Matavfall

Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller ätit, och som man inte kan spara. Matavfallet ska slängas i särskilda papperspåsar som du får från kommunen, och sedan i kärlet för matavfall, för att bli biogas och biogödsel.

Ikon matavfall

Det är sedan 1 januari 2024 obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter inom EU att sortera ut matavfallet och lämna det till matavfallsinsamling. De flesta hushåll och verksamhet kan redan i dag sortera sitt matavfall och ska därför enligt lagen göra det.

Ta hand om matresterna

Vi slänger mängder av mat varje dag – ungefär en femtedel av all mat vi köper! Det är inte bra för varken miljön eller plånboken. Mat som går att äta ska inte slängas, men det matavfall som ändå uppstår – till exempel skal, blast och kärnhus – ska sorteras så att vi kan göra biogas och biogödsel av det.

Det här är matavfall

Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller ätit, och som man inte kan spara. Matavfallet ska slängas i särskilda papperspåsar som kommunen tillhandahåller, och sedan i kärlet för matavfall.

Sorteras som matavfall

  • Oätbara matrester
  • Frukt- och grönsaksskal, blast och kärnhus
  • Äggskal
  • Fiskrens och mindre köttben
  • Kaffesump, inklusive filter
  • Teblad och tepåsar
  • Små mängder hushållspapper och servetter

Sorteras inte som matavfall

Tänk på att hålla extra koll på ditt tallriksavskrap. Sådant som kapsyler, tuggummi, snus, fimpar och plast hör inte hemma i matavfallet.

  • Burspån, kattsand och hundbajspåsar slängs som restavfall
  • Fimpar, cigaretter, snus och tuggummi slängs som restavfall
  • Blommor och krukväxter är trädgårdsavfall
  • Plastpåsar och matförpackningar sorteras som förpackningar

Så här gör du

  • Matavfallet lägger du i de bruna papperspåsarna du får av kommunen.
  • Använd biokorgen du har fått av kommunen, den är utformad för att lufta påsen ordentligt.
  • Byt påse när den är fylld till två tredjedelar, eller efter 2–3 dagar.
  • Stäng matavfallspåsen på samma sätt som du stänger en papperspåse från bageriet. Du kan lägga påsen i en andra matavfallspåse när du bär ut den till kärlet, men aldrig i en plastpåse.
  • Ta hand om ditt matavfallskärl och skölj av det ibland. Under sommaren kan du spraya kärlet med ättikslösning för att slippa larver och flugor.

Vad händer med matavfallet jag sorterar ut?

Att ta hand om sitt matavfall innebär en stor klimatnytta eftersom det blir till biogas och biogödsel. Biogas användas bland annat för att köra bussar och biogödsel ger gödning åt lantbrukare som bedriver ekologisk odling. Det är därför som det är bättre för klimatet om matavfallet används till detta i stället för att eldas upp. Av en matavfallspåse som väger ungefär två kilo det utvinnas biogas för att driva ett fordon i fyra kilometer. Om allt matavfall i Sverige samlades in skulle det ge biogas som motsvarar 100 miljoner liter bensin.

Behöver du fler matavfallspåsar?

En- och tvåbostadshus

Boende i en- och tvåbostadshus klämmer fast en tom matavfallspåse i locket när det är dags för tömning, så lämnar sophämtaren nya påsar på kärlet. Det går också bra att hämta nya påsar på Tekniska avdelningen på Koppargatan 7 i Ystad.

Flerbostadshus och andra fastigheter med gemensam avfallshantering

I flerbostadshus och andra fastigheter med gemensam avfallshantering ansvarar fastighetsägaren för att beställa nya matavfallspåsar från Tekniska avdelningen och tillhandahålla dem till de boende.

Verksamheter

Verksamheter kontaktar vår kundservice för att beställa nya matavfallspåsar. Tänk på att beställa i tid – leverans kan ta upp till 14 dagar.

Använd biokorg till matavfallspåsen

Använd biokorgen du har fått av kommunen, den är utformad för att lufta påsen ordentligt. Har du inte fått någon biokorg, eller om du behöver en ny ska du beställa en från Tekniska avdelningens kundservice. Du kan också hämta en hos Tekniska avdelningen på Koppargatan 7 i Ystad.

Problem med flugor och andra kryp?

Undvik fukt och läckande påsar

Låt potatisskal, kaffefilter och annat som kan vara blött rinna av i vasken (t.ex. i ett durkslag) innan du slänger det i matavfallspåsen. Är matavfallet riktigt blött kan du lägga papper i botten eller använda dubbla matavfallspåsar. Byt påse minst var tredje dag och fyll den aldrig mer än 2/3. Ställ alltid påsen i biokorgen då den hindrar läckage.

Ta hand om ditt matavfallskärl

Om du har möjlighet, låt kärlet stå i skugga. Rengör kärlet med jämna mellanrum för att minska lukt.

Fluglarver i matavfallskärlet

Byt påse ofta, varannan eller var tredje dag och stäng påsen ordentligt. Blanda ättika och vatten i en sprejflaska och spreja längs kanten på kärlet, och eventuellt lite i kärlet. Spreja sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).

Blomflugor i köket

Blanda din egen flugfälla och häll upp i ett glas som får stå på diskbänken eller under vasken. Recept: 1 dl äppelcidervinäger, 1/2 msk vatten, 1 msk olja och några droppar diskmedel.

Vagn för storkök

För de verksamheter som har behov av enkel- och dubbelvagnar till 45 liters matavfallspåsar och eventuellt restavfallssäckar ingår detta i startpaketet när du tecknar ett abonnemang. Skulle vagnarna sedan behöva bytas ut sköter verksamheterna detta själva med en extern leverantör, exempelvis PWS eller SanSac.

Kontakt

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se

Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndagar kl. 9 –12)
E-post: fyrfack@ystad.se

Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfallsminimering. Gå in och gilla!

Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten