vara markerad med skyltar som visar detta.

Din avloppsanläggning ska vara tillgänglig

Där slangdragning sker ska dragvägen vara fri från hinder i form av till exempel staket, murar, stubbar och planteringar. Dragvägen ska också röjas från snö och hållas halkfri i sådan utsträckning att personalen kan gå och flytta slang utan svårighet. Vid en- och tvåbostadshus får inte stängda portar eller grindar förekomma. Det ska finnas belysning längs med dragvägen.

Din avloppsanläggning ska vara frilagd

Avloppsanläggningen får vid tömningstillfället inte täckas av ett tungt lock. Lock får väga högst 15 kg, om det inte finns särskilda skäl för undantag. Lock av lättare material är till exempel plast-, glasfiber- eller plåtlock. Vi rekommenderar att du förser locket med en barnsäker låsanordning.

Om du inte har möjlighet att byta till ett lättare lock går det bra att inför tömning byta det tunga locket mot en lättare träskiva för att sedan lägga tillbaka det tunga locket när tömningen är genomförd. Tänk på att det är du som fastighetsägare som ansvarar för att det tunga locket tas bort och att inga olyckor sker på tomten.

Lock får inte vara blockerat, övertäckt eller fastfruset när tömning ska ske. Flytta på krukor och annat som står i vägen.

Slangdragning – det här krävs

Slangdragning är ett mycket tungt arbetsmoment. Avståndet mellan slambilen och avloppsanläggningen ska vara så kort som möjligt. Om 20 meter överskrids tillkommer en avgift för extra slangdragning.

Vi utför slangdragning upp till max 50 meter. Är sträckan längre än 50 meter ska fastighetsägaren lägga ut en egen slang till platsen där slambilen kan stanna. Fastighetsägaren ansvarar för att utlagd slang är i gott skick.

För att slangen ska kunna anslutas till slambilen krävs det att den är försedd med en han- och en honkoppling i vardera ände. Änden med hankoppling är den som ska ner i slambrunnen. Kom ihåg att slangen ska kunna nå botten av slambrunnen.

Specifikationer:

Sugslang för slamtömning | 76 mm – 3 tum

Slangkoppling Hane | 76 mm – 3 tum | Kopplingsstycke: Perrot-koppling

Slangkoppling Hona | 76 mm – 3 tum| Kopplingsstycke: Perrot-koppling

Slangkoppling
Slangkoppling

Växtlighet

Träd, buskar, häckar och annan växtlighet ska hållas efter så att slambilen kan ta sig fram. Även vägen mellan slambilens uppställningsplats och din avloppsanläggning ska vara fri från hinder i form av växtlighet. Om växtligheten inte hålls efter kommer tömning av avloppsanläggningen inte att kunna genomföras.

Transportväg och uppställningsplats för slambil

Slambilar är stora och tunga. Om vägen fram till avloppsanläggningen är en enskild väg är det fastighetsinnehavarens uppgift att se till att vägen är dimensionerad och hålls i sådant skick att den är farbar vid varje hämtningstillfälle. Vägen ska ha fri sikt och det ska inte finnas utstickande grenar och andra hinder. Vintertid ska vägen snöröjas och vara halkfri.

Vägen måste tåla den belastning som tunga fordon ger och ska vara minst 3,5 meter bred och ha en fri höjd på minst 4,7 meter. Uppställningsplatsen, det vill säga platsen där slambilen stannar, ska vara minst 4 meter bred och 15 meter lång. Om slambilen behöver vända ska det gå att göra på ett trafiksäkert sätt. Backning ska undvikas och vändplats ska vara utformad som en vändplan eller en trevägskorsning. Vändplatsen ska ha en radie på minst 9 meter.

Tömningsdagar

Enligt Ystads kommuns renhållningsordning ska enskilda avloppsanläggningar tömmas minst en gång per år, eller enligt beslut från Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Tömningen får endast utföras av Ystads kommun.

Tömning ska ske minst en gång per år

Du får en avisering cirka två veckor innan tömning. Önskas tömning annan vecka än den du får aviserad, kan du kontakta vår kundservice. Ring minst en dag i förväg innan klockan 12.00.

Vid behov ska små/enskilda avloppsanläggningar tömmas oftare än en gång per år. Schemalagda extratömningar debiteras enligt ordinarie taxa.

Så här töms din avloppsanläggning

I en sluten tank går det inte att komma åt det sista slammet på botten av tanken eftersom tömningsröret inte går ända ner till tankens botten. Cirka 1–2 decimeter slam kan bli kvar i tanken efter tömning.

I en köksbrunn står det alltid vatten. Skulle det däremot finnas ett tjockt lager slam kvar på botten av brunnen, så har tömningen inte utförts korrekt och du ska ringa till Tekniska avdelningens kundservice och reklamera tömningen.

Kontrollera med en mätsticka hur mycket slam det finns kvar i avloppsanläggningen innan du ringer och reklamerar.

Extra tömning

Du kan också beställa en extra tömning hos Tekniska avdelningens kundservice. Extra tömningar utförs på tisdagar eller torsdagar och måste beställas senast dagen innan kl. 12.00. Debiteras enligt ordinarie taxa.

Akuttömning

För akut tömning under kontorstid ska du Kontakta Tekniska avdelningens kundservice.

För akut tömning efter kontorstid ska du kontakta SOS-Alarm på telefonnummer 040-676 90 70.

Reklamera inom 7 dagar

Blir din anläggning inte tömd vid det ordinarie tömningstillfället, eller om du har andra reklamationer på tjänsten, är det viktigt att du hör av dig till Tekniska avdelningens kundservice direkt när du upptäcker problemet, men senast inom 7 dagar från det planerade tömningstillfället.

Vid förhindrad tömning

Om tömning inte kan utföras på grund av anledning som orsakats av fastighetsägaren kommer vi att debitera en bomkörningsavgift och du kommer att få en ny avisering om tömning. Läs noggrant igenom vad du som fastighetsägare ska göra för att förbereda inför tömning under rubriken ”Det här gäller inför tömning”.

Dispenser

Uppehåll i tömning

Fastighetsägare kan, efter anmälan, få medgivande om uppehåll i tömning av små-och enskilda avloppsanläggningar. Förutsättningen för uppehåll i tömning är att fastigheten inte kommer nyttjas under en sammanhängande period av minst 12 månader. Anmälan görs till vår kundservice.

Förlängt tömningsintervall

Fastighetsägare kan ansöka om förlängt tömningsintervall av små- och enskilda avloppsanläggningar. Ansökan sker hos Ystad-Österlenregionens miljöförbund.

Eget omhändertagande

Fastighetsägare kan ansöka om att själv hantera fastighetens toalettavfall genom kompostering eller annan jordförbättring. Ansökan görs till Ystad-Österlenregionens miljöförbund.

Kontakt

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se

Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndagar kl. 9 –12)
E-post: fyrfack@ystad.se

Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfallsminimering. Gå in och gilla!

Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten