Matavfall
Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller ätit, och som man inte kan spara. Matavfallet ska slängas i särskilda papperspåsar som du får från kommunen, och sedan i kärlet för matavfall, för att bli biogas och biogödsel.
Det är sedan 1 januari 2024 obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter inom EU att sortera ut matavfallet och lämna det till matavfallsinsamling. De flesta hushåll och verksamhet kan redan i dag sortera sitt matavfall och ska därför enligt lagen göra det.
Ta hand om matresterna
Vi slänger mängder av mat varje dag – ungefär en femtedel av all mat vi köper! Det är inte bra för varken miljön eller plånboken. Mat som går att äta ska inte slängas, men det matavfall som ändå uppstår – till exempel skal, blast och kärnhus – ska sorteras så att vi kan göra biogas och biogödsel av det.
Det här är matavfall
Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller ätit, och som man inte kan spara. Matavfallet ska slängas i särskilda papperspåsar som kommunen tillhandahåller, och sedan i kärlet för matavfall.
Sorteras som matavfall
- Oätbara matrester
- Frukt- och grönsaksskal, blast och kärnhus
- Äggskal
- Fiskrens och mindre köttben
- Kaffesump, inklusive filter
- Teblad och tepåsar
- Små mängder hushållspapper och servetter
Sorteras inte som matavfall
Tänk på att hålla extra koll på ditt tallriksavskrap. Sådant som kapsyler, tuggummi, snus, fimpar och plast hör inte hemma i matavfallet.
- Burspån, kattsand och hundbajspåsar slängs som restavfall
- Fimpar, cigaretter, snus och tuggummi slängs som restavfall
- Blommor och krukväxter är trädgårdsavfall
- Plastpåsar och matförpackningar sorteras som förpackningar
Så här gör du
- Matavfallet lägger du i de bruna papperspåsarna du får av kommunen.
- Använd biokorgen du har fått av kommunen, den är utformad för att lufta påsen ordentligt.
- Byt påse när den är fylld till två tredjedelar, eller efter 2–3 dagar.
- Stäng matavfallspåsen på samma sätt som du stänger en papperspåse från bageriet. Du kan lägga påsen i en andra matavfallspåse när du bär ut den till kärlet, men aldrig i en plastpåse.
- Ta hand om ditt matavfallskärl och skölj av det ibland. Under sommaren kan du spraya kärlet med ättikslösning för att slippa larver och flugor.
Kontakt
Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se
Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndagar kl. 9 –12)
E-post: fyrfack@ystad.se
Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfallsminimering. Gå in och gilla!
Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten