Utställningar

Dessa utställningar kan du se på Klostret just nu

Detalj av kalvariegrupp som tidigare stod i klosterkyrkan.

Väggarna Talar! - Ett klosters historia

3 juni 2023 - tillsvidare | För barn och vuxna | Första våningen

Klostret har en fascinerande historia. Hur har denna gamla byggnad framlevt sina snart 760 år? Vad har hänt innanför murarna och hur har staden Ystad där klostret byggdes förändrats?

Nu visar vi en ny utställning om klosterbyggnadens historia. Den riktar sig till barn och vuxna från 12 år och uppåt.

 

GlömdaBronsskatten

Kam och spjuthuvud av brons.

Den glömda bronsskatten

3 juni 2023 - feb 2025 | Arkeologisk utställning | Första våningen

Efter många års törnrosasömn har nytt ljus kastats över fynden från Ystadtraktens bronsålder. Tack vare en kommande flytt av museisamlingarna gjordes en genomgång av bronset. Den har visat att detta är en av Skånes största samlingar i sitt slag. Delar av föremålsskatten ställs nu ut på Klostret i Ystad.

 

Ystad Fotoklubb

Betraktelser genom linsen

12 oktober – 30 november |Fotoutställning | Första våningen

Ystads Fotoklubb visar en ny fotografisk utställning. Under kulturnatten den 12 oktober arrangerar Ystads Fotoklubb i samarbete med Klostret i Ystad en minifotomara kopplat till Ystad Kulturnatt. Vinnande bilder kommer att visas i Klostret under hösten. För mer information och detaljer om tävlingen - se Ystads Fotoklubbs hemsida.

 

Sven Fristedt

Sven Fristedt – Mästare i mönster

19 oktober – 20 april 2025 | Andra våningen

En vandringsutställning från Kulturen i Lund. Sven Fristedt är en av vår tids mest produktiva och uppskattade textilformgivare. Under flera decennier har han formgivit mönster för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem.

Under den svenska tekoindustrins storhetstid på 1960-, 70- och 80-talen exporterades tyger med Sven Fristedts mönster över hela världen. Idag har intresset ökat för retrotyger och de industriellt tillverkade tygerna har blivit ett modernt textilt kulturarv.

Vardagsdesign är en viktig del av människors liv. Utställningen belyser formgivarens centrala roll i utformningen av våra vardagsprodukter och berättar om den svenska tekoindustrin. Den är byggd för att kunna vandra vidare till fler museer, så att formintresserade i andra delar av landet kan få en chans att ta del av den.

Kommande utställningar

Ulla Molin

Leva med trädgård – en hommage till Ulla Molin. Fotografier av Gabriella Dahlman

7 december – 20 april 2025 | Fotoutställning på första våningen

Ulla Molin (1909–1997) är en av Sveriges mest kända trädgårdsarkitekter. Hon kom att företräda den minimalistiska och modernistiska trädgården och var i mångt och mycket före sin tid.

På Tallgatan i Höganäs skapade Ulla Molin under sina sista år den trädgård som hon blivit mest känd för. 2010, 13 år efter hennes bortgång, blev denna fantastiska plats byggnadsminnesförklarad. Syftet var att bevara en trädgård representativ för det sena 1900-talet, för synnerligen kulturhistoriska värden, det genomtänkta växtvalet och den intakta utformningen. Marktäckare, formklippta växter, den utsuddade gränsen mellan ute och inne samt den rumsskapande trädgården, allt som är Ulla Molins signum finns här.

Gabriella Dahlman är fotograf och konstnär med passion för trädgård, odling och växter. Ulla Molin är en av hennes stora inspirationskällor och idoler. Bilderna i utställningen kommer från boken Ulla Molin, konsten att skapa den tidlösa trädgården, som Gabriella fotograferat till och som är skriven av Liselotte Fritz.

Digitala utställningar

Klostret visar alltid ett urval föremål eller fotografier ur samlingarna, men det är bara en bråkdel av allt vi förvaltar. Här i våra digitala utställningar kan du ta del av föremålen från tidigare utställningar på Klostret.

Allmogens juveler

Dräktsilverutställningen visades ursprungligen på Klostret 17/11 2013 – 3/4 2016.
I den digitala versionen visar vi dräktsilver från 1700- och 1800-talen.

Samuel Moses Marcus - Fotografen som förevigade det sena 1800-talets Ystad

Fotoutställningen visades ursprungligen på Klostret 9/6 2019 – 5/4 2020.
I den digitala versionen visar vi Ystadbilder från 1860-talet fram till 1910-talet.