Tömning av små/enskilda avlopp
Här finns information för dig som är ägare av bostad med små/enskilda avlopp.
Du som har en enskild avloppsanläggning vid fastigheten får hemskickat en broschyr med information om slamtömning. Läs 2025 års upplaga här:
Det här gäller inför tömning
Som fastighetsägare är det viktigt att du ser till att din avloppsanläggning är lättillgänglig för tömning.
Din avloppsanläggning ska vara uppmärkt
Sätt en pinne, flagga eller liknande vid avloppsanläggningen, så är den lätt att hitta.
När anläggningen ligger utanför fastigheten, eller det är oklart vilken fastighet anläggningen tillhör, ska den vara markerad med skyltar som visar detta.
Din avloppsanläggning ska vara tillgänglig
Där slangdragning sker ska dragvägen vara fri från hinder i form av till exempel staket, murar, stubbar och planteringar. Dragvägen ska också röjas från snö och hållas halkfri i sådan utsträckning att personalen kan gå och flytta slang utan svårighet. Vid en- och tvåbostadshus får inte stängda portar eller grindar förekomma. Det ska finnas belysning längs med dragvägen.
Din avloppsanläggning ska vara frilagd
Avloppsanläggningen får vid tömningstillfället inte täckas av ett tungt lock. Lock får väga högst 15 kg, om det inte finns särskilda skäl för undantag. Lock av lättare material är till exempel plast-, glasfiber- eller plåtlock. Vi rekommenderar att du förser locket med en barnsäker låsanordning.
Om du inte har möjlighet att byta till ett lättare lock går det bra att inför tömning byta det tunga locket mot en lättare träskiva för att sedan lägga tillbaka det tunga locket när tömningen är genomförd. Tänk på att det är du som fastighetsägare som ansvarar för att det tunga locket tas bort och att inga olyckor sker på tomten.
Lock får inte vara blockerat, övertäckt eller fastfruset när tömning ska ske. Flytta på krukor och annat som står i vägen.
Tömningsdagar
Enligt Ystads kommuns renhållningsordning ska enskilda avloppsanläggningar tömmas minst en gång per år, eller enligt beslut från Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Tömningen får endast utföras av Ystads kommun.
Tömning ska ske minst en gång per år
Du får en avisering cirka två veckor innan tömning. Önskas tömning annan vecka än den du får aviserad, kan du kontakta vår kundservice. Ring minst en dag i förväg innan klockan 12.00.
Vid behov ska små/enskilda avloppsanläggningar tömmas oftare än en gång per år. Schemalagda extratömningar debiteras enligt ordinarie taxa.
Extra tömning
Du kan också beställa en extra tömning hos Tekniska avdelningens kundservice. Extra tömningar utförs på tisdagar eller torsdagar och måste beställas senast dagen innan kl. 12.00. Debiteras enligt ordinarie taxa.
Akuttömning
För akut tömning under kontorstid ska du Kontakta Tekniska avdelningens kundservice.
För akut tömning efter kontorstid ska du kontakta SOS-Alarm på telefonnummer 040-676 90 70.
Reklamera inom 7 dagar
Blir din anläggning inte tömd vid det ordinarie tömningstillfället, eller om du har andra reklamationer på tjänsten, är det viktigt att du hör av dig till Tekniska avdelningens kundservice direkt när du upptäcker problemet, men senast inom 7 dagar från det planerade tömningstillfället.
Vid förhindrad tömning
Om tömning inte kan utföras på grund av anledning som orsakats av fastighetsägaren kommer vi att debitera en bomkörningsavgift och du kommer att få en ny avisering om tömning. Läs noggrant igenom vad du som fastighetsägare ska göra för att förbereda inför tömning under rubriken ”Det här gäller inför tömning”.
Dispenser
Kontakt
Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se
Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndagar kl. 9 –12)
E-post: fyrfack@ystad.se
Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfallsminimering. Gå in och gilla!
Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten