Trafiksäkerhet

Grunden för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige är nollvisionen, en framtid där ingen dödas eller skadas allvarligt i vägtrafiken.

Tillsammans med Trafikverket och polisen arbetar Ystads kommun med att förbättra vår trafikmiljö. Vi tittar då framför allt på våra oskyddade trafikanter, dvs. gående, cyklister och mopedister.

Lokala trafikföreskrifter

Alla generella regler för hur vi ska uppträda i trafiken finns i Trafikförordningen, som gäller för hela Sverige. Vägmärken används bara undantagvis för att visa på reglerna i Trafikförordningen. Exempel på en sådan regel är att ett fordon får inte stannas eller parkeras i en vägkorsning eller inom ett avstånd av 10 meter från en korsande körbanas närmaste ytterkant, en regel som man inte använder vägmärken till. Ystad har också lokala trafikföreskrifter, som endast gäller för Ystad. Alla Ystads lokala trafikföreskrifter finns i landets gemensamma databas

Hastighetsdämpande åtgärder

Störst påverkan på trafiksäkerheten har hastigheten. Lägre hastighet ger ökad trafiksäkerhet, tillgänglighet och trygghet. Lägre hastighet miskar också trafikbullret.

Det finns flera alternativ för hastighetsdämpande åtgärder, så som:

  • Avsmalning av gator
  • Cirkulationsplatser
  • Fartgupp
  • Upphöjda korsningar
  • Upphöjd gång/cykelpassage
  • Digitala hastighetsdisplayer

I Trafikverkets nationella vägdatabas (nvdb) kan du välja att titta på flera egenskaper på vägnätet till exempel vilken hastighetsgräns som gäller för en viss sträcka.

Ditt ansvar som fastighetsägare

Säker trafik på våra gator och vägar kräver också fri sikt i korsningarna. Varje år skadas människor i trafiken i onödan, för att sikten är skymd.

Se till att du syns i mörkret

Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka. De flesta olyckor med gångtrafikanter sker i tätbebyggda områden trots att gatubelysning finns.

Även som cyklist måste du synas väl i trafiken när det är mörkt ute. Se till att cykeln har reflexer och belysning. Cykelreflexer ska vara vita framtill, röda baktill och orange eller vita på sidorna. Cykeln ska dessutom ha en fungerande belysning. Cykelbelysningen ska vara vit eller gul framtill och röd baktill. Kom även ihåg reflexer på barnvagnen, mopeden, elsparkcykeln och husdjuren.

Efter några år blir reflexer slitna och behöver bytas ut. Ett enkelt test för att se om din reflex fortfarande håller den standard som den bör är att ta en bild med mobilen och använda blixt. Om reflexen lyser upp på bilden fungerar den fortfarande.

Kontakt

Kundservice tekniska avdelningen

Telefon: 0411-57 77 77
Telefontid: måndag-fredag 09.00-12.00

E-post: tekniska@ystad.se