Matavfall

Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller ätit, och som man inte kan spara. Matavfallet ska slängas i särskilda papperspåsar som du får från kommunen, och sedan i kärlet för matavfall, för att bli biogas och biogödsel.

Ta hand om matresterna

Vi slänger mängder av mat varje dag – ungefär en femtedel av all mat vi köper! Det är inte bra för varken miljön eller plånboken. Mat som går att äta ska inte slängas, men det matavfall som ändå uppstår – till exempel skal, blast och kärnhus – ska sorteras så att vi kan göra biogas och biogödsel av det.

Stiliserad grafisk bild av äppelskrutt.

Det här är matavfall

Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller ätit, och som man inte kan spara. Matavfallet ska slängas i särskilda papperspåsar som kommunen tillhandahåller, och sedan i kärlet för matavfall.

Exempel: oätbara matrester, frukt- och grönsaksskal, blast och kärnhus, äggskal, fiskrens och mindre köttben, kaffesump och filter, teblad och tepåsar samt små mängder hushållspapper och servetter.

En man sorterar sopor i sitt kök.

Sorteras inte som matavfall

Tänk på att hålla extra koll på ditt tallriksavskrap. Sådant som kapsyler, tuggummi, snus, fimpar och plast hör inte hemma i matavfallet.

Burspån, kattsand och hundbajspåsar slängs som restavfall.

Fimpar, cigaretter, snus och tuggummi slängs som restavfall.

Blommor och krukväxter är trädgårdsavfall.

Plastpåsar och matförpackningar sorteras som förpackningar.

Så här gör du

  • Matavfallet lägger du i de bruna papperspåsarna du får av kommunen.
  • Använd biokorgen du har fått av kommunen, den är utformad för att lufta påsen ordentligt.
  • Byt påse när den är fylld till två tredjedelar, eller efter 2–3 dagar.
  • Stäng matavfallspåsen på samma sätt som du stänger en papperspåse från bageriet. Du kan lägga påsen i en andra matavfallspåse när du bär ut den till kärlet, men aldrig i en plastpåse.
  • Ta hand om ditt matavfallskärl och skölj av det ibland. Under sommaren kan du spraya kärlet med ättikslösning för att slippa larver och flugor.
Person håller en biokorg med matavfallspåse i.

Använd biokorg till matavfallspåsen

Använd biokorgen du har fått av kommunen, den är utformad för att lufta påsen ordentligt. Har du inte fått någon biokorg, eller om du behöver en ny ska du beställa en från Tekniska avdelningens kundservice. Du kan också hämta en hos Tekniska avdelningen på Koppargatan 7 i Ystad.

Vad händer med matavfallet jag sorterar ut?

Att ta hand om sitt matavfall innebär en stor klimatnytta eftersom det blir till biogas och biogödsel. Biogas användas bland annat för att köra bussar och biogödsel ger gödning åt lantbrukare som bedriver ekologisk odling. Det är därför som det är bättre för klimatet om matavfallet används till detta i stället för att eldas upp. Av en matavfallspåse som väger ungefär två kilo det utvinnas biogas för att driva ett fordon i fyra kilometer. Om allt matavfall i Sverige samlades in skulle det ge biogas som motsvarar 100 miljoner liter bensin.

Varför papperspåse till matavfallet?

Det är viktigt att använda de specialgjorda papperspåsarna för matavfall för att sortering och återvinning av matavfall ska fungera på bästa sätt. Papperspåsen har flera fördelar, den viktigaste är att sortering i papperspåse bidrar till en högre renhet på matavfallet vilket i sin tur innebär hög kvalitet på biogödseln.

De bioplastpåsar som finns på marknaden idag bryts inte ner i rötkammaren utan följer med biogödseln ut på åkermarken. De har också egenskaper som innebär driftproblem i anläggningarna vilket beror på att påsarna är framtagna för industriell kompostering, inte för rötning. Därför har alla kommuner i Sysavregionen gemensamt med Sysav kommit överens om att specialgjorda papperspåsar för sortering av matavfall ska användas.

Idag forskas det mycket på detta område och helt fossilfria biopåsar som fungerar i hela biogasprocessen kommer helt säkert att finnas i framtiden. Tills dess är det papperspåsar som gäller i Sysavregionen.

Behöver du fler matavfallspåsar?

Fastklämd matavfallspåse i locket på fyrfackskärl.

En- och tvåbostadshus

Boende i en- och tvåbostadshus klämmer fast en tom matavfallspåse i locket när det är dags för tömning, så lämnar sophämtaren nya påsar på kärlet. Du kan också hämta nya matavfallspåsar på Tekniska avdelningen på Koppargatan 7 i Ystad, och på Hedeskoga återvinningscentral på Blåsborgsvägen 161.

Flerbostadshus och andra fastigheter med gemensam avfallshantering

I flerbostadshus och andra fastigheter med gemensam avfallshantering ansvarar fastighetsägaren för att beställa nya matavfallspåsar från Tekniska avdelningen och tillhandahålla dem till de boende.

Verksamheter

Verksamheter kontaktar vår kundservice för att beställa nya matavfallspåsar. Tänk på att beställa i tid – leverans kan ta upp till 14 dagar.

Läckande påsar, flugor och andra kryp?

Undvik fukt och läckande påsar

Låt potatisskal, kaffefilter och annat som kan vara blött rinna av i vasken (t.ex. i ett durkslag) innan du slänger det i matavfallspåsen. Är matavfallet riktigt blött kan du lägga papper i botten eller använda dubbla matavfallspåsar. Byt påse minst var tredje dag och fyll den aldrig mer än 2/3. Ställ alltid påsen i biokorgen då den hindrar läckage.

Blomflugor i köket

Blanda din egen flugfälla och häll upp i ett glas som får stå på diskbänken eller under vasken. Recept: 1 dl äppelcidervinäger, 1/2 msk vatten, 1 msk olja och några droppar diskmedel.

Fluglarver i matavfallskärlet

Byt påse ofta, varannan eller var tredje dag och stäng påsen ordentligt. Blanda ättika och vatten i en sprejflaska och spreja längs kanten på kärlet, och eventuellt lite i kärlet. Spreja sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).

Ta hand om ditt matavfallskärl

Om du har möjlighet, låt kärlet stå i skugga. Rengör kärlet med jämna mellanrum för att minska lukt.

Matavfallsinsamling i flerbostadshus

Alla fastigheter måste ha separata kärl för insamling av matavfall. Fastighetsägaren ansvarar för att beställa kärl för sortering av matavfall från Tekniska avdelningens kundservice. Eftersom det ingår ett matavfallskärl för varje restavfallskärl i ett abonnemang tillkommer ingen extra kostnad.

Varje hushåll får en bunt matavfallspåsar att sortera sitt matavfall i, en biokorg att använda i köket för att ställa matavfallspåsarna i, samt en sorteringsguide. Dessa levereras tillsammans med matavfallskärlet och fastighetsägaren ansvarar för att de delas ut till respektive hushåll.

Det finns också möjlighet att beställa sorteringsskyltar och väggskåp för matavfallspåsar att sätta upp i avfallsutrymmet. Även detta utan extra kostnad. Fastighetsägaren kontaktar Tekniska avdelningens kundservice för att göra en beställning.

Verksamheters matavfall

Alla verksamheter måste ha separata kärl för insamling av matavfall. Kärl för sortering av matavfall beställs från Tekniska avdelningens kundservice.

Med matavfallskärlet följer särskilda papperspåsar att sortera matavfallet i, en biokorg att använda i köket för att ställa matavfallspåsarna i, samt en sorteringsguide. Matavfallspåsar och påshållare finns i större storlekar för verksamheter som genererar större mängder matavfall.

Vagn för storkök

För de verksamheter som har behov av enkel- och dubbelvagnar till 45 liters matavfallspåsar och eventuellt restavfallssäckar ingår detta i startpaketet när du tecknar ett abonnemang. Skulle vagnarna sedan behöva bytas ut sköter verksamheterna detta själva med en extern leverantör, exempelvis PWS eller SanSac.

Kontakt

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se

Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: fyrfack@ystad.se

Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfall. Gå in och gilla!

Följ Ystad kommun på Facebook

Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten