Snö och halka

Från den 28 november till den 13 mars har vi vinterberedskap. Den ordinarie styrkan kompletteras med entreprenörer och båda står redo att rycka ut för att för att utföra sina uppdrag.

Vi snöröjer efter en prioriteringslista, där huvudgator, gator med busstrafik, matargator samt de stora och mest frekventerade gång- och cykelbanorna röjs först. Målsättningen är att större gator och gång- och cykelvägar ska vara klara före rusningen i morgontrafiken. Utöver egna resurser har vi entreprenörer till hjälp i dom olika områdena.

Snöröjning

Ystads kommun, Trafikverket och fastighetsägarna har ett gemensamt ansvar för snöröjningen och halkbekämpningen i kommunen. Kommunen ansvarar för de kommunala vägarna, cykelvägar, torg och vissa gångbanor. Trafikverket sköter det allmänna vägnätet. Fastighetsägare är ansvarig för snöröjning på sin egen mark, men också för trottoar eller gångbana längs med sin fastighet.

Halkbekämpning

Halkbekämpningen sker i första hand på de prioriterade stråken så som gång och cykelvägar, trappor och torg.

Fastighetsägarens ansvar

Som fastighetsägare har du ett ansvar för att sköta ytorna för gående utanför din fastighet under hela året.

Trafikverket

Trafikverket ansvarar för skötsel och underhåll av det statliga vägnätet och de cykelvägar som ligger utmed dessa vägar. På Trafikverkets hemsida kan du läsa mer om underhållsarbetet, hur det planeras över året och vilken entreprenör som ansvarar för underhåll och skötsel i olika områden.

Frågor och svar

Vad innebär ”huvudgatorna” i er prioriteringsordning?

Enligt vår prioriteringsordning ska huvudgatorna snöröjas först, de innebär de stora infartsvägarna in till tätorten; dvs Malmövägen, Bellevuevägen, Kristianstadvägen och Österleden. Men också Räddningsvägarna (som bland annat innefattar de två största: Bellevyvägen och Kristianstadvägen)

När används salt och när används sand?

Stora vägar saltas ner till minus 6 grader. Är det kallare så använder vi saltlösning (salt utblandat med vatten) då det ger större effekt.
Gång- och cykelvägar sandas förebyggande när det är för kallt för att salta.

Skottas byarna samtidigt som tätorten?

Ja, byarna snöröjs och halkbekämpas samtidigt. Vi använder olika entreprenörer för att allt ska kunna ske samtidigt. Men kommer det mycket snö inom en kort tidsperiod så tar det av naturliga skäl längre tid.

Vad innebär att kommunen har ”vinterberedskap”?

Under perioden 28 november till den 13 mars har vi så kallad vinterberedskap, det innebär att vi har en arbetsledare i beredskap hela dygnet runt som bevakar om det kan uppstå behov av halkbekämpningen och plogning.

Hur prioriteras Östergatan?

Östergatan är prioriterad, saltning och plogning sker inför att affärerna öppnar.

Är det inte miljöovänligt att salta?

Vi är medvetna om de negativa miljökonsekvenserna av salt och är därför restriktiva med användningen och saltar enbart då vi bedömer att det finns behov. Fordonens spridare är också anpassade för att minimera saltmängden till det som behövs.

Vem ansvarar för skottning på perrongen på tågstationen?

Det är vi på kommunen som snöröjer bussperrongen, medan Skånetrafiken ansvarar för tågperrongen.

Kontakt

Kundservice tekniska avdelningen

Telefon: 0411-57 77 77
Telefontid: måndag-fredag 09.00-12.00

E-post: tekniska@ystad.se