Matsvinn
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet och för att skapa en mer hållbar och rättvis värld. Med små förändringar i våra dagliga vanor, som bättre planering och kreativ matlagning, kan vi se till att ingen mat går till spillo.
En dyr klimatbov
Vid matproduktion används jordens resurser i form av energi, vatten och mark. När vi kastar mat slösar vi dessa värdefulla resurser och det är inte hållbart, varken för klimatet eller plånboken. Genom att minska matsvinnet hemma kan du göra en insats för miljön samtidigt som du sparar pengar.
I Sverige uppstår största delen av matsvinnet i hushållen, där vi slänger cirka 33 kilo mat per person varje år. För en familj med två vuxna och två barn blir det sammanlagt omkring 130 kilo varje år. Vanligast bland matsvinnet är frukt, grönsaker, bröd och matrester, medan kaffe, te och mejeriprodukter ofta hälls ut i vasken.
Fyra bra tips mot matsvinn
- Planera dina inköp och måltider. Planera dina måltider i förväg och skriv en inköpslista innan du går och handlar. Håll koll på vilka matvaror som finns där hemma och köp bara det du behöver. Det hjälper dig att använda upp de ingredienser du har och minskar risken för att mat glöms bort och blir dålig.
- Förvara maten rätt. Rätt förvaring kan förlänga livslängden på maten. Använd lufttäta behållare för att förlänga hållbarheten på matrester och färska varor. Placera mat med kortare hållbarhet synligt i kylskåpet så att du kommer ihåg att använda dem först. Se till att temperaturen i kylskåpet är +4°C och -18 i frysen. Då håller livsmedlen bättre.
- Kreativ matlagning med rester. Utforska matlagandet och var kreativ med matrester och överblivna ingredienser. Skapa nya, läckra soppor, grytor och sallader av det du redan har hemma! Frys in mat som du inte kan använda direkt för att förlänga hållbarheten och minska matsvinnet.
- Lukta, känna, smaka. Många livsmedel är säkra att äta efter "bäst före"-datumet om de har förvarats korrekt. Använd dina sinnen tillsammans med sunt förnuft för att bedöma om maten fortfarande är bra.
Användbara länkar
Kontakt
Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se
Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndagar kl. 9 –12)
E-post: fyrfack@ystad.se
Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfallsminimering. Gå in och gilla!
Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten