Visselblåsarfunktion
Ystads kommuns system för att ta emot information om missförhållanden.
Visselblåsning
Den 17 december 2021 träder en ny lag i kraft, lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, nedan kallat ”Visselblåsarlagen”.
Den innehåller bestämmelser om skydd för personer som i ett arbetsrelaterat sammanhang har fått del av eller inhämtat information om missförhållanden och rapporterar den.
Skyddet gäller även för andra än rapporterande personer, t.ex. personer som bistår den rapporterande personen och juridiska personer som den rapporterande personen äger, arbetar för eller på annat sätt har koppling till.
Skyddet består av ansvarsfrihet och förbud mot hindrande åtgärder och repressalier. Den nya Visselblåsarlagen kompletteras också med ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) som innebär att sekretess ska gälla vid handläggningen av rapporter om missförhållanden och i domstol vid tillämpningen av den nya Visselblåsarlagen.
För att omfattas av skyddet ska man antingen rapportera internt, externt eller genom offentliggörande. Nedan kan du läsa mer om vad de olika rapporteringssätten innebär.
Ystads kommun möjliggör intern rapportering:
- digitalt
- via telefon
- vid personligt möte (endast på begäran)
Här finns mer information om vad ett visselblåsarärende är, vem som omfattas av bestämmelserna av skydd i Visselblåsarlagen samt vad skyddet i sig innebär för det fall en person rapporterar om ett missförhållande som omfattas av Visselblåsarlagen:
Offentliggörande enligt grundlagsbestämmelserna
Om du inte omfattas av personkretsen som kan rapportera om missförhållanden och få skydd enligt Visselblåsarlagen, omfattas du ändå av bestämmelserna i våra grundlagar, tryckfrihetsförordningen (1949:105) och yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469).
Det står var och en fritt att utnyttja sina rättigheter enligt dessa lagar oaktat om man valt att använda sig av Visselblåsarlagens bestämmelser eller inte.
Skyddet som ges en person som rapporterar om missförhållanden enligt någon av våra grundlagar kallas sammantaget för Meddelarskyddet. Meddelarskyddet består av följande sex delar:
- Meddelarfrihet
- Anskaffarfrihet
- Rätten till anonymitet
Dessa tre rättigheter åtföljs av bestämmelser om motsvarande skydd för dessa rättigheter:
- Tystnadsplikt (källskydd)
- Efterforskningsförbud
- Repressalieförbud