Världens största katamaranfärja till Ystad

Molslinjen, som driver snabbfärjetrafiken mellan Ystad och Rønne på Bornholm under namnet Bornholmslinjen, beställer världens största snabbfärja för den kraftigt ökande trafiken. Leverans ska ske våren 2022.

Trafiken till Bornholm behöver en ny snabbfärja mellan Ystad och Rønne. Den nya färjan konstrueras av det australiska varvet Austal, som byggde såväl Molslinjens senaste snabbfärja m/s Express 4 som de tidigare snabbfärjorna m/s Leonora Christina och m/s Villum Clausen. Den nya färjan rymmer 1600 passagerare och upp till 450 personbilar.

Den nya snabbfärjan kommer att vara den i världen med störst kapacitet för bilar och passagerare. Den byggs också med särskilt fokus på manövrerbarhet och passagerarkomfort. Det kommer att finnas hela två passagerardäck med plats för 1 600 passagerare och bildäcket kan rymma upp till 450 bilar. Detta ökar färjekapaciteten med cirka 14 procent, vilket löser några av de kapacitetsproblem som färjelinjen har upplevt den senaste högsäsongen.

"De lägre priserna och en extra daglig frekvens har varit en överväldigande succé och har skapat en betydande passagerartillväxt under det senaste året. Med en ny och större färja, kan Bornholm bygga vidare på den framgången”, säger Molslinjens VD Carsten Jensen.

Färjan byggs så både sjövärdighet och komfort blir av största vikt, och den kommer att drivas av en ny motorkonstruktion med fyra motorer vardera på 16 cylindrar, som är världens mest effektiva 4-taktsmotorer. Motorerna är av så kallad dual fuel bränsletyp, och både motorer och fartyg är därmed förberedda för alternativt bränsle. Dessutom kommer fartyget att utrustas med stabiliseringssystem och två mycket kraftfulla bogpropellrar.

Danska staten och Molslinjen har kommit överens om att förlänga kontraktet avseende färjetrafiken mellan Ystad och Rønne med två år, så att det löper ut 2030.

”Vi i Ystad Hamn är både glada och stolta över att få vara en del av denna viktiga trafik som är livlinan för ön Bornholm” säger Ystad Hamns VD Björn Boström. ”Vi gläder oss till att hälsa den nya snabbfärjan välkommen våren 2022”.

Express 5

 

Publicerad 2019-10-24, Uppdaterad 2019-10-30